«Αγάπη» στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης

Από τον Τάσο Ντερτιλή 

«Αν είμαστε οι μνήμες μας και οι μνήμες μας θολώσουν, τότε ποιοι είμαστε;» 

Η Ελένη Ευθυμίου σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, ένα έργο-βίωμα βασισμένο στην προσωπική της μαρτυρία. «ΑΓΑΠΗ». 

Από τις 26 Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, με ένα εξαιρετικό σύνολο πρωταγωνιστών: Παντελής Παπαδόπουλος, Μαριέττα Σγουρδαίου, Κωνσταντίνα Τάκαλου. Προμηθευτείτε έγκαιρα τα εισιτήριά σας στο https://www.more.com/theater/agapi-1 

Ο Αντώνης και η Γεωργία, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που έχουν περάσει μια ολόκληρη ζωή μαζί, έρχεται αντιμέτωπο με μία νέα, επώδυνη κατάσταση που θα αλλάξει την πραγματικότητα όπως τη γνώριζαν. 

Ο σπαραγμός των σχέσεων που χάνονται στα βάθη της μνήμης, αλλά και τα συναισθήματα των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα σε όσους απομακρύνονται μέρα με τη μέρα, γίνονται το υλικό μίας παράστασης-αφιέρωμα στη μνήμη της γιαγιάς και του παππού της σκηνοθέτριας Ελένης Ευθυμίου.

Είμαστε οι μνήμες μας; Και αν οι μνήμες θολώσουν, ποιοι είμαστε; Και τι επίδραση έχει αυτό στους αγαπημένους μας;

Ο ρόλος της μνήμης για την ανθρώπινη ταυτότητα, η αορατότητα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, η έννοια της φροντίδας και τα όρια της αγάπης γίνονται οι κινητήριες θεματικές για τη δημιουργία μιας παράστασης που επιχειρεί να μιλήσει για όσα συχνά δεν μοιραζόμαστε ή δεν τολμούμε καν να αρθρώσουμε.

Μπροστά στην απώλεια του εαυτού, είναι τελικά η αγάπη ανήμπορη; Πώς συγκρούεται με την αρρώστια και τον πόνο; Και, τελικά, θριαμβεύει ή κατακρημνίζεται; 

«Ότι κραταιά ως θάνατος αγάπη…». Ο στίχος από το Άσμα Ασμάτων περιγράφει ιδανικά την ατμόσφαιρα αυτού του συγκλονιστικού θεατρικού έργου που μας φέρνει αντιμέτωπους με το βίαιο τέλος μιας σχέσης ζωής. Μιας σχέσης που μας παρουσιάζεται λίγο πριν τη δύση της, γεμάτη μνήμες, οικειότητα και αφοσίωση. Μιας σχέσης που δοκιμάζεται από τη βίαιη εισβολή του απροσδόκητου.

Δύο θαυμάσιοι ηθοποιοί, η Μαριέττα Σγουρδαίου και ο Παντελής Παπαδόπουλος διδάσκουν στο μαγικό «Υπόγειο του Κουν» ένα έργο βιωματικό και γεμάτο ευαισθησία. Η Ελένη Ευθυμίου αξιοποιεί σκηνοθετικά στο έπακρο το ευφυώς δομημένο και φωτισμένο σκηνικό της Ζωής Μολυβδά- Φαμέλη που αναδεικνύει ένα μεσοαστικό διαμέρισμα, φωτίζοντας με θέρμη αυτό που περικλείει την ουσία της αγάπης, εκείνο τον αόρατο δεσμό που επιμένει να ενώνει ψυχές ακόμη και πέρα από το θάνατο. Δίπλα στους λαμπρούς πρωταγωνιστές στέκει θαυμάσια στο ρόλο της κόρης η Κωνσταντίνα Τάκαλου που γίνεται οδηγός του θεατή καθώς αντιμετωπίζει μαζί της τα στάδια τα οποία μετέρχεται η σχέση του πρωταγωνιστικού ζεύγους: Από τη χαρά και την ξενοιασιά της κανονικότητας στις πρώτες ανησυχητικές ενδείξεις και από την άρνηση στο ξέσπασμα και την λύση. Μια από τις πιο συγκινητικές παραστάσεις των τελευταίων ετών που τιμά το Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

 

Μια παραγωγή του πολιτιστικού οργανισμού «Λυκόφως» σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Τέχνης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο - Δραματουργία: Ελένη Ευθυμίου, Σοφία Ευτυχιάδου

Συνεργασία στο κείμενο: Γιώτα Κουιτζόγλου

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου

Μουσική σύνθεση: Λευτέρης Βενιάδης

Σκηνικά-Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά- Φαμέλη

Κοστούμια: Διδώ Γκόγκου

Βοηθός σκηνοθέτριας: Γιώτα Κουιτζόγλου

Φωτογραφίες / trailer : Μιχάλης Κλουκίνας

Make Up Artist: Teo Ζωγραφάκι

Δ/νση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου

Βοηθός Παραγωγής: Ξένια Καλαιτζή – Πανούτσι Μάργελος

Παραγωγή: Λυκόφως, Γ. Λυκιαρδόπουλος – Θέατρο Τέχνης

 

Παίζουν: Παντελής Παπαδόπουλος, Μαριέττα Σγουρδαίου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γιώτα Κουιτζόγλου, Μάρκος Κώτσιας

 

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν 

ΥΠΟΓΕΙΟ

Πεσμαζόγλου 5 | 2103222760 

ΑΓΑΠΗ

Σκηνοθεσία Ελένη Ευθυμίου 

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 26 Φεβρουαρίου 2024

Παραστάσεις Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00

Εισιτήρια από 15 ευρώ

Προπώληση https://www.more.com/theater/agapi-1