Alain Delon (1935-2024)

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της οικογένειας αναπαύτηκε έχοντας κοντά του τα παιδιά του. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πρόσφατα μαινόταν ο πόλεμος μεταξύ τους για την δικαστική επιμέλεια του ηθοποιού που έπασχε από μακροχρόνια ασθένεια.

Αναπαύθηκε λοιπόν όπως ο ίδιος είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι επιθυμούσε και τα υπόλοιπα μπορεί κάποτε να γίνουν θέμα μιας βιογραφίας ή μιας ταινίας. Όπως σαν ταινία έζησε ολόκληρη τη ζωή του ο ατίθασος γόης της μεταπολεμικής Ευρώπης.

Plein Soleil (Γυμνοί στον ήλιο)

 

Ο νεαρός ζεν πρεμιέ με την εκθαμβωτική ομορφιά έκανε παγκόσμιο πάταγο το 1960 ως Ρίπλεϊ στο θρυλικό «Γυμνοί στον ήλιο» του Ρενέ Κλεμάν, γοήτευσε τον Λουκίνο Βισκόντι που του εμπιστεύτηκε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε αριστουργήματα όπως «Ο Ρόκκο και τα αδέλφια του» και «ο Γατόπαρδος», συνεργάστηκε με τον Αντονιόνι στην «Έκλειψη», έγινε το αγγελικό πρόσωπο του «Σαμουράι» για τον Ζαν Πιερ Μελβίλ, βούτηξε με τη Ρόμι Σνάιντερ στην «Πισίνα» του Ζακ Ντερέ αλλά και σε μια θυελλώδη τραυματική σχέση, έγινε ο σκοτεινός «Κύριος Κλάιν» για τον Τζόζεφ Λόουζι.

Il Gattopardo 

 

Υπήρξε ο απόλυτος λαϊκός σταρ της Γαλλίας επί δύο δεκαετίες τουλάχιστον, δεν άφησε αδιάφορο το Χόλιγουντ της εποχής χωρίς όμως να καταφέρει να γίνει πρώτο όνομα πέραν του Ατλαντικού, απασχόλησε τα tabloids επανειλημμένα με τις περιπέτειες του εκτός οθόνης, υπήρξε ακραίος, «Ωραίος, σκληρός και αδίστακτος» όπως ο τίτλος μιας μεγάλης του επιτυχίας των 70s.

Mort d'un pourri (Ωραίος, σκληρός και αδίστακτος)

 

Από την μεγάλη οθόνη είχε αποσυρθεί οριστικά εδώ και 25 χρόνια έχοντας προλάβει να ερμηνεύσει ένα γερασμένο Τζιάκομο Καζανόβα στην «Επιστροφή του Καζανόβα».

Το πρόσωπό του θα μείνει αθάνατο, για πάντα συνώνυμο με το μυστήριο του βλέμματος ενός σπουδαίου ηθοποιού και την διαχρονική γοητεία του απόλυτου αρσενικού.

Τάσος Ντερτιλής