Οίκτος (Pity)
Παραγωγή: Ελλάδα/Πολωνία - 2018
Διάρκεια: 97 λεπτά
Είδος: Μαύρη Κωμωδία
Βαθμολογία: * * * *
Σκηνοθεσία: Μπάμπης Μακρίδης
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Δρακόπουλος, Εύη Σαουλίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Νότα Τσερνιάφσκι, Τζωρτζίνα Χρυσικώτη, Νίκος Καραθάνος, Παναγιώτης Τασούλης, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Κώστας Ξυκομηνός, Κώστας Κωτούλας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Βίκτωρ Αρδίττης.
Υπόθεση: Ευκατάστατος δικηγόρος, παντρεμένος με ένα μικρό γιο, βλέπει τη ζωή του να καταρρέει όταν η γυναίκα του πέφτει θύμα τροχαίου και βυθίζεται σε κώμα. Ο οίκτος του περίγυρού του για την τραγωδία που τον χτύπησε σταδιακά του γίνεται συνήθεια μέχρι που αρχίζει να τον απολαμβάνει και να εφευρίσκει τρόπους για να τον αποσπά. Μέχρι που μπορεί να φθάσει για να διατηρήσει αυτή την παράξενη απόλαυση;
Η ιστορία ενός άνδρα χαρούμενου μόνο όταν είναι δυστυχισμένος, μόνο όταν ο κόσμος του είναι γεμάτος πόνο και σκληρότητα. Όχι δεν πρόκειται για μαζοχισμό ούτε για βίτσιο αλλά για μια ακραία περίπτωση ανατροπής της πνευματικής ισορροπίας όταν η δυστυχία αναμειγνύεται με την ευτυχία των καθημερινών στιγμών. Είναι επίσης μια μακάβρια και κωμικοτραγική μελέτη της ισότιμης σημασίας θετικών και αρνητικών συναισθημάτων για την ομαλή συνέχιση της σύμβασης που ονομάζουμε κοινωνική ζωή. Και όχι δεν πρόκειται για weird cinema αλλά για γνήσια κωμωδία παραλόγου που τολμά να ωθήσει τον χαρακτήρα της στα άκρα προκειμένου να τον ολοκληρώσει. Μια κωμωδία που άνετα θα μπορούσε να μιλά Αγγλικά είτε και να διαδραματίζεται σε μια οποιαδήποτε χώρα αφού ο υπόγειος σαρκασμός της για το εύθραυστο της ανθρώπινης ψυχοπαθολογίας είναι παγκόσμιος και πέρα από τόπο και χρόνο.
Τρία πράγματα είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί η ισορροπία ανάδειξης αυτής της περίπτωσης ανισορροπίας: σενάριο (η εκπληκτική γεωμετρία της σταδιακής κορύφωσης του «δράματος» του ήρωα προδίδει τη γραφή του σπουδαίου Ευθύμη Φιλίππου), σκηνοθεσία (το στυλιζαρισμένο καδράρισμα και ο τεμαχισμός της δράσης σε υπόκωφα φορτισμένες συναισθηματικά σκηνές τις οποίες η κάμερα του Μπάμπη Μακρίδη καταγράφει αργά και αμείλικτα) και σωστό χτίσιμο του ήρωα (μια ανεπανάληπτη ερμηνεία από τον Γιάννη Δρακόπουλο που ξεδιπλώνει τις ψυχολογικές μεταπτώσεις του αλλόκοτου ήρωά μας, ισορροπώντας σαν πάνω σε τεντωμένο σκοινί). Προσθέτουμε την υποβλητική καλλιτεχνική διεύθυνση, την εξαιρετικής ακρίβειας φωτογραφία και τη γενικότερη φροντισμένη παραγωγή και έχουμε μακράν την καλύτερη Ελληνική ταινία αυτής της χρονιάς (αλλά και των προηγούμενων) και γενικότερα μια από τις καλύτερες ταινίες του 2018 παγκοσμίως. Και μπορεί αυτό το μακάβριο χιούμορ της ταινίας αρχικά να ξενίζει πολλούς αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην βυθιστεί τελικά ο κάθε σινεφίλ θεατής στο μαγευτικό διεστραμμένο σύμπαν της. Stay Sad όπως λέει και το tagline της ταινίας !
Βραβεία και συμμετοχές
H ταινία που πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φετινό Sundance συμμετείχε και διακρίθηκε σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ. Μεταξύ άλλων στα Φεστιβάλ Ρότερνταμ και Οδησσού (Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας), Λουξεμβούργου (Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής) και Βαλέτας (Βραβείο Σκηνοθεσίας) . Ο «Οίκτος» είναι ανάμεσα στις επιλεγμένες ταινίες από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου (EFA) για τα φετινά Ευρωπαϊκά Βραβεία. Και έπεται συνέχεια…
Διανομή: Strada Films
Η ταινία θα κάνει την Ελληνική πρεμιέρα της στις 27.09.18, στα πλαίσια του 24ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση όπου και θα προβάλλεται αποκλειστικά μέχρι και τις 7.10.18 (πλην της Πέμπτης 4.10).
Οι Λοιποί Συντελεστές
Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου, Μπάμπης Μακρίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός
Σκηνογράφος: Άννα Γεωργιάδου
Ενδυματολόγος: Δημήτρης Παπαθωμάς
Ήχος: Στέφανος Ευθυμίου, Λέανδρος Ντούνης, Kacper Habisiak, Marcin Kasińśki
Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Μουσική: Mikolaj Trzaska
Μια παραγωγή των Neda Film, Faliro House, Beben Films, Madants (Πολωνία)
Συμπαραγωγή: Ίδρυμα Ωνάση, Eurimages, ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Polish Film Institute, ORKA, Foss Productions, Filmprodukcja
Παραγωγοί: Αμάντα Λιβανού, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Klaudia Śmieja, Beata Rzeźniczek