Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία 2024: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες Ντοκιμαντέρ

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τους 12 τίτλους ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που επέλεξε οι οποίοι θα τεθούν υπόψη των μελών της Ακαδημίας προκειμένου να επιλέξουν με τη σειρά τους τις υποψηφιότητες για το ευρωπαϊκό βραβείο ντοκιμαντέρ. Η απονομή θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου 2024 στη Λουκέρνη της Ελβετίας.

AVERROES & ROSA PARKS 

Η παραπάνω λίστα αφορά ταινίες που είχαν την πρώτη τους επίσημη προβολή στο 12μηνο 1.6.23-31.5.24 και θα τεθεί σύντομα υπόψη των 5 χιλιάδων μελών της Ακαδημίας προκειμένου να προκύψει η τελική λίστα υποψηφιοτήτων που θα ανακοινωθούν στις 5 Νοεμβρίου.

MY STOLEN PLANET

Η λίστα που ανακοινώθηκε αποτελείται από παραγωγές 9 ευρωπαϊκών χωρών και περιλαμβάνει ταινίες με ουσιαστικό περιεχόμενο και δυναμική αντίληψη που χαρακτηρίζουν τη μεγάλη ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής παραγωγής στο χώρο των ταινιών τεκμηρίωσης.

DAHOMEY

Αν και πλούσια η φετινή ελληνική παραγωγή δεν κατάφερε δυστυχώς να περιληφθεί σε αυτή τη λίστα που περιλαμβάνει βαριά ονόματα του χώρου όπως ο Νικολά Φιλιμπέρ με την τελευταία ταινία του Averroes & Rosa Parks. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης το θαυμάσιο, βραβευμένο στη Θεσσαλονίκη (Χρυσός Αλέξανδρος και Βραβείο Fipresci), My stolen planet της Φαραχνάζ Σαρίφι, το Dahomey της Μάτι Ντιοπ και το Bye Bye Tiberias της Λίνα Σουαλέμ που εξερευνά το παρελθόν της μητέρας της, της διάσημης Χιάμ Αμπάς, και τις παλαιστινιακές ρίζες τους.

BYE BYE TIBERIAS

Διαβάστε περισσότερα για τα βραβεία και τις επιλεγμένες ταινίες στο

https://www.europeanfilmacademy.org/