Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει με μεγάλη χαρά τη συμμετοχή του και φέτος στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 16 έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO). 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «Στο περίπτερο 13, Stand 51, οι επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εκδοτική δραστηριότητα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ξεχωριστές εκδόσεις για την έβδομη τέχνη, καθώς και ιδιαίτερα συλλεκτικά αντικείμενα, μπλουζάκια, τσάντες, αφίσες. Ειδικά για τη διάρκεια της έκθεσης θα έχετε την ευκαιρία να προμηθευτείτε τις εκδόσεις μας, μονογραφίες  καταξιωμένων ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, εκδόσεις που αφορούν σε θεματικά αφιερώματα αλλά και σε εθνικές κινηματογραφίες -  σε ειδικές τιμές, με εκπτώσεις που φτάνουν το 30% και το 50%». 

Επιπλέον, το Σάββατο 18 Μαΐου στις 13:00 (Αίθουσα ΕΙΠ, περίπτερο 15) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Σκηνοθετώντας το βιβλίο: Μια συζήτηση για τον σχεδιασμό των εκδόσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης». 

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί εκτενώς η ετήσια εκδοτική δραστηριότητα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με έμφαση στη δημιουργική διαδικασία που οδήγησε στην παραγωγή των τελευταίων τίτλων της, στο πλαίσιο των πρόσφατων διοργανώσεων. Μια συνάντηση ανάμεσα στην τυπογραφία και την τέχνη της κινούμενης εικόνας, στην καλλιτεχνική πρακτική των artists’ books και την ανανέωση της ελληνικής και παγκόσμιας τυπογραφικής παράδοσης. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Γκέλυ Μαδεμλή (συντονίστρια των εκδόσεων του ΦΚΘ) ενώ θα συμμετέχουν οι Γιάννης Καρλόπουλος (σχεδιαστής, σύμβουλος σχεδιασμού του ΦΚΘ), Δημήτρης Φακίνος (δημιουργός των ΕΒΓΕ και διευθυντής των European Design Awards και του European Design Festival), Βιργινία Χριστάκου (σχεδιάστρια), Πάνος Παναγιωτόπουλος (τυπογράφος – Furure Format, Τυπογραφείο Παναγιωτόπουλος). 

Εξάλλου το Σάββατο 18 Μαΐου το Φεστιβάλ προσκαλεί το κοινό στο Μουσείο Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να γιορτάσει μαζί του τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το Μουσείο Κινηματογράφου για εκείνη την ημέρα θα είναι ανοιχτό από τις 11:00 μέχρι τις 20:00, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν. 

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «Ελάτε παρέα με τα παιδιά για να δούμε όλοι μαζί να ξετυλίγεται η ιστορία του ελληνικού σινεμά, από τις πρώτες προσπάθειες των αρχών του 20ού αιώνα με τους αδελφούς Μανάκια, στο βουκολικό δράμα και το κωμειδύλλιο του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, τον νεοελληνικό ρεαλισμό που ακολούθησε την Κατοχή και τον Εμφύλιο Πόλεμο, τις κωμωδίες και τα μιούζικαλ μεγάλων ελλήνων παραγωγών που σημάδεψαν τη δεκαετία του 1960, τον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο που εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και χαρακτηρίστηκε ως «κινηματογράφος των δημιουργών» μέχρι και τις ταινίες που παίζονται σήμερα στις αίθουσες. Ταυτόχρονα, θα δείτε και την ειδική έκθεση «Τάκης Κανελλόπουλος: Ονειρεύομαι μια εκδρομή» για τον σπουδαίο θεσσαλονικιό δημιουργό Τάκη Κανελλόπουλο, που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2023 και πλέον έχει βρει τη μόνιμη θέση της στο Μουσείο Κινηματογράφου». 

Η πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση με τίτλο «Τάκης Κανελλόπουλος: Ονειρεύομαι μια εκδρομή», (επιμέλεια: Μανώλης Κρανάκης, κριτικός κινηματογράφου - εικαστική επιμέλεια & βίντεο: Νίκος Πάστρας), λειτουργεί σαν μια οπτικοακουστική κάψουλα που κλείνει μέσα της τις εμμονές, την ανθρωπο-γεωγραφία και όλα τα σύμβολα που κατέστησαν τον Τάκη Κανελλόπουλο μία από τις πιο εμβληματικές και επιδραστικές μορφές στο ελληνικό σινεμά. Η έκθεση ανοίγει την πόρτα στο διακριτό του σύμπαν, συστήνοντας στη νεότερη γενιά τις ταινίες του, τη μακεδονική ενδοχώρα όπως την αποθέωσε στο έργο του, τις μουσικές των ταινιών του από σπουδαίους συνθέτες όπως τον Νίκο Μαμαγκάκη, την Ελένη Καραΐνδρου και τον Γιώργο Χατζηνάσιο και τα διηγήματά του, μέσα από αναγνώσεις από δημοφιλείς ηθοποιούς σκηνοθέτες και συγγραφείς, όπως τη Ζυράννα Ζατέλη, τη Σοφία Κόκκαλη, τον Ζαχαρία Μαυροειδή και τη μούσα του Τάκη Κανελλόπουλου, Αιμιλία Υψηλάντη.