«Προς Μενοικέα»: Ένα παράθυρο με θέα στον επικούρειο κήπο

Από τον Τάσο Ντερτιλή

 

Προς Μενοικέα επιστολής το ανάγνωσμα, πρόσχωμεν! 

Όχι όμως μετά φόβου Θεού αλλά άνευ τούτου! Πρόσχωμεν μετά γνώσεως του ορθού λόγου και με την απέραντη αγάπη και ενσυναίσθηση με την οποία παρουσιάζει ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης τους βασανισμένους ήρωές του.

Και ποιος είναι αυτός ο Μενοικεύς που του απευθύνει ολόκληρη επιστολή ο μέγας Επίκουρος;

Ποιος και τι είναι σήμερα ο Μενοικεύς που του αφιερώνουν μια απόλυτα καθαρτική λειτουργία θεατρικού λόγου οι Angelus Novus;

Μα φυσικά όλοι εμείς που βιώνουμε με τρόμο μια ύπαρξη οριοθετημένη από τη φύση να έχει ημερομηνία λήξης. Ένα γεγονός καθορισμένο και οριστικό η άρνηση του οποίου μας κάνει δυστυχισμένους καθώς πορευόμαστε άνευ χαράς και γαλήνης προς το άγνωστο της ανυπαρξίας.

Πολιτισμοί ολόκληροι χτισμένοι πάνω σε ιδέες αθανασίας που γεννούν νευρώσεις και παρεκκλίσεις, μεταξύ των οποίων και ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός ο θεμελιωμένος πάνω στη ματαιοδοξία του εαυτού και τη λατρεία της ύλης. Αυτοί λοιπόν είμαστε όλοι εμείς οι σύγχρονοι Μενοικείς και εκπρόσωποι μας στην πιο ακραία μας μορφή, οι ψυχικά πάσχοντες που ζωντανεύουν στην "κλινική" του transcendance, στην αστραφτερά λευκή κόλαση που βιώνουν οι ήρωες της παράστασης που ενορχήστρωσε με τρόπο μαγικό ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης. Πέντε τρόφιμοι που μας συστήνονται σε όλη τους τη νευρόσπαστη μεγαλοπρέπεια, που γίνονται καθρέφτης μιας κοινωνίας στην οποία προκαλούν τρόμο ίσως και απέχθεια, με αποτέλεσμα να καταδικάζονται σε ένα ψυχικό κολαστήριο, περιφερόμενοι στο περιθώριο μιας ζωής ιλιγγιώδους που δεν μπορεί να τους προσφέρει την ισορροπία που τους έχει στερήσει ο φόβος του θανάτου.

Κι όμως, μέσα από την εμπνευσμένη σύνθεση του επικούρειου λόγου με μαρτυρίες πασχόντων, αυτοσχεδιασμούς και κείμενα των ερμηνευτών και (κορυφαίο εύρημα) την ανάγνωση παρενεργειών ψυχοφαρμάκων, επιτυγχάνεται η κάθαρση και η αποθεραπεία που ανοίγει ένα παράθυρο στο φως του επικούρειου κήπου της Ηδονής. Της Ηδονής με την αρχαία  έννοια της ευδαιμονίας, της ψυχικής ανάτασης και πλήρωσης.

Από το ντελίριο στη γαλήνη, από την δαντική κόλαση στο καθαρτήριο και τον παράδεισο, η σκηνοθεσία αγκαλιάζει με κατανόηση και αγάπη τους βασανισμένους ήρωες αυτού του δυνάμει ψυχοδράματος,  μεταμορφώνοντας το σε παυσίλυπο κωμωδία που κάνει τους θεατές να αναχωρούν με ένα χαμόγελο στα χείλη. Και είναι μεγάλο επίτευγμα αυτό για ένα έργο με θέμα θεωρητικά βαρύ και απωθητικό. Και αυτό το μεγάλο επίτευγμα οφείλεται σε όλους τους συντελεστές!

Πέντε υπέροχοι ερμηνευτές, υποβλητικά μουσικά θέματα που τονίζουν ιδανικά  το ρυθμό της παράστασης, κινησιολογία, φωτισμοί, κοστούμια και πάνω από όλα ένα μοναδικό σκηνικό που μεταμορφώνει το έργο σε site specific θέαμα άρρηκτα συνδεδεμένο με το χώρο.    

Παραθέτουμε με θαυμασμό τα ονόματα των συντελεστών 

Σύνθεση κειμένου παράστασης - Σκηνοθεσία Δαμιανός Κωνσταντινίδης 

Σκηνικά – Κοστούμια Απόστολος Αποστολίδης

Μουσική Γιώργος Χρυσικός

Κίνηση Ιωάννα Μήτσικα

Φωτισμοί Σωτήρης Ρουμελιώτης 

Ηθοποιοί: Θάνος Διμηνάς, Ελένη Μακίσογλου, Γιάννης Μονοκρούσος, Αντιγόνη Μπάρμπα, Δανάη Τσιοπλή. 

Φωτογραφίες Buba Soso Gabedava

Γραφιστικά Nastyl

Stage manager Αντωνία Γεωργιάδου

Διεύθυνση παραγωγής & Επικοινωνίας Στέλλα Τενεκετζή 

Παραγωγή Angelus Novus

Οργάνωση παραγωγής Electra Social Company 

Απομένουν λίγες ακόμη παραστάσεις μέχρι τις 28 Απριλίου. Όσοι τυχεροί Θεσσαλονικείς προσέλθετε! 

Προπώληση:  https://www.ticketservices.gr/event/pros-menoikea

Πληροφορίες /  Κρατήσεις: 6975539982

 

Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση και τους συντελεστές στο παρακάτω link 

https://www.grandmagazine.gr/el/article/7824/pros-menoikea-mia-pausilupos-komodia