Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή: Εργαστήρια ενηλίκων

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, στο πλαίσιο των εργαστηρίων που διοργανώνει για ενήλικες και εφήβους 15+ , συνεργάζεται με την κεραμίστρια Ελπίδα Κουρτζή για το νέο εργαστήριο «Χαρακτική στην κεραμική τέχνη: Κούπα & πιάτο» που θα πραγματοποιηθεί σε δύο αυτοτελείς κύκλους, με τον κάθε κύκλο να περιλαμβάνει δύο τρίωρες συναντήσεις, ξεκινώντας την Παρασκευή 10 Μαΐου.

Με κύρια ερεθίσματα έργα της Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν μοναδικά κεραμικά χρηστικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης και, μετά την ολοκλήρωση και των δυο συναντήσεων, θα πάρουν τα κεραμικά τους έργα ψημένα και εφυαλωμένα σε συσκευασία δώρου. 

Στην πρώτη συνάντηση, μετά από μια σύντομη ιστορική περιήγηση στην εξέλιξη της κατασκευής των χρηστικών αγγείων, οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν τα δικά τους σκεύη. Με την τεχνική του φύλλου θα πλάσουν ο καθένας τη δική του ξεχωριστή κούπα και στη συνέχεια θα συμπληρώσουν τις δημιουργίες τους με την κατασκευή ενός πιάτου φαγητού.

Στη δεύτερη συνάντηση, οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν τεχνικές χαρακτικής διακόσμησης των κεραμικών τους έργων με την χρήση μπαντανάδων. Επιλέγοντας μέσα από μια ζωηρή παλέτα τα χρώματα που τους εκφράζουν, θα καλύψουν με αυτά την επιφάνεια των έργων τους και στη συνέχεια θα χαράξουν τον πηλό δημιουργώντας ευφάνταστα σχέδια. 

Μετά την ολοκλήρωση των δύο τρίωρων συναντήσεων, τα κεραμικά όλων των συμμετεχόντων θα εφυαλωθούν και θα ψηθούν στους 1230 βαθμούς Κελσίου. 

O πρώτος κύκλος του εργαστηρίου «Η χαρακτική στην κεραμική τέχνη: Κούπα & πιάτο» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 και 17 Μαΐου, 16.45-19.45 και ο δεύτερος την Κυριακή 12 και 19 Μαΐου, 14.45-17.45.

 

Η χαρακτική στην κεραμική τέχνη: Κούπα & πιάτο

Εργαστήριο κεραμικής 2 συναντήσεων για ενήλικες & εφήβους 15+ με την Ελπίδα Κουρτζή

 

Α’ κύκλος:

Παρασκευή 10 Μαΐου | 16.45-19.45

Παρασκευή 17 Μαΐου | 16.45-19.45

 

Β’ κύκλος:

Κυριακή 12 Μαΐου | 14.45-17.45

Κυριακή 19 Μαΐου | 14.45-17.45

 

Αριθμός συμμετεχόντων: Έως 10 άτομα ανά κύκλο

 

Κόστος συμμετοχής ενός κύκλου (περιλαμβάνει και τις τρεις συναντήσεις): 100€

Κόστος συμμετοχής ενός κύκλου για Young και Family Members: 80€

 

Παράλληλα, το βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων «Ιαπωνική Μικροτεχνία (γλυπτική μινιατούρας netsuke)» που πραγματοποιείται από την γλυπτογράφο, γλύπτρια netsuke και συντηρήτρια αρχαιοτήτων ασιατικής τέχνης Μαρία Κ. Γκίζη, μετά την επιτυχία του πρώτου κύκλου θα υλοποιηθεί για έναν ακόμα κύκλο τεσσάρων συναντήσεων ξεκινώντας την Παρασκευή 14 Ιουνίου. 

Νέος κύκλος: Παρασκευές 14, 21, 28 Ιουνίου & 5 Ιουλίου

Με αφετηρία τη γοητεία και την επιρροή που άσκησε η παραδοσιακή Ιαπωνική ξυλογραφία ukiyo-e εικόνων σε Ευρωπαίους καλλιτέχνες όπως ο Gauguin, ο van Gogh, ο Monet και ο Τoulouse-Lautrec στα τέλη του 19ου αι., καθώς και την φυσιογνωμική ιδιαιτερότητα του καθηγητή Yanaihara που ενέπνευσε τον Alberto Giacometti, το Ίδρυμα B&E Γουλανδρή διοργανώνει έναν κύκλο τεσσάρων δίωρων συναντήσεων με την μορφή εργαστηρίων τα οποία έχουν στόχο να φέρουν το κοινό σε επαφή με την Ιαπωνική τεχνική σκαλίσματος netsuke (τρισδιάστατα μικρογλυπτά σε ποικιλία ξύλων και οργανικών υλικών). 

Το Ιαπωνικό παραδοσιακό kimono δεν έχει τσέπες και τα αντικείμενα προσωπικής χρήσης μεταφέρονταν περασμένα σε ένα κορδόνι δεμένο στην ζώνη του, με την βοήθεια ενός «κουμπιού» ή αντίβαρου (2,5 έως 15 εκ.): το netsuke. Το βιωματικό εργαστήριο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή περιλαμβάνει μια εισαγωγή στην ιστορία του netsuke και τον θεματικό συμβολισμό του, καθώς και γνωριμία με τα οργανικά υλικά κατασκευής του (ποικιλία ξύλων) και την τεχνική σκαλίσματος, λείανσης και στίλβωσης.

 

Αναλυτικό πρόγραμμα συναντήσεων

1η συνάντηση:

Εισαγωγή και γνωριμία με την παραδοσιακή Ιαπωνική ξυλογραφία.

Οδοιπορικό στην Ιαπωνική ιστορία και την θεματολογία των netsuke (έθιμα, ηθικές κι αισθητικές αξίες, θρησκευτική & συμβολική σκέψη, ποικιλία υλικών).

2η συνάντηση:

Γνωριμία με την τεχνική σκαλίσματος netsuke (επιλογή υλικού επιφανείας & θέματος- μικρογραφικός σχεδιασμός-γνωριμία & χρήση εργαλείων).

3η συνάντηση:

Τεχνική σκαλίσματος netsuke (συνέχεια).

4η συνάντηση:

Γνωριμία με την τεχνική λείανσης και στίλβωσης (χρήση υλικών).

Ολοκλήρωση μικρογλυπτού netsuke (έτοιμο να φορεθεί σαν κρεμαστή χάντρα).

 

Ιαπωνική Μικροτεχνία (Γλυπτική μινιατούρας netsuke)

Βιωματικό εργαστήριο 4 συναντήσεων για ενήλικες με την Μαρία Κ. Γκίζη

1ος κύκλος | Παρασκευές 5, 12, 19 & 26 Απριλίου | 17.30-19.45

2ος κύκλος | Παρασκευές 14, 21, 28 Ιουνίου & 5 Ιουλίου | 17.30-19.45

 

Αριθμός συμμετεχόντων: Έως 15 άτομα

 

Κόστος συμμετοχής ενός κύκλου (περιλαμβάνει και τις τέσσερις συναντήσεις): 120€

Κόστος συμμετοχής ενός κύκλου για B&E Members: 96€

 

 

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Αθήνα

Οδός Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35, T. 210 72 52 895, F. 210 72 35 467, E. [email protected]