Calladita - Η Σιωπηλή Καμαριέρα

Παραγωγή: Ισπανία 2023 

Σε συμπαραγωγή με ΗΠΑ 

Διάρκεια: 94 λεπτά 

Είδος: Κοινωνικό 

* * * 

Σκηνοθεσία: Miguel Faus 

Πρωταγωνιστούν: Paula Grimaldo, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Pol Hermoso, Violeta Rodríguez, Nany Tovar, Victor Rebull, Eduard Torres, Álvaro Maisons, Miguel Fernández, Alejo De Soler, Ayoub El Hilali. 

ΣΥΝΟΨΗ: Η νεαρή Άννα από την Κολομβία, εργάζεται (λαθραία) ως οικιακή βοηθός σε μία πολυτελή βίλα στην Κόστα Μπράβα η οποία ανήκει σε μία ευκατάστατη οικογένεια που ασχολείται με το εμπόριο τέχνης. Παρασυρμένη από ψεύτικες υποσχέσεις για καλύτερες συνθήκες εργασίας μετά το καλοκαίρι, η Άννα πασχίζει να παραμείνει υπάκουη και διακριτική. Παρ’ όλα αυτά, η τυχαία συνάντηση στη γειτονιά με μία συνάδελφο οικιακή βοηθό της φανερώνει έναν άλλο κόσμο «απαγορευμένων απολαύσεων» τον οποίο αγνοούσε. 

Την κινηματογραφική φόρμουλα του καταλύτη της αστικής ντεκαντάνς την έχει εξαντλήσει δια παντός ο Παζολίνι, από την «επαναστατική» δεκαετία του 60 ακόμη, με το αριστουργηματικό Θεώρημα. Ο νεαρός Ισπανός προστατευόμενος του Σόντερμπεργκ προφανώς και το γνωρίζει, όπως γνωρίζει πολύ καλά και τα σαρκαστικά, υπόκωφα διδάγματα του γίγαντα του Ισπανικού σινεμά, του Λουίς Μπουνιουέλ, τα οποία και αξιοποιεί σε αυτή την μεταφορά σε μυθοπλασία μεγάλου μήκους μιας μικρής ταινίας που γύρισε το 2020. Οι φτωχές πλην τίμιες υπηρέτριες παλιότερων ταινιών μας έχουν αφήσει χρόνους καθώς η Άννα, που σφύζει από πληθωρικότητα μέσα στη σιωπή της, είναι έτοιμη να εκραγεί όχι για ταξικούς λόγους αλλά για να διεκδικήσει το μερτικό της από τη χαρά των αφεντικών της. Και η έκρηξη έρχεται μέσα από ένα κλεμμένο κινητό μια και ο κόσμος του 21ου αιώνα είναι οριστικά πια συνδεδεμένος μέσω διαδικτύου και κινητών και το δικαίωμα στο όνειρο (κάθε είδους) καλύπτεται επαρκώς από applications. Όπως αυτή που χρησιμοποιεί λαθραία η σιωπηλή (πλην αποτελεσματική) καμαριέρα για να ζήσει το σεξουαλικό της μύθο στην Κόστα Μπράβα. Η σύγκρουσή της με την αφασική πλουτοκρατία που όχι μόνο την εκμεταλλεύεται αλλά τη δουλεύει και ψιλό γαζί δεν έχει χαρακτηριστικά ταξικής πάλης, είναι ένα νέο είδος κυνικού πολέμου, μια σκληρή υπόγεια αναμέτρηση με λάφυρο την ευμάρεια. Μια αστική ευμάρεια τακτοποιημένη που δεν ανέχεται το απρόβλεπτο της φύσης, που κρύβει τα ζωώδη ένστικτα των ανθρώπων σε αναπαυτικούς καναπέδες την ίδια στιγμή που καταδιώκει με εμμονή μια ατίθαση γάτα που σουλατσάρει με τον γατίσιο τρόπο της όπου της γουστάρει. Αυτόν ακριβώς τον γατίσιο τρόπο υιοθετεί και η Άννα στον ακήρυχτο πόλεμό της με τα αφεντικά.

Αυτό τον «πόλεμο» καταγράφει με σκηνοθετική επάρκεια και σεναριακή ευρηματικότητα ο Μιγκέλ Φάους σε μια ελάσσονα αλλά ένοχα απολαυστική ταινία που του δίνει το διαβατήριο για τη διεθνή κινηματογραφική σκηνή. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 18.07.2024