ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: η νέα περίοδος 2024-25

Ανακοινώθηκε σήμερα στους πολιτιστικούς συντάκτες το πρόγραμμα της νέας σεζόν του κορυφαίου θεατρικού οργανισμού της χώρας, παρουσία του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα και πλήθους καλλιτεχνών.

Πολλές και πολλά υποσχόμενες οι νέες παραγωγές, πολλές και διάφορες οι παράλληλες δραστηριότητες και πολλή και η αισιοδοξία για τη νέα περίοδο, τόσο από καλλιτεχνικής όσο και από οικονομικής πλευράς, αφού τα έσοδα της σεζόν που τελείωσε ήταν αυξημένα κατά 178% σε σχέση με την σεζόν 2021-22. Μάλιστα, τα έσοδα του οικονομικού έτους 2023 παρουσίασαν ρεκόρ 10ετίας!

Η ανακοίνωση όμως που «έκλεψε την παράσταση» ήταν αυτή της αποχώρησης του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Μόσχου τον προσεχή Δεκέμβριο, μετά από τρία χρόνια υπερεπιτυχημένης προσπάθειας στο τιμόνι του Οργανισμού. Θεωρητικά σωστό είναι τα πρόσωπα να εναλλάσσονται στις θέσεις ευθύνης κρατικών οργανισμών, αρκεί βέβαια να έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν το έργο τους, κάτι που μάλλον δεν συμβαίνει εν προκειμένω. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής δεν προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις, παραμένοντας στα πλαίσια της ανακοίνωσης του καλλιτεχνικού προγράμματος (όπως στο αναλυτικό σημείωμα παρακάτω). Ούτε ωστόσο ο αρμόδιος Υφυπουργός έδωσε κάποια απάντηση στα πολλά και επίμονα ερωτήματα των παριστάμενων δημοσιογράφων περί του τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο έτος. Μια σκιά που χάλασε αρκετά το γιορτινό κλίμα της εκδήλωσης.

Βαδίζοντας λοιπόν προς μια νέα αβεβαιότητα, παραθέτουμε το πολύ ενδιαφέρον σημείωμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και ευχόμαστε να διαψευστούμε στην πορεία.    

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΣΧΟΥ

Ανοικτοί πολιτιστικοί διάλογοι, συμπερίληψη, εξωστρέφεια. Τρεις έννοιες φάροι. Τρεις έννοιες που μας οδήγησαν τα τρία τελευταία χρόνια.

Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός για τη χειμερινή περίοδο 2024-2025 δεν είναι παρά η συνέχεια όλων όσα ονειρευτήκαμε, μεθοδικά σχεδιάσαμε και καταφέραμε να υλοποιήσουμε τις προηγούμενες δύο χρονιές. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει και φέτος μια ευρεία βεντάλια επιλογών: νέα ελληνικά και ξένα θεατρικά έργα συμπορεύονται με κλασικά του παγκόσμιου δραματολογίου, με συλλογικές κειμενικές συνθέσεις, πρωτότυπες δραματουργίες, μεταγραφές εμβληματικών θεατρικών έργων και λογοτεχνικών κειμένων.

Στον φετινό χειμερινό προγραμματισμό έχει ενταχθεί και ένα αφιέρωμα στο νεοελληνικό έργο. Ανατέθηκε σε Έλληνες συγγραφείς η συγγραφή πρωτότυπων θεατρικών έργων ειδικά για το Εθνικό Θέατρο∙ εντάχθηκαν νεοελληνικά έργα που ανεβαίνουν για πρώτη φορά ή που έχουν να παρουσιαστούν πολλά χρόνια στην ελληνική σκηνή∙ έγιναν αναθέσεις σε δραματουργούς να συγγράψουν πάνω σε θεματικές που προτάθηκαν από τις/τους σκηνοθέτριες/τες∙ συμπεριλήφθηκαν πρωτότυπες θεατρικές διασκευές μυθιστορημάτων γνωστών Ελλήνων λογοτεχνών.

Οι δραματουργίες και της φετινής χρονιάς θίγουν κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής μας όπως η προάσπιση της δημοκρατίας, η απόδοση δικαιοσύνης, ο παραλογισμός του πολέμου, η θέση της γυναίκας, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τα στεγανά της ελληνικής οικογένειας, η περιθωριοποίηση της τρίτης ηλικίας, η βία στο διαδίκτυο.

Το Εθνικό Θέατρο έχει να αντιμετωπίσει τον χειμώνα που μας έρχεται μια μεγάλη πρόκληση. Μέσα στον επόμενο χρόνο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η εκ βάθρων ανακαίνιση της Σκηνής «Μαρίκα Κοτοπούλη» στο Θέατρο REX. Ένα μεγάλο −πολύ ωφέλιμο− έργο, που σχεδιάζεται και θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, εντασσόμενο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με τα έως τώρα δεδομένα και οι τρεις σκηνές του REX θα κλείσουν, προσωρινά, από τα μέσα Ιανουαρίου του 2025 μέχρι και τα τέλη του έτους. Το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει απρόσκοπτα το καλλιτεχνικό του έργο, χωρίς να μειώσει στο ελάχιστο την παραγωγική του δραστηριότητα, είτε αξιοποιώντας τις υπάρχουσες κτιριακές δομές του κτιρίου Τσίλλερ και του συγκροτήματος «Σχολείον της Αθήνας - Ειρήνη Παπά» είτε χρησιμοποιώντας χώρους εκτός Εθνικού. Έχει σχεδιαστεί συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική της Σκηνή, συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στο Θέατρο της Οδού Φρυνίχου, καθώς και η στέγαση παραγωγών στο θέατρο «Χώρος» στον Βοτανικό.

Η πολυποίκιλη δραστηριότητα του Εθνικού δεν εξαντλείται στην παραγωγή θεατρικών παραστάσεων. Συνεχίζεται με εξαιρετική επιτυχία ο θεσμός των  θεατρικών εργαστηρίων. Το Μικρό Εθνικό εμπλουτίζει φέτος τη δραστηριότητά του με νέα εργαστήρια και νέες θεματικές. Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη σημασία δίνεται και σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα που προσφέρονται δωρεάν στην κοινότητα: επαναφέρουμε τον θεσμό του Επισκεπτηρίου στα νοσοκομεία, συνεχίζουμε να παρέχουμε θεατρικά εργαστήρια σε σωφρονιστικά ιδρύματα και σε άτομα που βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης προσφέρουμε για πρώτη φορά εργαστήρια δραματοθεραπείας σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Ακόμα, πιστοί στην αρχή για ένα θέατρο ανοιχτό σε άπαντες συνεχίζουμε και φέτος τις παραστάσεις καθολικής προσβασιμότητας.

Σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται ένα έργο πνοής: η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του ιστορικού αρχείου του Εθνικού Θεάτρου. Σύντομα θα είναι διαθέσιμα on line νέα εργαλεία: πολύτιμο νέο αρχειακό υλικό, ψηφιακές περιηγήσεις στο κτίριο του Τσίλλερ και στα κοστούμια του ιστορικού βεστιαρίου, αλλά και πολλές άλλες δυνατότητες.

Στο πλαίσιο των συνεργειών καλωσορίζουμε φέτος μια νέα συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε στο κτιριακό συγκρότημα «Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά» η έκθεση σύγχρονης τέχνης Space of Togetherness.

Στον τομέα της εξωστρέφειας συνεχίζουμε να διευρύνουμε το δίκτυο διεθνών συνεργασιών. Το Εθνικό Θέατρο θα διοργανώσει τον Απρίλιο του 2025, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Διεθνές Θεατρικό Συνέδριο της European Theatre Convention (ETC), του σημαντικού αυτού δικτύου θεάτρων της Ευρώπης, μέλος του οποίου είναι και το Εθνικό, φιλοξενώντας εκπροσώπους θεατρικών οργανισμών από 30 και πλέον χώρες. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή του 3ου κατά σειρά Showcase, όπου επιμελήτριες/τες και διευθύντριες/ντες οργανισμών του εξωτερικού, αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι θα κληθούν να παρακολουθήσουν τις παραγωγές μας και να γνωρίσουν Έλληνες δημιουργούς του θεάτρου. Συνολικά, πάνω από 150 επαγγελματίες του θέατρου από το εξωτερικό θα συναντηθούν στις αρχές Απριλίου στην Αθήνα και το Εθνικό Θέατρο. Παράλληλα, συνεχίζεται και το πρόγραμμα καλλιτεχνικής ανταλλαγής και φιλοξενίας Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό και ξένων δημιουργών στο Εθνικό (Residencies) που εγκαινιάσαμε τον περασμένο Μάιο. 

Πετύχαμε τα τελευταία τρία χρόνια, σε μεγάλο βαθμό, έναν βασικό μας στόχο: την ορατότητα του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό. Η οργάνωση ενός ετήσιου Showcase, για πρώτη φορά στην ιστορία του Εθνικού, βοήθησε σημαντικά να γνωρίσουν οι ξένοι συνάδελφοι τη δραστηριότητά μας. Παράλληλα έγινε συστηματική προσπάθεια για καλλιέργεια των διεθνών μας σχέσεων με συνεχή ταξίδια στο εξωτερικό, επαφές που είμαι σίγουρος ότι θα δώσουν καρπούς τα επόμενα χρόνια. Ήδη παραστάσεις μας άρχισαν να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο και να γνωρίζουν τη διεθνή αποδοχή.

Επιδιώξαμε να είμαστε καλλιτεχνικά και κοινωνικά ενεργοί, όχι μόνο με τις επιλογές ρεπερτορίου, αλλά και οργανώνοντας ανοικτές συζητήσεις πάνω σε φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα και αναπτύσσοντας περαιτέρω τις κοινωνικές μας δράσεις. Συμπράξαμε με διάφορους σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς της εγχώριας πολιτιστικής ζωής. Συνεχίσαμε και εμπλουτίσαμε προγράμματα και δράσεις προηγούμενων καλλιτεχνικών διευθύνσεων. Δημιουργήσαμε για το Μικρό Εθνικό έναν νέο σύγχρονο πολυχώρο όπου στεγάζονται πλέον τα εκπαιδευτικά μας εργαστήρια. Διευρύναμε, όσο ήταν δυνατόν, το δίκτυο των περιοδειών μας στο εσωτερικό, εγκαινιάζοντας, το περσινό καλοκαίρι ένα νέο πρόγραμμα, σε συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ, και την υποστήριξη του ΥΠΠΟ. Μέσω του προγράμματος «Γνωριμία με τα αρχαία θέατρα της Ελλάδας» το Εθνικό ταξίδευσε σε 15 αρχαία θέατρα όλης της ηπειρωτικής επικράτειας, σε μέρη που δεν είχε παίξει ξανά.

Υπερασπιστήκαμε το θέατρο συνόλου και το κοινό μάς εμπιστεύτηκε. Οι σκηνές μας γέμισαν κόσμο. Αυξήσαμε σημαντικά τα έσοδα του οργανισμού. Μεγαλώσαμε την παραγωγική μας δραστηριότητα παρέχοντας περισσότερες θέσεις εργασίας. Προσδώσαμε στις σκηνές του Εθνικού διακριτή φυσιογνωμία. Επανιδρύσαμε την Πειραματική Σκηνή με νέο προσανατολισμό, αφιερώνοντάς την στους νέους δημιουργούς. Συνεργαστήκαμε με πολλούς και διαφορετικούς δημιουργούς του ελληνικού θεάτρου, όλων των γενεών, δίνοντας χώρο σε ποικίλες αισθητικές τάσεις: από τις πλέον πειραματικές αναζητήσεις έως τις κλασικές αναγνώσεις έργων. Θελήσαμε να διευρύνουμε το κοινό μας προσφέροντας στους θεατές μας πολλές και διαφορετικές δυνατότητες επιλογών. Υπήρξαν, φυσικά, και παραστάσεις που δίχασαν, αλλά και παραστάσεις που άφησαν ισχυρό καλλιτεχνικό αποτύπωμα, γνωρίζοντας την ενθουσιώδη αποδοχή κοινού και κριτικής. Για όλες είμαι περήφανος −ανεξαρτήτως  υποδοχής και αποτελέσματος− γιατί ξέρω με τι κόπο και αγάπη έγιναν από τους δημιουργούς τους και με τι φροντίδα εκτελέστηκαν από το Εθνικό.

Είμαι πολύ χαρούμενος για όσα έως τώρα καταφέραμε. Όλα αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Όλων των καλλιτεχνών φυσικά που συνεργάστηκαν μαζί μας, αλλά και όλων των εργαζομένων του Εθνικού: των ανθρώπων του διοικητικού και οικονομικού τομέα, των τεχνιτών των εργαστηρίων μας, των τεχνικών, του προσωπικού των σκηνών, των θεατρολόγων, των ειδικών συνεργατών και τόσων άλλων ειδικοτήτων. Όλες και όλοι συνέβαλαν αποφασιστικά. Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους του Εθνικού, είμαι ευγνώμων για τη συνεργασία και την υποστήριξή τους.

Ονειρευτήκαμε ένα θέατρο εξωστρεφές, «φωτεινό», συμπεριληπτικό. Πιστεύω ότι δεν προδώσαμε τα όνειρά μας.

Σας προσκαλούμε να ονειρευτείτε και φέτος μαζί μας.

Σας περιμένουμε να μοιραστείτε μαζί μας «Έναν Κόσμο Ανοιχτό».

 

Ε θ ν ι κ ό   Θ έ α τ ρ ο :   Έ ν α ς  Κ ό σ μ ο ς  Α ν ο ι χ τ ό ς

Με 17 νέες παραγωγές και δυο επαναλήψεις, το Εθνικό Θέατρο ανοίγει με χαρά τις πόρτες του τη θεατρική περίοδο 2024-25. Με εμβληματικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας αλλά και πρωτότυπα έργα νέων δημιουργών, με σύγχρονη ματιά σε κλασικές δραματουργίες αλλά και αφιέρωμα στο νεοελληνικό έργο, με τολμηρές προσωπικές αφηγήσεις, αλλά και παραστάσεις που θίγουν κρίσιμα κοινωνικά θέματα, η Πρώτη Σκηνή της χώρας παρουσιάζει το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό της πρόγραμμα οραματιζόμενη έναν Κόσμο Ανοιχτό.

Δείτε το Βίντεο της παρουσίασης του Καλλιτεχνικού Προγράμματος εδώ

Τ ο   Ρ ε π ε ρ τ ό ρ ι ο   μ ε   μ ι α   μ α τ ι ά !

Κτήριο Τσίλλερ - Κεντρική Σκηνή

GOODBYE, LINDITA (σε επανάληψη)

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Μάριο Μπανούσι

Από 16/10/24

ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ

του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

Από 28/11/24

ΦΑΟΥΣΤ

του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης

Από 13/3/25

Κτήριο Τσίλλερ - Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ

των Ελένης Ευθυμίου, Σοφίας Ευτυχιάδου, Νεφέλης Μαϊστράλη

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου

Από 13/11/24

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ

του Μάθιου Λόπεζ

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος

Από 7/2/25

Κτήριο Τσίλλερ - Πλαγία Σκηνή

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΤΟΣΗ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΖΩΗ

του Γιάννη Μαυριτσάκη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαυριτσάκης

Από 27/3/25

Θέατρο Rex - Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ               

του Μολιέρου

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μυλωνάς

Από 30/10/24

Θέατρο Χώρος

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΣΠΡΟΚΟΡΑΚΑΣ

του Αλέξη Σολομού

Σκηνοθεσία: Έλενα Μαυρίδου

Από 20/11/24

Η ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ!

του Γιώργου Καπουτζίδη

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαυρογεώργη

Από 5/2/24

Π ε ι ρ α μ α τ ι κ ή   Σ κ η ν ή   Ν έ  ω ν   Δ η μ ι ο υ ρ γ ώ ν 

Θέατρο REX - Σκηνή «Κατίνα Παξινού»

Η ΛΥΓΕΡΗ

του Ανδρέα Καρκαβίτσα

Διασκευή: Ειρήνη Μουντράκη

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Λαμπρινοπούλου

Από 24/10/24

ΜΑ ΓΚΡΑΝ’ΜΑ

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος

Από 12/12/24

«Σχολείον της Αθήνας» – Ειρήνη Παπά

ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Χένρικ Ίψεν

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος

Από 26/2/25

ΠΑΝΔΩΡΑ

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Ουίτσι

Από 14/5/25

Μ ι κ ρ ό   Ε θ ν ι κ ό 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Θέατρο Rex - Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»

ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ

της Ζωρζ Σαρή

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου

Από 19/10/24

Κτήριο Τσίλλερ - Αίθουσα Εκδηλώσεων

Ο ΝΙΛΣ ΧΟΛΓΚΕΡΣΟΝ, Η ΛΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΙ

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Ηλίας Κουνέλας 

Από 22/1/25

ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Θέατρο Rex - Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΡΤΙ

της Μαρίας Ζαβάκου

Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου 

Από 5/11/24

Σ υ μ π α ρ α γ ω γ έ ς – Σ υ ν ε ρ γ α σ ί ε ς

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

ΜΑΤΑΡΟΑ ΣΤΟΝ ΟΡΙZONTA

Κείμενο: Έλσα Ανδριανού

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής

Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής, Νίκος Κυπουργός

Από 14/12/24

Σε συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν - Φρυνίχου

PHILOXENİᾹ

της Αλεξάνδρας Κ*

Σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη

Από 19/2/25

Σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν

Θέατρο Χώρα

Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΟΣ (σε επανάληψη)

του Χρήστου Βακαλόπουλου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παύλου

Από 21/11/24

Σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου

 

Ε ρ γ α σ τ ή ρ ι α   Μ ι κ ρ ο ύ   Ε θ ν ι κ ο ύ

Η σεζόν 2024-25 μας βρίσκει με ένα ανανεωμένο πρόγραμμα εργαστηρίων. Η έμπειρη ομάδα των εμψυχωτών- θεατροπαιδαγωγών του Μικρού Εθνικού συμπληρώθηκε από 20 νέα πρόσωπα, που ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμά μας. Τα 51 εργαστήρια που προτείνουμε για φέτος καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεατρικών τεχνικών και μεθόδων και συνομιλούν με όλες τις σύγχρονες τάσεις της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης: θεατρικό παιχνίδι και αυτοσχεδιασμός, θέατρο της επινόησης αλλά και κλασικές μέθοδοι υποκριτικής, σωματικό θέατρο και τεχνικές συνόλου, αφηγηματικές τεχνικές και performance, μουσικό θέατρο και δημιουργική γραφή, κινηματογράφος, σκηνογραφία και πολλά ακόμα. Απευθύνονται δε στον καθένα και την καθεμία- από την ηλικία του ενός έτους και πάνω. 

Εργαστήρια που πλαισιώνουν τις παραστάσεις

Το εργαστήριο που συνομιλεί με Τα Γενέθλια της Ζωρζ Σαρή, ανοίγει έναν διάλογο τόσο με το εμβληματικό μυθιστόρημα όσο και με την ομώνυμη παράσταση. Μια ομάδα εφήβων θα καθοδηγηθεί σε ένα συναρπαστικό θεατρικό ταξίδι στην πρόσφατη ελληνική Ιστορία και συγκεκριμένα στη δύσκολη επταετία της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Το δεύτερο εργαστήριο εμπνέεται από την παραγωγή της Παιδικής Σκηνής Ο Νιλς Χόλγκερσον, η Λιλίκα και τα τέσσερα Πι. Για πρώτη φορά στο Μικρό Εθνικό επιχειρείται να δημιουργηθεί μια καλλιτεχνική ομάδα με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και γενεών ηλικίας 11 έως 16 και άνω των 60. Ένα  διαγενεακό εργαστήριο, που θα επιχειρήσει να απαντήσει στο ερώτημα: «Οι άνθρωποι πετάμε ή είμαστε για πέταμα;» και να ερευνήσει καλλιτεχνικά το κατά πόσο τελικά «η ηλικία είναι απλώς ένα νούμερο». Το τρίτο εργαστήριο πλαισιώνει την παράσταση για εφήβους Μετά το Πάρτι∙ έχει ως στόχο, μέσω της πολυμεσικής αφήγησης, να αναδείξει τη φωτεινή πλευρά της τεχνολογίας, αντιπροτείνοντας τη δημιουργική της χρήση στη βία του διαδικτύου. Τέλος, εγκαινιάζεται ένα εργαστήριο θεατρικής φωτογραφίας που απευθύνεται σε εφήβους. Πώς βλέπουν οι έφηβοι το θέατρο μέσα από τον φακό και πώς καταγράφουν και ερμηνεύουν αυτό που βλέπουν επί σκηνής;

 

Περισσότερες πληροφορίες: n-t.gr

 

Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Ε Σ   Δ Ρ Α Σ Ε Ι Σ 

Η πλούσια δραστηριότητα του Εθνικού ανατροφοδοτείται και πλαισιώνεται από την άμεση σύνδεσή του με την κοινωνία, με δράσεις που οξύνουν τα κοινωνικά αντανακλαστικά μέσω της συμπερίληψης, της αλληλεγγύης και της έμπρακτης συμπαράστασης σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Οι κοινωνικές δράσεις προσφέρονται δωρεάν στην κοινότητα και συντονίζονται από το Μικρό Εθνικό.

 

Επισκεπτήριο 

Επαναφέρεται το «Επισκεπτήριο», μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν χρόνια στο Εθνικό ο σκηνοθέτης Ηλίας Κουνέλας και που τη συντονίζει και φέτος. Η κοινωνική αυτή δράση απευθύνεται σε συνανθρώπους μας, που τη δεδομένη στιγμή της ζωής τους αδυνατούν να έρθουν στο θέατρο, γιατί νοσηλεύονται. Ένα εγχείρημα που πραγματοποιούνταν από το 2014 έως και τον Μάρτιο του 2020, καρπός συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου και των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, που περιλάμβανε περισσότερες από 1.000 παραστάσεις χωρίς, φυσικά, οικονομικό αντίτιμο. Ασθενείς σε κέντρα αποκατάστασης, σε θαλάμους Δημόσιων Νοσοκομείων και σε ψυχιατρεία θα έρθουν και πάλι σε επαφή με τη θεραπευτική και ευεργετική λειτουργία του θεάτρου.

 

Εργαστήρι Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων (ΕΠΑΚ) σε  Σωφρονιστικά Ιδρύματα 

Συνεχίζεται το Εργαστήρι Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων (ΕΠΑΚ) σε  Σωφρονιστικά Ιδρύματα. Mε την άδεια της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το Εθνικό Θέατρο πραγματοποιεί κύκλο θεατρικών εργαστηρίων προσωπικής ανάπτυξης για τους κρατούμενους στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα (ΕΣΚΝΑ) και στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού (ΨΚΚ), καθώς και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα κράτησης της χώρας με αμιγώς συμβουλευτικό χαρακτήρα. Εμψυχωτής των θεατρικών εργαστηρίων είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Στάθης Γράψας. Με την απελευθερωτική δύναμη της τέχνης, στα εργαστήρια προσωπικής ανάπτυξης οι συμμετέχοντες καλούνται να ιχνηλατήσουν έναν νέο δρόμο ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας.

 

 

Πρόγραμμα εργαστηρίων με άτομα από δομές απεξάρτησης (18 Άνω, ΚΕΘΕΑ) 

Συνεχίζεται για τρίτη χρονιά το 5μηνο πρόγραμμα εργαστηρίων με άτομα από δομές απεξάρτησης (18 Άνω, ΚΕΘΕΑ)  που βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης. Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες σε επαφή με το θέατρο, δίνοντάς τους ένα βήμα για να εκφραστούν δημιουργικά και να μοιραστούν τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Όλια Λαζαρίδου με συνεργάτες της την Κλειώ Μακρή και τον Στέλιο Βαφέα.

 

Πολιτιστική Συνταγογράφηση 

Συνεχίζουμε με το B’ τρίμηνο της A’ πιλοτικής φάσης της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, ενός καινοτόμου προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Εθνικό Θέατρο: Θέατρο και Θεραπεία», στο πλαίσιο του προγράμματος Next Generation EU, που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Οι βάσεις για τη δημιουργία του προγράμματος τέθηκαν με μνημόνιο συνεργασίας, που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο 2021 μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν εργαστήρια θεάτρου και δραματοθεραπείας στο Εθνικό Θέατρο και απευθύνεται σε άτομα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας  ή ψυχολογική επιβάρυνση από χρόνιες ασθένειες και αναπηρίες. Στόχος της δράσης, που ξεκίνησε πιλοτικά τον Απρίλιο 2024 είναι η ανακούφιση του ψυχικού φορτίου και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ωφελούμενων. 

Το πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος σχεδιάζεται από δεκαμελή ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ) και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού. Υπεύθυνη για την πράξη είναι η Μαρία Μαγκανάρη, Υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού.

 

 

Π Α Ρ Α Σ Τ Α Σ Ε Ι Σ   Κ Α Θ Ο Λ Ι Κ Η  Σ   Π Ρ Ο Σ Β Α Σ Ι Μ Ο Τ Η Τ Α Σ 

Το Εθνικό Θέατρο, υπηρετώντας τον θεσμικό του ρόλο, προασπίζει  την ισότητα και το δικαίωμα όλων των ατόμων στην ανεμπόδιστη πρόσβαση σε παραστάσεις και τη συμμετοχή τους με ίσες ευκαιρίες σε θεατρικές δράσεις. Για τον λόγο αυτό και σε συνεργασία με την Alpha Bank, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της «Πολιτισμός για όλους», έχει καθιερώσει από την περσινή χρονιά, τις παραστάσεις καθολικής προσβασιμότητας. Τη φετινή θεατρική περίοδο, Το Σχολείο των Γυναικών, Τα Γενέθλια και Ο Νιλς Χόλγκερσον, η Λιλίκα και τα τέσσερα Πι, θα  πραγματοποιηθούν για επτά συνολικά ημέρες σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας. Τα άτομα με οπτική αναπηρία θα έχουν πρόσβαση σε  Υπηρεσίες Απτικής Ξενάγησης πριν την έναρξη των παραστάσεων και Ακουστικής Περιγραφής κατά τη διάρκειά τους, ενώ για τα Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα θα υπάρξει ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και SDH Υπέρτιτλοι.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις ακριβείς μέρες και ώρες του προγράμματος θα ανακοινωθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου. 

 

Ψ Η Φ Ι Α Κ Ο   Α Ρ Χ Ε Ι Ο 

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Δημιουργία, ανάδειξη και αξιοποίηση ψηφιακού Αποθέματος Εθνικού Θεάτρου». Το ψηφιακό αρχείο των παραστάσεων συμπληρώθηκε με τις παραστάσεις από το 2005 έως σήμερα, ενώ για πρώτη φορά ψηφιοποιήθηκαν οι σκηνές και οι χώροι του Κτηρίου Τσίλλερ, προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες της ιστοσελίδας να περιηγηθούν ψηφιακά στον χώρο και να γνωρίσουν μέσω ειδικής εφαρμογής ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το κτήριο και την ιστορία του. Επίσης, ψηφιοποιήθηκε μέρος της πολύτιμης συλλογής των κοστουμιών από το Βεστιάριο του Εθνικού Θεάτρου και συγκεκριμένα 403 κοστούμια σημαντικών δημιουργών που συνεργάστηκαν με την πρώτη σκηνή της χώρας στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Παράλληλα, μία ακόμη εφαρμογή προσφέρει τη δυνατότητα να δούμε και να γνωρίσουμε περισσότερα για τα κοστούμια στο ψηφιακό μας μουσείο. Στις ήδη υπάρχουσες συλλογές των δημοσιευμάτων και των προγραμμάτων, προστέθηκαν, επίσης, οι αφίσες και οι ιστορικές φωτογραφίες, υλικό δηλαδή που σχετίζεται με τις δράσεις του Εθνικού αλλά όχι με τις παραστάσεις αυτές καθαυτές.

 

Το έργο αυτό πνοής έχει υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΣΠΑ 2014-2020) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.». Επιστημονική υπεύθυνη για την πράξη είναι η Υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου & Διεθνών Σχέσεων, Ειρήνη Μουντράκη.

 

Ε Ξ Ω Σ Τ Ρ Ε Φ Ε Ι Α 

Δ ι ε θ ν έ ς   Σ υ ν έ δ ρ ι ο   Θ ε ά τ ρ ο υ 
Το Εθνικό Θέατρο θα φιλοξενήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία του, από τις 3 έως και τις 6 Απριλίου, το Διεθνές Συνέδριο Θεάτρου (International Theatre Conference) του European Theatre Convention (ETC), του μεγαλύτερου θεατρικού δικτύου της Ευρώπης, μέλος του οποίου είναι και το Εθνικό. Το δίκτυο απαριθμεί 63 θέατρα-μέλη από 31 ευρωπαϊκές χώρες. Οι συναντήσεις του ETC πραγματοποιούνται κάθε έξι μήνες και συνδυάζονται με μεγάλα γεγονότα στις χώρες υποδοχής τους. Περισσότεροι από 150 επαγγελματίες του θεάτρου συναντιούνται για να συζητήσουν πάνω σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τη θεατρική κοινότητα, να χτίσουν σχέσεις και «συμμαχίες», να προαγάγουν την ανταλλαγή και τις συνεργασίες, αλλά και να ενημερωθούν για τη θεατρική δραστηριότητα της χώρας φιλοξενίας, να γνωρίσουν τους εγχώριους καλλιτέχνες και να παρακολουθήσουν παραστάσεις.


S h o w c a s e
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Showcase του Εθνικού Θεάτρου από τις 3 έως και τις 6 Απριλίου 2024, παράλληλα με το Διεθνές Συνέδριο Θεάτρου, με καλεσμένους καλλιτεχνικούς/ές διευθυντές/-ντριες, επιμελητές/-τριες και υπεύθυνους/ες προγραμματισμού των πιο σημαντικών φεστιβάλ και θεάτρων του εξωτερικού. Οι καλεσμένοι θα παρακολουθήσουν όλες τις τρέχουσες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, θα ενημερωθούν για τη συνολική δραστηριότητα του οργανισμού και θα γνωρίσουν τους/τις καλλιτέχνες/ιδες που συνεργάζονται με το Εθνικό Θέατρο σε ειδικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις. Η διοργάνωση του Showcase είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Εθνικού Θεάτρου για εξωστρέφεια και ορατότητα του ελληνικού θεάτρου, μια διαδικασία ώσμωσης και ζύμωσης για μελλοντικές συνεργασίες σε ένα διευρυμένο πλαίσιο. 

Το Showcase του Εθνικού Θεάτρου πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

 

Π ρ ό γ  ρ α μ  μ α    Κ α  λ λ ι τ ε χ  ν ι κ ή ς   Φ  ι λ ο ξ ε ν ί  α ς 

Το Εθνικό Θέατρο ξεκίνησε την άνοιξη του 2024 το πρόγραμμα των Καλλιτεχνικών Φιλοξενιών (Artistic Residencies) φιλοξενώντας τρεις νέους καλλιτέχνες από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Λιθουανία και στέλνοντας τρεις Έλληνες καλλιτέχνες στη Ρουμανία, τη Λιθουανία και την Ιταλία, σε συνεργασία με αντίστοιχα θέατρα. Ο δεύτερος κύκλος θα πραγματοποιηθεί από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2025 και ο τρίτος κύκλος από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2025. Συνολικά έξι καλλιτέχνες από το εξωτερικό θα φιλοξενηθούν στο Εθνικό Θέατρο και έξι Έλληνες θα φιλοξενηθούν σε ευρωπαϊκά θέατρα για διάστημα έως 75 ημέρες. Το πρόγραμμα  απευθύνεται σε ανερχόμενους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως φύλου, με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δραστηριοποιούνται στον χώρο του θεάτρου.

 

Το πρόγραμμα των Residencies είναι ενταγμένο στο έργο «Δράσεις Εξωστρέφειας του Εθνικού Θεάτρου» με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5167037, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. 

 

Α Λ Λ Ε Σ   Σ ΥΝ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Ε Σ
Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ παρουσιάζει την έκθεση Space of Togetherness στον χώρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου «Σχολείον της Αθήνας» – Ειρήνη Παπά, από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου 2024. Υπό την επιμέλεια της Διευθύντριας Ελίνας Κουντούρη, η έκθεση θέτει μερικά από τα πιο πιεστικά ερωτήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος σήμερα. Η μετακίνηση ανθρώπων, πολιτισμών και ιδεών διαμορφώνει την Ευρώπη ως ένα χώρο ροών μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής πολιτισμικών διαφορών. Mια έκθεση για ιστορίες που αποκαλύπτονται, όταν διασταυρώνονται οι φυλές, οι πολιτικές, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 


E a r l y   B I r d

 

Εισιτήριο 10€ για μια εβδομάδα!

 

Τα εισιτήρια Early Bird, τη φετινή σεζόν, θα είναι διαθέσιμα σε δυο χρονικές περιόδους.

 

Το πρώτο Early Bird ξεκινά την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 12.00 και διαρκεί επτά (7) ημέρες, έως την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στις 24.00.

 

Περιλαμβάνει τις παραστάσεις:

 

ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ

ΦΑΟΥΣΤ

ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η ΛΥΓΕΡΗ

ΜΑ ΓΚΡΑΝ’ΜΑ

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΣΠΡΟΚΟΡΑΚΑΣ

 

 

Η δεύτερη περίοδος θα ανακοινωθεί σύντομα και περιλαμβάνει τις παραστάσεις:

 

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΤΟΣΗ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΖΩΗ

ΠΑΝΔΩΡΑ

ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Η ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ!

PHILOXENİᾹ

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ticketservices.gr

Σχεδιασμός Οπτικής Ταυτότητας - Artworks: Σάκης Στριτσίδης

 

Βίντεο παρουσίασης ρεπερτορίου

Σκηνοθεσία-Μοντάζ: Αποστόλης Κουτσιανικούλης

Διεύθυνση Φωτογραφίας-Κάμερα: Αποστόλης Κουτσιανικούλης, Νίκος Θωμάς

Ήχος: Άρης Παυλίδης-Αλέξης Κουκιάς-Παντελής, Παύλος Χαρμπάλης

Βοηθός παραγωγής: Κωνσταντίνος Καρδακάρης