ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ 50 ΟΜΙΛΙΕΣ

Ο εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ Ι ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ Ι 50 ΟΜΙΛΙΕΣ, το οποίο προλογίζουν η Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, ο Ακαδημαϊκός Γιάννης Παρμακέλης και ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης.

Η έκδοση περιλαμβάνει 50 ομιλίες του Τάκη Μαυρωτά με αφορμή σημαντικές εκθέσεις κορυφαίων καλλιτεχνών, που έχει επιμεληθεί, όπως, ενδεικτικά, των Γύζη, Βολανάκη, Παπαλουκά, Εγγονόπουλου, Γαΐτη, Τέτση, Θεόφιλου, Φασιανού, Picasso, Cocteau, De Chirico, Chryssa, Takis, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί την περίοδο 2002-2023, στο Ίδρυμα Β.&Μ. Θεοχαράκη, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, στο UCLA, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στο Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη, στο Palazzo Venezia στη Ρώμη, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στον πολυχώρο πολιτισμού Αθηναΐς, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, στο Ίδρυμα Ευγενίδη και αλλού.

LAPPAS 250X130X170

Ο εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ θα παρουσιάσει την έκδοση την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024, στις 19:00, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1.

Ομιλητές:

Στέφανος Δασκαλάκης, ζωγράφος

Γιώργος Μπαμπινιώτης, Καθηγητής Γλωσσολογίας, πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Αρσακείων Σχολείων

Θανάσης Θ. Νιάρχος, συγγραφέας

Θόδωρος Παπαγιάννης, γλύπτης, Ομότιμος Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ

Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης θα διαβάσει αποσπάσματα των προλόγων του βιβλίου.

CREMONINI 195X195

Η Ελένη Αρβελέρ αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογό της: «Πολλοί μίλησαν για την ερωτική μανία, της οποίας «ουδέν σφοδρότερον», (κατά τον Ιουστινιανό). Για τον Τάκη Μαυρωτά σπουδαιότερη είναι όμως η «καλλιτεχνική μανία», μια ασθένεια από την οποία πάσχει παιδιόθεν. Είναι, θα πω, το πηγαίο ταλέντο του, άσχετο από σπουδές και πτυχία, που τον οδηγεί στη σωστή αξιολόγηση, αυτή την κριτική θεώρηση, που αποπνέει σεβασμό για το έργο και αγάπη προς τον καλλιτέχνη. Θα ήθελα, επίσης, να υπογραμμίσω τη σχέση που έχει αποκτήσει με τους καλλιτέχνες, γιατί ανακαλύπτει και προβάλλει πάντα την καλύτερη πτυχή τους».

Ο Γιάννης Παρμακέλης αντιστοίχως σημειώνει: «Τα κείμενα του Μαυρωτά μάς συνοδεύουν στην περιήγησή μας, προτείνουν ή εξάπτουν τη φιλομάθεια, την περιέργεια και πολλές φορές ανατρέπουν αυτά που νομίζαμε για την τέχνη. Μας δείχνουν ένα δρόμο που οδηγεί εγγύτερα στους δημιουργούς. Μου φαίνεται, καθώς σκέφτομαι, ότι αυτά περιγράφουν τον Τάκη Μαυρωτά. Με αφοσίωση, αγάπη και εμβάθυνση κάθε φορά στην ουσία του έργου, αδιάλειπτα δουλεύει για την προώθηση της τέχνης».

Ο Κώστας Τσόκλης υπογραμμίζει: «Όλους τους αγαπά (και καλά κάνει), γιατί και ο λιγότερο προικισμένος δημιουργός αξίζει τουλάχιστον σεβασμό και στήριξη. Ποτέ δεν ξέρεις… Αν και προτιμάει το «κριτικός τέχνης» από το «ιστορικός τέχνης», δεν επικρίνει κανέναν. Αφήνει να κρίνουν οι προσδοκίες του κοινού σήμερα και τα καπρίτσια του χρόνου αύριο. Αυτός είναι μια δέσμη φωτός, που αναδεικνύει το έργο και φωτίζει τον δημιουργό. Ο καλός του λόγος δεν παραχωρείται εύκολα σε όλους, μου λέει. Όμως κατορθώνει να μετατρέψει την άρνηση σε απλώς μη κατάφαση. Τον θαυμάζω. Είναι ένα κοινωνικό άτομο, που αποφεύγει τις εντάσεις και τις προστριβές και έτσι προφυλάσσει τον εαυτό του και τους εκλεκτούς του. Είναι φίλος και υποστηρικτής μου, τον αγαπώ και τον σέβομαι. Τον ευχαριστώ για ό,τι έχει κάνει για εμένα και για τους συναδέλφους μου. Για την Τέχνη και για τον τόπο αυτόν, που είναι ο Τόπος μας».

TETSIS 97X73

O Τάκης Μαυρωτάς είναι Διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη. Έχει διατελέσει Διευθυντής της Πινακοθήκης Πιερίδη και μέλος των Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης, του Ελληνικού Φεστιβάλ, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και της Εθνικής Επιτροπής Χορηγιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

H Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε με το οίκοθεν βραβείο της B΄ Τάξεως των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών το 2023.