It Ends with Us - Τελειώνει με Εμάς

Παραγωγή: ΗΠΑ 2024 

Διάρκεια: 130 λεπτά 

Είδος: Ρομαντικό Δράμα 

* ½ 

Σκηνοθεσία: Justin Baldoni 

Πρωταγωνιστούν: Blake Lively, Justin Baldoni, Jenny Slate, Hasan Minhaj, Brandon Sklenar, Kevin McKidd, Amy Morton, Alex Neustaedter, Isabela Ferrer. 

ΣΥΝΟΨΗ: Η Lily Bloom ξεπερνά την τραυματική παιδική της ηλικία και μετακομίζει στη Βοστώνη για να κυνηγήσει το όνειρό της. Η τυχαία συνάντηση με τον γοητευτικό νευροχειρουργό Ryle Kincaid πυροδοτεί μια έντονη σχέση, αλλά καθώς ερωτεύονται βαθιά, η Lily αρχίζει να βλέπει πλευρές του Ryle που της θυμίζουν τη σχέση των γονιών της. Όταν ο πρώτος έρωτας της Lily, Atlas Corrigan, ξαφνικά μπαίνει ξανά στη ζωή της, η σχέση της με τον Ryle ανατρέπεται και η Lily συνειδητοποιεί ότι πρέπει να μάθει να βασίζεται στις δικές της δυνάμεις για να κάνει μια ασύλληπτα δύσκολη επιλογή για το μέλλον της. 

Αυτή η ταινία, που ήδη γνωρίζει παγκοσμίως τεράστια επιτυχία, διασκευάζει για τη μεγάλη οθόνη ένα αμερικάνικο (αλλά και παγκόσμιο) εκδοτικό φαινόμενο, το μυθιστόρημα της Colleen Hoover που από τότε που εκδόθηκε το 2017 αποτέλεσε κοινωνικό γεγονός, πούλησε δεκάδες εκατομμύρια αντίτυπα και γέννησε και ένα sequel. Λογικό για ένα άρλεκιν παλαιάς κοπής με όλα τα κλισέ του είδους, που εκμεταλλεύτηκε την νεοφανή τότε κουλτούρα της αφύπνισης για να εμπλουτίσει το ρομάντζο των ηρώων της με φρέσκες φεμινιστικές ιδέες όπως η κακοποίηση, η πατριαρχία και η αντίσταση στην αποδοχή της συζυγικής βίας. Ιδέες που μετατρέπονται σε κλισέ όπως και τα παλιότερα: το θεληματικό πηγούνι του γόη, η τσαχπινιά της ηρωίδας, το όνειρο της οικονομικής ευμάρειας, τα status symbols κ.ο.κ.

Στην κινηματογραφική μεταφορά συσσωρεύεται όσο δεν παίρνει η εικονογράφηση των παραπάνω, κάνοντας την ταινία απίστευτα προβλέψιμη και βαρετή. Κάτι στο οποίο συντελεί και η ανοικονόμητη και απαγορευτική για το είδος διάρκεια άνω των δύο ωρών. Πολύ ροζ, πολύ λουλούδι, πολύ ηλιόλουστη η συνήθως βλοσυρή Βοστώνη, μουσικό χαλί με γλυκά άσματα σε κάθε συναισθηματική κορύφωση μέχρι τελικής πτώσεως και ένα φινάλε τόσο τραβηγμένο από τα μαλλιά που ίσως κάνει το τυχόν ανδρικό κοινό να βγει από τα ρούχα του.

Η Blake Lively είναι φυσικά μια κούκλα που σαρώνει κάθε πλάνο με την παρουσία της (όχι απαραίτητα και με την ερμηνεία της) ενώ ο Justin Baldoni που επίσης έχει αναλάβει και τα σκηνοθετικά καθήκοντα είναι αυτό ακριβώς που περιγράψαμε πιο πάνω: Ένα θεληματικό πηγούνι σε σέξι νευροχειρουργό.

Θα υπήρχαν πολλοί τρόποι να διασκευάσει κανείς σήμερα ένα τέτοιο βιβλίο (και να το κάνει αγνώριστο και ουσιαστικό). Το Χόλιγουντ επιλέγει την επικάλυψη με δάκρυα γλυκερίνης. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 29.08.2024