30ο ΔΦΚ - Νύχτες Πρεμιέρας: Η αφίσα της διοργάνωσης

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζει φέτος 30 χρόνια κινηματογραφικής μαγείας, λάμψης, ανακαλύψεων και αδιάλειπτης αγάπης για το σινεμά και τους ανθρώπους του.

Γιορτάζουμε και εμείς μαζί του! 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, το απόλυτο κινηματογραφικό event της πόλης, θα διεξαχθεί φέτος από τις 2 έως τις 14 Οκτωβρίου με μεγάλο χορηγό τη Nova.

30 ολόκληρα χρόνια αφοσίωσης στην ανακάλυψη των νέων τάσεων της παγκόσμιας κινηματογραφίας, με άξονα το μεράκι και το πάθος των ανθρώπων που δούλεψαν όλα αυτά τα χρόνια για να μεγαλώσουν τον πιο δημοφιλή κινηματογραφικό θεσμό της Αθήνας,  αναμένεται να γιορταστούν φέτος με όλη την απαιτούμενη επισημότητα.   

Για να αναφέρουμε λίγα στατιστικά στοιχεία, το ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας μετρά όλα αυτά τα χρόνια, πάνω από 3.000 ταινίες σε 25 αίθουσες, 100 αφιερώματα, πάνω από 700 διεθνείς καλεσμένους, πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων και πάρτι και βέβαια πάνω από 1 εκατομμύριο θεατές. Το Αττικόν, ο Απόλλων και το Ιντεάλ μπορεί να μη λειτουργούν πια, αλλά έχουν καταγραφεί στην Ιστορία ως ένδοξες ναυαρχίδες μιας λαμπερής εκστρατείας κινηματογραφικού πολιτισμού. Το Φεστιβάλ όμως συνεχίζει ακάθεκτο να καταλαμβάνει το κέντρο της πόλης με το ακλόνητο Άστορ, το ιστορικό Άστυ και την ανανεωμένη Όπερα. 

Και ενώ ακόμη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το 14ο Athens Open Air Film Festival, οι διοργανωτές παρουσιάζουν την αφίσα του επετειακού 30ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, ακόμη μια φορά από τον σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας, Βασίλη Μέξη. 

H αφίσα με τα λόγια του δημιουργού της: 

«Η ελευθερία είναι μια πολυδιάστατη έννοια που μπορεί να ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους. Συχνά, η ελευθερία αναφέρεται στην ενέργεια, τη σκέψη και την έκφραση χωρίς καταπίεση ή περιορισμούς. 

Μέσα σε μια ασπρόμαυρη σύνθεση, δεκαπέντε λευκές δέσμες φωτός ξεκινούν σαν κλωστές από το έδαφος και διασχίζουν το σκοτάδι. Η πορεία τους δεν είναι η αναμενόμενη: Λυγίζουν, διπλώνουν, στροβιλίζονται και διατείνονται απέραντα. Μέσα από τον σπειροειδή σχηματισμό τους μοιάζουν να διαπερνούν κάθε πλαίσιο και να αμφισβητούν την προδιαγεγραμμένη τους κατεύθυνση. 

Αυτοί είναι οι προβολείς των Νυχτών Πρεμιέρας, οι οποίοι φωτίζουν κινηματογραφικά την Αθήνα για 30 χρόνια. Σε αυτή τη νοητή διαδρομή τους μέσα στον χρόνο οι πορείες συχνά αλλάζουν, αλλά ο στόχος παραμένει ίδιος: να δημιουργούν νέες προοπτικές, έχοντας ως κινητήρια δύναμη και έμπνευση την ελευθερία». 

Ο Βασίλης Μέξης, αριστούχος με Bachelor στο Graphic Design, είναι ο σχεδιαστής πίσω από το Athens Open Air Film Festival και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας από το 2016 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, από το 2013 εργάζεται στον κλάδο της διαφήμισης ως Art Director, έχοντας στο βιογραφικό του συμμετοχές σε διακεκριμένες καμπάνιες, ενώ έχει αναλάβει την επιμέλεια εξωφύλλων βιβλίων και περιοδικών μεγάλης κυκλοφορίας. Η δουλειά του έχει φιλοξενηθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, έχοντας αποσπάσει επαίνους και βραβεία σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς.

Το πλήρες πρόγραμμα του 30ού ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ της διοργάνωσης, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024. 

Οι αίθουσες που θα φιλοξενήσουν τη φετινή διοργάνωση είναι: ΔΑΝΑΟΣ Ι & ΙΙ, ΟΠΕΡΑ Ι & ΙΙ, ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ και ΠΑΛΛΑΣ.

Διαρκής ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες, στα sites του www.aiff.gr και του www.cinemagazine.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFF, Instagram, Twitter.