ZOOTROPE

18 -24 Ιουνιού 2012

CAMP! Contemporary Art Meeting Point

zootrope: γαλλική λέξη η οποία ορίζει μια από τις πρώτες μηχανές που δημιούργηθηκαν για την παραγωγή της ψευδαίσθησης της κινούμενης εικόνας μέσα από την γρήγορη, διαδοχική εναλλαγή στατικών εικόνων. Ο όρος αποτελεί σύζευξη των ελληνικών λέξεων «ζωή» και «τροπή». Μια άλλη απόδοση της λέξης zootrope, ή zoetrope στα αγγλικά, αποτελεί η φράση «δραστική αλλαγή».



 

To ZOOTROPE είναι μία καλλιτεχνική πρωτοβουλία του CAMP! διάρκειας 7 ημερών.

Το ZOOTROPE θα δώσει τη δυνατότητα στο κοινό να δει πως μία ιδέα υλοποιείται με σύγχρονα μέσα έχοντας ως βασικό άξονα το βίντεο, το animation, τις εγκαταστάσεις και το character design. Στόχος της διοργάνωσης να διερευνήσει τα διάφορα στάδια παραγωγής της κινούμενης εικόνας και οπτικοποίησης ενός concept και να αποτυπώσει την ανάγκη για δημιουργική αυτοέκφραση σε ομαδικό κι ατομικό επίπεδο. Παράλληλα, στο πλαίσιο του ZOOTROPE θα γίνει η επανεξέταση των στερεοτύπων, σχετικά με το πως γεννιέται μία ιδέα και ποια είναι η θέση της μέσα στην σύγχρονη καλλιτεχνική πραγματικότητα. Και τελικά, ίσως ο καθένας δώσει την απάντηση που θα τον ικανοποιήσει, για το τι είναι η “ιδέα”!

Επιμέλεια:
Μαρία Λούκα, Πάνος Ξενάκης, Κίκα Κυριακάκου

Συμμετέχουν: An Otherperfectday, Γιώργος Βαβιλουσάκης, Μαρία Βαρελά, Φώτης Βελέντζας, Stavro Christo Vlachakis, Κωνσταντίνος Δέμης, Γιώργος ΔρίβαςEyescream, Αντώνης ΖαγοραίοςΘεοδωρής Ζαφειρόπουλος, Cacao Rocks, Φωτεινή Καπίρη, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Μπάμπης Καραλής, Παντελής ΜάκκαςAsako Masunouchi, Monologue, Dreyk The Pirate, NomintDesignpark, Decoystudio, Dreamer, Γιώργος Ξάνθος-Weirdink, Τόλης Ρούσσος, Σπύρος Παπαρούλιας, Στέλλα Σερέφογλου, Βarbara Stramska, Παναγιώτης Παναγόπουλος, GM Τουλιάτου, Δημήτρης Τσατσούλης & Photoharrie, Μatthias Fritsch, Αφροδίτη Ψαρρά.
Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου στις 21:00 η Αφροδίτη Ψαρρά θα παρουσιάσει τη διαδραστική video-performance «Red Dot».
Την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουνίου στις 21:00 το projectorato (Σπύρος Παπαρούλιας, Φώτης Βελέντζας) θα παρουσιάσει ένα αυτοσχεδιαστικό vj set, μια οπτικοακουστική πολυμεσική performance με εναρκτήριο σάλπισμα την κινούμενη εικόνα και την σχέση της με τον ήχο και το δημιουργικό γίγνεσθαι.«Νεογνά πίσω από κονσόλες, μετασχηματίζουν τον ρυθμό που ‘χουν τα σύννεφα σαν παραδίδονται στο παιχνίδισμα του φωτός. Δεν είναι ο λύκος ο μοχθηρός ο κοκκινοσκουφιτσοαναθρεμμένος, μα τα ηλιοτρόπια που αφυπνίζονται και λάμπουν κι ερωτολογούν. Πάπιες, φιγούρες ανάδελφες αλλοτινές αναδιπλώνονται σε αστικές δομές γεννούν χρώμα από ψηφία και καλώδια. O τόπος, υμνητής του απεριόριστου. Ο τόπος ως ήχος και εικόνα, ο τόπος ως ρυθμική απεικόνιση του φαντασιακού.»
Μετά το πέρας των εργασιών θα ακολουθήσει μια συνοπτική εισαγωγή στα μέσα και τους τρόπους παραγωγής οπτικοακουστικών συνόλων.
 
ZOOTROPE Tumblr
Η σελίδα του 
ZOOTROPE στο www.tumblr.com έχει στόχο να λειτουργήσει ως μια 24/7 ψηφιακή πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ των φίλων, των επισκεπτών και των καλλιτεχνών της έκθεσης. Δείτε βίντεο, προσχέδια, εικόνες, links, ιστοσελίδες και κείμενα που αφορούν στα έργα και στους συμμετέχοντες και στείλτε τις εντυπώσεις σας, φωτογραφίες, σχέδια και βίντεο από την έκθεση προκειμένου να αναρτηθούν άμεσα στο http://zootropegr.tumblr.com/

ΖΟΟΤROPE Calling
Διαγωνισμός για νέους δημιουργούς
To 
ZOOTROPE καλεί νέους video artists, σκηνοθέτες και σπουδαστές κινηματογράφου, video, animation και digital image να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να συμμετάσχουν στην ειδική ενότητα προβολών που θα συμπεριληφθεί στη δεύτερη διοργάνωση. Περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε στα σημεία διεξαγωγής του ΖΟΟΤROPE και στο site www.campoint.gr από τις 18 Ιουνίου 2012.
 

 

CAMP! Contemporary Art Meeting Point 

Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2
,

Πλ.Κοτζιά105 51 Αθήνα

t: 210 3247679

w: www.campoint.gr

m: [email protected]