Άκουσέ με

Παραγωγή: Ελλάδα 2022 

Σε συμπαραγωγή με Βουλγαρία 

Διάρκεια: 105 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

* * * 

Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα 

Πρωταγωνιστούν: Ευθαλία Παπακώστα, Δημήτρης Κίτσος, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Νίκος Κουκάς, Yoana Bukovska Davidova, Ευαγγελία Ανδρεαδάκη. 

ΣΥΝΟΨΗ: Μετά τον θάνατο της γιαγιάς της, η κωφή έφηβη Βαλμίρα, αναγκάζεται να φύγει από το ειδικό σχολείο της στην Αθήνα και να επιστρέψει στο αποκομμένο νησί του πατέρα της. Εκεί, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της απομόνωσης και του ρατσισμού – όχι μόνο εξαιτίας των προκαταλήψεων του χωριού, αλλά κυρίως των δικών της. 

Λέγαμε τότε στην ανταπόκρισή μας από το 63ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: «Κλείνουμε την παρουσίαση με το Άκουσε Με, την επιστροφή πίσω από την κάμερα της Μαρίας Ντούζα μετά από 9 χρόνια, με μια στιβαρή ιστορία με ηρωίδα μια κωφή έφηβη που επιστρέφει στο πατρικό της σε ένα νησί, όταν τελειώνουν τα χρήματα για το ειδικό σχολείο όπου φοιτούσε στην Αθήνα. Στο νησί όμως (η ταινία είναι γυρισμένη στην ατμοσφαιρικότατη Χίο) οι συγκρούσεις και οι προκαταλήψεις θα φουντώσουν με την άφιξή της και η κατάσταση θα φθάσει στα άκρα καθώς όλοι έχουν τις καλές και τις κακές πλευρές τους ακόμη και η μικρή πρωταγωνίστρια που χρησιμοποιεί την αναπηρία της ως όπλο απομόνωσης από το κοινωνικό σύνολο. Ωραίο σενάριο, στρωτή αφήγηση, πολύ καλή η Ευθαλία Παπακώστα στον κεντρικό ρόλο, καλές ερμηνείες συνόλου (ιδιαίτερα από τον Γιώργο Πυρπασόπουλο), ιδιαίτερη φροντίδα στην παρουσίαση του κόσμου της σιωπής μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα ηχητική επεξεργασία αλλά και ένα θαυμάσιο soundtrack από την Άννα Στερεοπούλου που ενισχύει με επιτυχία την ατμόσφαιρα συνεχούς απειλής που δημιουργεί η αφήγηση. Μακάρι να ήταν έτσι και κάποιες εγχώριες τηλεοπτικές σειρές που μαγνητίζουν καθημερινά το κοινό χωρίς να το αξίζουν».

Όσα αναφέρουμε και κάτι ακόμη παραπάνω αξίζει αυτή η ταινία μιας δημιουργού που επιτέλους γνωρίζει πως να αφηγηθεί χωρίς εκπτώσεις μια ιστορία που αφορά ένα ευρύ κοινό. Ευχόμαστε να το βρει. 

Διανομή: Cinobo 

Στους κινηματογράφους από 29.02.24 

 

Παραλειπόμενα από τις σημειώσεις παραγωγής

Η Μαρία Ντούζα (Το Δέντρο και η Κούνια) γράφει και σκηνοθετεί μια σύγχρονη ιστορία για την ανάγκη αλλά και τον φόβο της επικοινωνίας. Τοποθετημένη χειμώνα σε ένα απομονωμένο ελληνικό νησί, η ταινία παρακολουθεί τις περιπέτειες ανθρώπων - μικρών και μεγάλων - που δυσκολεύονται να αποδεχτούν ο ένας τον άλλον. Η κώφωση της Βαλμίρας λειτουργεί ως μια μεταφορά τόσο της ανάγκης μας να ακούσουμε όσο και της επιλογής μας να μην ακούσουμε, της επιθυμίας μας να γίνουμε κατανοητοί, αλλά της απροθυμίας μας να καταλάβουμε.

Το ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2022 και από τότε ταξίδεψε σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Tallinn Black Nights, Cairo IFF, Sofia IFF, Galway IFF κ.α). Στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ντάκα απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας ενώ στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Λος Άντζελες κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια Ευθαλία Παπακώστα. Η ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στα Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Ένωσης Καναδά και Ινδίας, αλλά και στο πρώτο WoW (Women of the World), το διεθνές φεστιβάλ γυναικών δημιουργών, που έγινε το 2023 στο ΚΠΙΣΝ. 

Συντελεστές 

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ζαφείρης Επαμεινώνδας

Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή

Ήχος: Γκιόρκι Φιλίποφ

Παραγωγή: Μιχάλης Σαραντινός | Steficon S.A.

Συμπαραγωγή: Ivan Tonev  | ArsDigital

Κοστούμια: Αγγελική Παναγιώτου, Άννα Καραμουσλή

Σκηνικά: Όλγα Λεοντιάδου

Μακιγιάζ: Χαρά Μαυροφρύδη

Μουσική & Sound Art: Άννα Στερεοπούλου

 

Το Soundtrack

Την 1 Μαρτίου 2024, η Άννα Στερεοπούλου κυκλοφορεί την μουσική που συνέθεσε για την ταινία. Έχοντας το 7ο προσωπικό της album, «AWE» (Ω!/Δέος) ανάμεσα στους Καλύτερους Ελληνικούς Δίσκους του 2023, η συνθέτις προχωρά στο 5ο Soundtrack Album της, «LISTEN», που αποτελείται από 30 track (συνολικής διάρκειας 61') και είναι διαθέσιμο ψηφιακά.