Πολύδροσο

Παραγωγή: Ελλάδα 2023 

Διάρκεια: 84 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

* * * ½ 

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Βούλγαρης 

Με τους: Σοφία Κόκκαλη, Βίκυ Καγιά, Έλσα Ζάρρη, Μαίρη Γιαννούλα, Κάρλα Φουρ, Μάγια και Ανδριάνα Γκαρίλα, Ειρήνη Βιανέλλη, Βαγγέλη Λουκίσα, Ελένη Μπερντέ, Μυρτώ Τζίμα και τον Ευθύμη Φιλίππου 

ΣΥΝΟΨΗ: Η Σοφία, η κόρη, επιστρέφει στο Πολύδροσο για να φροντίσει τη Σοφία, τη μητέρα της. Στη γειτονιά που μεγάλωσε την περιμένουν όλοι οι λόγοι που την έκαναν κάποτε να θέλει να φύγει. Το Πολύδροσο είναι ένα απομονωμένο προάστιο και οι Σοφίες περνάνε τις μέρες τους σκοντάφτοντας σε πρώτα φιλιά, μυστικά και φαντάσματα του παρελθόντος. 

«Η ενηλικίωση είναι μια τιμωρία ειδικά σχεδιασμένη για να με απομακρύνει από τη μητέρα μου». Η ενηλικίωση σε αντίθεση με την παιδική αθωότητα. Η μητρότητα σαν καταφύγιο, σαν ένα σπίτι-αγκαλιά μέσα σε έναν παραδεισένιο κήπο, ο συνδετικός μας κρίκος με την απόλυτη νιρβάνα που μάταια αναζητούμε σε μια ζωή αδιέξοδα ενήλικη. Μακριά από οιδιπόδειο και άλλα ψυχολογικά συμπλέγματα η μικρή Σοφία ζει τη συντριβή και τη βουβή απελπισία μπροστά στο φόβο της απώλειας ενός κομματιού της ύπαρξης της, του καλύτερου και αγνότερου.

Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης με οδηγό την όπως πάντα υπέροχη Σοφία Κόκκαλη μας προσκαλεί στο δικό του Σπίτι των Πνευμάτων, ένα σπίτι στοιχειωμένο όχι από τρόμο αλλά από απέραντη αγάπη και ευτυχία. Ένα σπίτι που κρύβει γλυκά μυστικά, μητρικά χάδια και όλη την ουσία της ύπαρξης. Ένα σπίτι που συνεχίζει να υπάρχει και μετά το θάνατο. Ένα σπίτι που στοιχειώνει με τον πιο αέρινο τρόπο η εκθαμβωτική παρουσία της Βίκης Καγιά, όπως δεν την έχει ξαναδεί κανείς ποτέ!  

Σε μια ταινία που δίνει τεράστια σημασία τόσο στο μοντάζ (που έκανε ο ίδιος ο σκηνοθέτης) όσο και τις ιμπρεσιονιστικές ζωγραφικές συνθέσεις της φωτογραφίας του Σίμου Σαρκετζή, την παράσταση κλέβουν οι μουσικές και τα τραγούδια της υπέροχης Δεσποινίδος Τρίχρωμης. Το Πολύδροσο είναι τελικά μια μαγευτική οπτικοακουστική εμπειρία. Μια εκδρομή στην εξοχή που δεν θέλεις να τελειώσει ακόμη κι αν σου φέρει δάκρυα στα μάτια. 

 

Επίσημη Συμμετοχή - Ελληνικό Διαγωνιστικό - Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης | 2023 

Βραβείο Ιδρύματος Κωστοπούλου - Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης | 2023 

Υποψήφια σε 6 κατηγορίες στα Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2024 

Διανομή: Cinobo 

Από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com 

 

Σημείωμα Σκηνοθέτη 

Αγάπη. Αγάπη. Αγάπη. 

Η μαμά φοβόταν ότι θα χορέψω μακριά απ' το Πολύδροσο. Το Πολύδροσο ήταν τα σύνορα που ίσχυε η αγάπη μας. 

Όταν πεθάνω τι ωραία που θα 'ναι να γίνω φάντασμα. Να στοιχειώσω το Πολύδροσο. Είμαστε μακριά από τα πάντα εδώ. Στο Πολύδροσο κάθε ώρα, είναι ώρα κοινής ησυχίας. 

Τ' αγαπάω αυτό το σπίτι. Υποσχέσου μου ότι αν πεθάνω, δεν θα το πουλήσεις ποτέ. 

Βιογραφικό Σκηνοθέτη 

Ο The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μουσικός. Έχει σκηνοθετήσει επτά ταινίες μεγάλου μήκους (Κλαις;, Ροζ, Χιγκίτα, Νήμα, Winona, Γυμναστήριο και Πολύδροσο), οι οποίες έχουν παρουσιαστεί και βραβευτεί σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει κερδίσει το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής στα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ταινία Αισθηματίες του Νίκου Τριανταφυλλίδη. Το Πολύδροσο αποτελεί την 7η μεγάλου μήκους ταινία του. 

Οι λοιποί συντελεστές 

Μοντάζ | Σενάριο: Αλέξανδρος Βούλγαρης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής

Ήχος: Γιώτης Παρασκευαΐδης, Nalyssa Green

Μουσική: Δεσποινίς Τρίχρωμη

Κοστούμια: Άλκηστη Μάμαλη

Σκηνικά: Κωνσταντίνος Λαμπρίδης

Παραγωγή: Filmiki Productions