Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Σημερινές Ιστορίες Αγγείων

Μέχρι τις 22 Απριλίου μπορούν να στείλουν τα παιδιά  τις συμμετοχές τους για τον 11ο Παιδικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης! 

Με θέμα «Σημερινές Ιστορίες Αγγείων», ο φετινός διαγωνισμός  καλεί τους μικρούς μας φίλους ηλικίας 4-15 ετών να αποτυπώσουν εικόνες της καθημερινότητάς τους που θα ήθελαν να αφήσουν στους ανθρώπους του μέλλοντος. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Μουσείου «Φέτος, μέσα από τον Διαγωνισμό, περιηγούμαστε στη μόνιμη έκθεση «Σκηνές από την Καθημερινή Ζωή στην Αρχαιότητα» που παρουσιάζεται στον 4ο όροφο του Μουσείου. Μέσα από θεματικές ενότητες και αντικείμενα μαθαίνουμε για την ιδιωτική και τη δημόσια ζωή των αρχαίων Ελλήνων στην Κλασική και την Ελληνιστική περίοδο. Μία από τις πιο πλούσιες πηγές με πληροφορίες για την αρχαιότητα σήμερα είναι οι ζωγραφισμένες εικόνες πάνω στα πήλινα αγγεία. Από τα προϊστορικά χρόνια έως σήμερα ο άνθρωπος αποτυπώνει πάνω σε αυτά εικόνες για τη ζωή και τις συνήθειές του και σκηνές από την μυθολογία και την καθημερινή του ζωή. Σήμερα, αντίστοιχες εικόνες βρίσκουμε κυρίως μέσα από το internet και τα social media.

Στο φετινό Παιδικό Διαγωνισμό καλούμε τα παιδιά να αναπαραστήσουν μία σκηνή από την καθημερινότητά τους, χρησιμοποιώντας ζωγραφική, κολλάζ, φωτογραφία ή μικτή τεχνική και να την εντάξουν μέσα στο περίγραμμα ενός αγγείου.

Τι θα ήθελες να γνωρίζουν από τη ζωή που κάνεις σήμερα οι άνθρωποι στο μέλλον;

Τι διαλέγεις να μοιραστείς με τους άλλους;

Ποιες εικόνες είναι για εσένα οι πιο χαρακτηριστικές της ζωής και της εποχής σου;

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο, πριν από το κλείσιμο των σχολείων  και τα έργα των παιδιών θα παρουσιαστούν και φέτος τον Σεπτέμβριο σε μια μεγάλη έκθεση στο πλαίσιο του 2ου Cycladic Kids Festival». 

Κριτική επιτροπή του διαγωνισμού θα είναι φέτος οι:

Heidι Holder – Υπεύθυνη Εκπαίδευσης στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (The Met)

Νίκος Αλιάγας – Δημοσιογράφος/Φωτογράφος

Πάνος Γιαννικόπουλος – Επιμελητής Σύγχρονης Τέχνης

Νάντια Κοντογεώργη – Ηθοποιός

Θεόδωρος Παπακώστας – Αρχαιολόγος

Ερατώ Χατζησάββα – Πρύτανης Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Πάρτε μέρος στο διαγωνισμό στο kidscontest.cycladic.gr/  και καλή επιτυχία!

Ο  11ος Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής και η ψηφιακή πλατφόρμα kidscontest.cycladic.gr πραγματοποιούνται  με την υποστήριξη της Eurolife FFH, Στρατηγικού Συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της RAYCAP, Υποστηρικτή των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Για ερωτήσεις και πληροφορίες για τον Παιδικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής επισκεφτείτε:  kidscontest.cycladic.gr/