Adam – Αδάμ

Παραγωγή: Μαρόκο 2019 

Σε συμπαραγωγή με Γαλλία/Βέλγιο/Κατάρ 

Διάρκεια: 98 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

* * * ½ 

Σκηνοθεσία: Maryam Touzani 

Πρωταγωνιστούν: Lubna Azabal, Nisrin Erradi, Douae Belkhaouda, Aziz Hattab, Hasna Tamtaoui. 

ΣΥΝΟΨΗ: Στα στενά της παλιάς πόλης της Καζαμπλάνκα περιπλανιέται μόνη η Σάμια, μια νεαρή έγκυος που αναζητά δουλειά και στέγη. Όταν τα βήματά της τη φέρνουν έξω από το σπίτι της Άμπλα, μιας φουρνάρισσας που ζει μόνη με την 8χρονη κόρη της, η Σάμια ζητά να τη φιλοξενήσουν. Η μικρή γοητεύεται αλλά η Άμπλα αρχικά αρνείται να βάλει στο σπίτι της μία άγνωστη, ανύπαντρη έγκυο. Γρήγορα όμως τη λυπάται και τη δέχεται με αποτέλεσμα οι δύο γυναίκες σταδιακά να αρχίσουν να κατανοούν η μία την άλλη, χτίζοντας ένα ισχυρό δεσμό.

 

Δύσκολη η ζωή για τις γυναίκες σε μια συντηρητική μουσουλμανική κοινωνία όπου μετρούν οι παραδόσεις και το «τι θα πει ο κόσμος» κάτι που η μοναδική οπτική της ταλαντούχας δημιουργού του Μπλε Καφτανιού αποτυπώνει με τεράστια συναισθηματική δύναμη σε αυτό το κατά διαστήματα συγκλονιστικό ντεμπούτο μεγάλου μήκους της.

Από τη μια η γλυκύτατη και αθώα Σάμια που βρέθηκε μακριά από το σπίτι της με ένα μωρό στην κοιλιά, που προσπαθεί με νύχια και δόντια να επιβιώσει και να φέρει στον κόσμο το παιδί της χωρίς να το μάθει ο περίγυρός της. Από την άλλη η μοναχική και σκληροτράχηλη φουρνάρισσα Άμπλα που το μόνο δείγμα συναισθήματος που αφήνει να ξεφύγει από την παγωμένη της έκφραση είναι το βλέμμα αγάπης για την κόρη της. Δύο εντελώς διαφορετικές υπάρξεις που το πεπρωμένο τις φέρνει κοντά, δύο γυναίκες που ξεκλειδώνουν η μια την ψυχή της άλλης όσο οι μέρες περνούν και η ώρα του τοκετού πλησιάζει.  

Μεγαλοψυχία και καλοσύνη είναι οι χαρακτηρισμοί που ταιριάζουν στο σινεμά της Μαριάμ Τουζανί που χειρίζεται με σιγουριά μια παγκόσμια κινηματογραφική γλώσσα αγάπης, κατανοητή σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, εξ ου και το πλήθος βραβείων και υποψηφιοτήτων. Δεν μπορείς να μην ανατριχιάσεις τη στιγμή που η Άμπλα βγαίνει σταδιακά από την ψυχική της βουβαμάρα μέσα από το άκουσα ενός λαϊκού τραγουδιού ή τη στιγμή που γεννιέται ο Αδάμ του τίτλου, που η Σάμια διαλέγει για αυτόν το όνομα του πρώτου ανθρώπου «κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού». Αυτό το εξώγαμο πλάσμα θα είναι ίσως μια νέα αρχή για αυτό τον κόσμο τον δύσκολο και καταπιεστικό.  

Επίσημη πρόταση του Μαρόκου για το Oscar Διεθνούς ταινίας.

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 20.06.2024