20.000 especies de Abejas – 20.000 Είδη Μελισσών

Παραγωγή: Ισπανία 2023 

Διάρκεια: 128 λεπτά 

Είδος: Κοινωνικό 

* * * ½ 

Σκηνοθεσία: Estibaliz Urresola Solaguren 

Πρωταγωνιστούν: Sofía Otero, Patricia López Arnaiz, Ane Gabarain, Itziar Lazkano, Martxelo Rubio, Sara Cozar, Miguel Garcés, Unax Hayden, Andere Garabieta Oribe, Julene Puente Nafarrate. 

ΣΥΝΟΨΗ: Μπορεί το καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών, όμως ένα οκτάχρονο αγόρι που νοιώθει κορίτσι προσπαθεί να κατανοήσει τις σεισμικές αλλαγές που συντελούνται στον εύθραυστο εσωτερικό του κόσμο. Η μητέρα του στέκει ενθαρρυντικά στο πλευρό του, ο περίγυρος του όμως αντιμετωπίζει την όλη συμπεριφορά του ως ένα παιδικό καπρίτσιο. Το παιδί, με γενναιότητα, θα προσπαθήσει να βρει τον εαυτό του και να τον συστήσει από την αρχή στους άλλους. 

Το ντεμπούτο της νεαρής σκηνοθέτη από τη Χώρα των Βάσκων έσκασε με θόρυβο πέρυσι τόσο στον Ισπανικό κινηματογράφο όσο και στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο, σαρώνοντας τις υποψηφιότητες για τα βραβεία Γκόγια και κερδίζοντας επάξια το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την μικρή Σοφία Οτέρο, μια λιλιπούτεια έκπληξη, αντάξια της Τάτουμ Ο’Νιλ στο κλασσικό Χάρτινο Φεγγάρι του 73.  

Πολλές φορές οι χαμηλόφωνες «βόμβες» κάνουν το μεγαλύτερο θόρυβο ή αν θέλετε τη μεγαλύτερη ζημιά στους «εχθρούς», αφού έχουν ένα σαγηνευτικό τρόπο για να υποβάλουν την αλήθεια τους. Και η αλήθεια του θαυμάσιου αυτού κοινωνικού δράματος είναι ο αυθορμητισμός και η συναισθηματική δύναμη με την οποία αντιμετωπίζει μια υπόθεση δυσφορίας φύλου στην τρυφερή ηλικία των οκτώ ετών. Σπάνια περίπτωση μεν αλλά υπαρκτή, όπως υπαρκτά είναι και τα σχεδόν είκοσι χιλιάδες είδη μελισσών του τίτλου.

Ένα ειδυλλιακό καλοκαίρι, μια οικογένεια σε διακοπές, ένα αγόρι που δεν θέλει να ακούει το όνομά του κι ένα χωριό που κρύβει οικογενειακά απωθημένα αλλά και πολλή αγνή αγάπη. Καθώς οι κάμπιες γίνονται πεταλούδες και οι μέλισσες δουλεύουν ασταμάτητα, ο Αϊτόρ που τον φωνάζουν Κοκό βρίσκει με ένα τρόπο μαγικό το όνομά του και διεκδικεί το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού του και της αγάπης για την ταυτότητα που θα εκφράζει τη δική του αλήθεια. Ένα υπέροχα στρωτό σενάριο, ένα σύνολο ερμηνειών παραπάνω από ικανοποιητικό και μια σκηνοθεσία σίγουρη για αυτό που θέλει να εκφράσει συνθέτουν μια όμορφη γλυκιά ταινία διαφορετικής ενηλικίωσης. Το πνεύμα του μελισσιού παραμένει ολοζώντανο…

 

*Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Ερμηνείας, 73ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (Berlinale)

*Βραβείο σκηνοθεσίας, 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας”

* Υποψήφια για 14 Βραβεία Γκόγια

 

Διανομή: Weirdwave

Στις αίθουσες από 22.08.2024