Έρχεται το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurolife FFH Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου. 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής το Πάσχα του 2022 –το οποίο παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές–, η κατανυκτική βιωματική εμπειρία με τη συμμετοχή πάνω από 500 νεότερων και διακεκριμένων καλλιτεχνών, μουσικών, χορωδών, τραγουδιστών, ψαλτών, συνθετών, ηθοποιών, αρχιμουσικών επιστρέφει στις 28, 29 και 30 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής. 

ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ, ΦΩΤΟ: Α.ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

Καθώς η συμβολή της λατρευτικής μουσικής στην ανάπτυξη και εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού είναι καθοριστική, το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα παρουσιάσει μουσική που δημιουργήθηκε για θρησκευτική χρήση ή επικαλείται το θείο στοιχείο, αλλά με πολύ ευρείες αισθητικές και εννοιολογικές στοχεύσεις, που άπτονται της σχέσης του ανθρώπου με το υπερβατικό. 

Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα του 2ου και εξαιρετικά φιλόδοξου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής φιλοξενεί σπάνια καλλιτεχνικά γεγονότα όπως, μεταξύ άλλων, την επιστροφή μετά από 22 χρόνια στην ΕΛΣ του διεθνώς καταξιωμένου αρχιμουσικού και πιανίστα Κωνσταντίνου Καρύδη, μια νέα σύνθεση της σπουδαίας Λένας Πλάτωνος που θα παρουσιαστεί στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, μια πολύτιμη συνθετική στιγμή του κορυφαίου βαρύτονου Τάση Χριστογιαννόπουλου, την παγκόσμια πρώτη παρουσίαση της σουίτας δωματίου από την όπερα Πάπισσα Ιωάννα του Γιώργου Βασιλαντωνάκη, μια απρόσμενη συνάντηση του Ρέκβιεμ του Μότσαρτ με το ηπειρώτικο μοιρολόι από την CoGNiMUS Collektiv και τον Γιώργο Ζιάβρα, ένα ιδιαίτερο γκαλά όπερας με τίτλο Η τελευταία πράξη είναι πάντοτε αιματοβαμμένη, μα και πάντοτε θεσπέσια! σε επιμέλεια Δημήτρη Γιάκα, μια «συνομιλία» των Φραντς Λιστ και Πωλ Κλωντέλ σε διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και πολλά άλλα. 

Σπουδαία έργα, μελωδίες και τραγούδια από όλο τον κόσμο, από τη λαϊκή παράδοση έως τη σύγχρονη δημιουργία, με θεματικό άξονα τη λατρεία θα παρουσιαστούν στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, το Μουσείο της Ακρόπολης, τη Μητρόπολη Αθηνών, το Φετιχιέ Τζαμί, την Α΄ Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, το Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών στη Σοφοκλέους, την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, την Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη. Επιπλέον, η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου θα ερμηνεύσει ιταλικά πένθιμα εμβατήρια σε μια βραδινή διαδρομή που θα ξεκινήσει από την είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και θα ολοκληρωθεί στην Αποστόλου Παύλου στο Θησείο. 

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ, ΦΩΤΟ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Από εκκλησίες διαφορετικών δογμάτων, μουσεία μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας, αίθουσες συναυλιών και παραστάσεων έως ανοιχτούς χώρους (πεζοδρόμους, κήπους, αύλειους χώρους), το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής διεισδύει στον αστικό ιστό και προτείνει μια μουσική περιφορά ως ένα δημόσιο καλλιτεχνικό και ευρύτερα πολιτισμικό γεγονός μεγάλης κλίμακας, που θα αναδείξει τη σημασία αλλά και τη σχέση της μουσικής με τον κοινωνικό αστικό ιστό, το ειδικό βάρος της λατρευτικής πρακτικής, αλλά και τη βιωματική σχέση με τις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις. 

Για τη 2η διοργάνωση του Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει κάνει 11 αναθέσεις νέων έργων σε καταξιωμένους και νεότερους, Έλληνες και ξένους συνθέτες, τους Λένα Πλάτωνος, Μάρθα Μαυροειδή, Τάση Χριστογιαννόπουλο, Αλέξανδρο Γκόνη, Χάρη Γκατζόφλια, Αποστόλη Κουτσογιάννη, Λίνα Τόνια, Χαράλαμπο Γωγιό, Γιώργο Βασιλαντωνάκη, Τόλγκα Τουζούν και Πάνο Ηλιόπουλο, καθώς και σε συνεργασία, σε κάποια έργα, με διακεκριμένους λογοτέχνες όπως οι Δημήτρης Δημητριάδης, Παντελής Μπουκάλας, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, Φοίβος Δούσος κ.ά. 

Στις πάνω από 50 συναυλίες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει σπουδαία έργα της λατρευτικής μουσικής και έργα με αφορμή τη λατρεία και το θρησκευτικό συναίσθημα μέσα από καλλιτέχνες όπως, μεταξύ άλλων, οι Κωνσταντίνος Καρύδης, Νίκος Βασιλείου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Γιώργος Ζιάβρας, Μιχάλης Παπαπέτρου, Δημήτρης Γιάκας, Νίκος Λαάρης, Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, Χάρης Λαμπράκης, Ειρήνη Πατσέα, Μυρτώ Μποκολίνη, Μάρθα Φριντζήλα, Αργύρης Μπακιρτζής, Λένια Ζαφειροπούλου, Άννα Στυλιανάκη, Μαρισία Παπαλεξίου, Γιάννης Καλύβας, Τάσος Αποστόλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Γιάννης Διονυσίου, Άννα Αγάθωνος, Χρύσα Μαλιαμάνη, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Γιάννης Χριστόπουλος, Διονύσης Σούρμπης, Αναστασία Κότσαλη, Μαρία Κωστράκη, Θεοδώρα Μπάκα, Χρήστος Κεχρής, Μάριος Σαραντίδης, Νίνα Κουφοχρήστου, Άρτεμις Μπόγρη, Δήμητρα Κωτίδου, Έλενα Μαραγκού, Γιώργος Ιατρού, Χρήστος Ραμμόπουλος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Μάρθα Τομπουλίδου, Χρήστος Σακελλαρίδης, καθώς και σύνολα όπως, μεταξύ άλλων, CHÓRES, Όρος Ensemble, ΜεĪZοΝ Ensemble, CoGNiMUS Collektiv, Polis Ensemble, Εquábili, Χορωδία Δωματίου Αθηνών, Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, Χορωδία της ΕΡΤ, Μεικτή Χορωδία ΟΤΕ Αθηνών, σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio, Παιδική Χορωδία ΕΛΣ, Διαπολιτισμική Ορχήστρα ΕΛΣ και Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου. 

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα φωτίσει έννοιες και συναισθήματα όπως η μετάνοια, η ευλάβεια, η λύτρωση, η εξιλέωση, η συγχώρεση, αλλά και η ανάσταση, με συνθέσεις, μεταξύ άλλων, των Ρεσπίγκι, Μότσαρτ, Μπαχ, Παιρτ, Χάυντν, Ραχμάνινοφ, Κούκου, Μητρόπουλου, Σκαλκώτα, Γκουμπαϊντουλίνα, Μπορμπουδάκη, Τσοντάκη, Μασνέ, Ροσσίνι, Πουλένκ, Σαρρίνο, Μάγερμπερ, Ονεγκέρ, Ντυφάυ, Καρρέρ, Μάρτινου, Ντεμπυσσύ, Βάινμπεργκ, Μπρίττεν, Παλεστρίνα, Λιστ, Ραμίρες, Σνίτκε, Καντσέλι, Τσαλαχούρη κ.ά. 

Το τριήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ορθόδοξη και καθολική λειτουργική μουσική, μεσαιωνικούς και βυζαντινούς ύμνους, έργα από την παράδοση των Μεβλεβί δερβίσηδων, γρηγοριανά μέλη γραμμένα για τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, γαλλικό μπαρόκ, οθωμανική και λατινοαμερικάνικη θρησκευτική μουσική, καθώς και όπερα και σύγχρονη μουσική. 

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής αποτελεί μια σύμπραξη δυνάμεων του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Eurolife FFH. Η ιδέα και η καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ είναι του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη. 

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε για το Φεστιβάλ: «Το 2022, εάν θυμάστε, το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, με συμμετοχή περίπου 500 καλλιτεχνών, σημείωσε  μεγάλη επιτυχία καθώς έτυχε θερμής υποδοχής από τους Αθηναίους, αλλά και από τους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Απόδειξη ότι  η κοινότητα των καλλιτεχνών, αλλά και οι Αθηναίοι αγκαλιάζουν τέτοιου είδους ποιοτικές δραστηριότητες. Εφέτος η Λυρική, με τη γενναία και γενναιόδωρη- υποστήριξη της Eurolife FFH και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, αποφάσισε η διοργάνωση του φετινού Φεστιβάλ να βγει από τα όρια της Πλάκας, του στενού ιστορικού κέντρου, ξεκινώντας από το Παλιό Χρηματιστήριο να φτάσει ως τους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Οι  συγκεκριμένες εκδηλώσεις, οι οποίες είναι πρωτότυπες, έχουν μια σημαντική παράμετρο: να ανακαινίσουν, στην καθημερινότητά μας, όλα τα πολύτιμα συναισθήματα τα οποία ο καθένας μας  νιώθει πηγαίνοντας προς το Πάσχα και ιδιαίτερα στην κατάνυξη  της Μεγάλης Εβδομάδας. Πολλοί θα είναι εκείνοι που, κάπου στον δρόμο, ξαφνικά,  θα ακούσουν τη μουσική και σταματώντας  θα  γίνουν κοινωνοί του “ξαφνικού” για αυτούς θεάματος και ακροάματος, με  μουσικές πρωτόγνωρες  που θα ακουστούν σε όλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Για μένα είναι σημαντικό ότι στο φετινό Φεστιβάλ συμμετέχουν, για άλλη μια φορά, τα μουσεία μας. Ξεκινάμε από το εξαιρετικό Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο αποδόθηκε στο τέλος του 2023, μετέχοντας πάντα, σε όλες αυτού του είδους τις διοργανώσεις κερδίζοντας συνεχώς  φίλους και επισκέπτες. Το  Φεστιβάλ ταιριάζει αρμονικά μ’ αυτή τη γειτονιά της Αθήνας που διατηρήθηκε έτσι όπως ήταν, εδώ και πολλές πολλές δεκαετίες.

Και είναι, επίσης, πολύ σημαντικό ότι οι εκδηλώσεις γίνονται στη Μητρόπολη των Αθηνών, στην Καθολική Εκκλησία, στην Αγγλικανική Εκκλησία, στην Ευαγγελική Εκκλησία, στο Φετιχιέ Τζαμί, περιλαμβάνοντας τα τοπόσημα όλων των δογμάτων, αποδίδοντας στο ακέραιο τη μεγάλη σημασία της λατρευτικής μουσικής, στην πορεία του δυτικού πολιτισμού. Μελωδίες και ήχοι που ξεκινούν από τη λαϊκή παράδοση για να φτάσουν μέχρι τα σημερινά δρώμενα. Εμείς, στην Ορθόδοξη Εκκλησία, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίοδο αυτή και  είναι διάχυτη η συγκίνηση των ημερών, από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη. Θα ήθελα, πραγματικά, να ευχαριστήσω και τον κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου για όλη την προσφορά και τη στήριξη του συγκεκριμένου προγράμματος και φυσικά τον Γιώργο Κουμεντάκη για την ιδέα του, όπως και το Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη στήριξη του προγράμματος». 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Tο 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, όπως θα θυμάστε, πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2022 και σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία προσελκύοντας χιλιάδες θεατών και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που δεν είχαμε ακόμα αφήσει πίσω μας τους περιορισμούς της πανδημίας. Το φετινό 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα φιλοξενήσει πάνω από 50 συναυλίες σε 13 μοναδικούς χώρους στην Αθήνα. Περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν, ενώ είμαστε πολύ χαρούμενοι που, μεταξύ των σπουδαίων έργων που θα παρουσιάσουμε, έχουμε τη χαρά να έχουμε και 11 αναθέσεις νέων έργων.

Φέτος, στη δεύτερη διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής ανοίγει ακόμα περισσότερο τα φτερά του και επεκτείνεται και σε νέους χώρους έξω από τα όρια της Πλάκας, όπως ο Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, η Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, η Ευαγγελική Εκκλησία, το Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών στη Σοφοκλέους, καθώς και οι δύο αίθουσες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη και χωρίς προκρατήσεις. Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η μόνη εξαίρεση για αυτό θα είναι στις δύο αίθουσες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, όπου θα υπάρχουν ηλεκτρονικές προκρατήσεις μέσω της ticketservices.gr (έναρξη προκρατήσεων 22/4), για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κοινού. Και για τις εκδηλώσεις αυτές φυσικά η είσοδος είναι ελεύθερη.

Tο Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη δεν αγκάλιαζε την ιδέα από την πρώτη στιγμή, κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις του Υπουργείου, και αν ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και οι συνεργάτες του στη Eurolife FFH δεν μας στήριζαν τόσο γενναιόδωρα και με τέτοια εμπιστοσύνη». 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ως ένας μεγάλος οργανισμός που έχει στόχο να αποτελεί καταλύτη για θετική αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων, το να επιστρέφουμε μέρος της αξίας που δημιουργούμε μέσα από τα ασφαλιστικά μας προϊόντα στην κοινωνία, αποτελεί για εμάς βασικό άξονα της στρατηγικής μας κατεύθυνσης και έμπρακτη απόδειξη της ώθησης που φιλοδοξούμε να δίνουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τα κοινωνικά μας προγράμματα. Πριν τρία χρόνια, ο Γιώργος Κουμεντάκης και οι συνεργάτες του συζήτησαν μαζί μας την ιδέα ενός φεστιβάλ το οποίο θα γέμιζε τους δρόμους της πόλης με ήχους και μελωδίες, που θα μετέτρεπε εκκλησίες και μνημεία της Αθήνας σε συναυλιακούς χώρους, και που όλο αυτό θα γινόταν για τρεις ολόκληρες ημέρες, με δωρεάν πρόσβαση για τους πολίτες. Mε μεγάλη χαρά αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Υπουργείο Πολιτισμού για αυτό το μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός για την πόλη μας, καθώς ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Eurolife FFH, στον οποίο επενδύουμε με συνέπεια από την πρώτη στιγμή. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να ανακοινώσουμε τη διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, που φιλοδοξία μας είναι να γίνει θεσμός.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Κουμεντάκη και την ομάδα του για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει στη φετινή διοργάνωση, αλλά και την κυρία Υπουργό για τη συνεργασία – μια συνεργασία που αναδεικνύει με θαυμάσιο τρόπο τη γόνιμη σύμπραξη της δημόσιας με την ιδιωτική πρωτοβουλία, για την υλοποίηση πρωτοβουλιών που έχουν πολύ μεγάλη αξία για όλους μας».

 

2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Κυριακή των Βαΐων 28, Μ. Δευτέρα 29, Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Πάνω από 50 συναυλίες σε εκκλησίες, μουσεία,

αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους

Καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργος Κουμεντάκης

Είσοδος ελεύθερη

Δείτε εδώ το τρέιλερ του Φεστιβάλ: https://youtu.be/hcbHNaBpzwM

 

Πρακτικές πληροφορίες: 

Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.

Μόνο για τις συναυλίες που θα δοθούν στην Εναλλακτική Σκηνή και την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ θα υπάρξουν προκρατήσεις μέσω της www.ticketservices.gr.

Έναρξη προκρατήσεων 22/4 στις 9.00.

Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι αναρτημένο στο nationalopera.gr & στο digitalculture.gov.gr, ενώ στο έντυπο που θα διανέμεται στους θεατές θα υπάρχει συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και QR code για παραπομπή στο αναλυτικό πρόγραμμα στον ιστότοπο της ΕΛΣ.