Gosford Park από τις Νύχτες Πρεμιέρας

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας μεταφέρει στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ τις sold out προβολές που γίνονταν μέχρι πρότινος στο ΙΝΤΕΑΛ και συνεχίζει τα σαββατιάτικα κινηματογραφικά ραντεβού του για το 2024 με το βραβευμένο με Όσκαρ «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ», μια από τις καλύτερες ταινίες όχι μόνο του σπουδαίου σκηνοθέτη Ρόμπερτ Όλτμαν, αλλά και ολόκληρης της δεκαετίας των 00ς, η οποία θα προβληθεί σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια. Το ερχόμενο Σάββατο 3 Φεβρουαρίου.

Θέλοντας να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της ιστορικής αίθουσας που προ ημερών διέκοψε άδοξα και για πάντα τη λειτουργία της, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ονομάζει τιμητικά τον καινούργιο κύκλο προβολών του ΝΥΧΤΕΣ IDEAL και σας προσκαλεί να δείτε (ή ξαναδείτε) μοντέρνα classics του σινεμά σε αποκατεστημένες ψηφιακά κόπιες. Ταυτόχρονα, καλωσορίζει με ενθουσιασμό την επαναλειτουργία της αίθουσας ΟΠΕΡΑ (πλέον ως Cinobo ΟΠΕΡΑ), ενός κινηματογράφου στενά συνυφασμένου με την πρόσφατη διαδρομή των Νυχτών Πρεμιέρας, και ανυπομονεί να συναντήσει ξανά το κοινό τους εκεί. Οι προγραμματισμένες ταινίες θα ανακοινώνονται σταδιακά και η προβολή τους θα πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

Λίγα λόγια για την ταινία

Στη διάρκεια ενός σαββατοκύριακου του 1932, πλήθος ευγενών συγκεντρώνεται σε μια αριστοκρατική έπαυλη της αγγλικής εξοχής προκειμένου να παρευρεθεί σε ένα πάρτι. Όμως μόλις η νύχτα πέσει και οι δείκτες του ρολογιού σημάνουν μεσάνυχτα, κάποιος θα βρεθεί μυστηριωδώς δολοφονημένος, οι καλεσμένοι και σύσσωμο το υπηρετικό προσωπικό θα τεθούν αυτομάτως στη λίστα των υπόπτων και ένας αστυνομικός επιθεωρητής θα σπεύσει σύντομα εκεί επιχειρώντας να βρει τον δράστη. 

Γραμμένο σαν συναρπαστικό μυστήριο της Αγκάθα Κρίστι, σκηνοθετημένο με κοφτερή ειρωνεία και απολαυστικά ερμηνευμένο με τη βοήθεια ενός από τα πιο ζηλευτά επιτελεία ηθοποιών που έχουν συνυπάρξει ποτέ σε ταινία, το «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ» είναι ένας αξιοζήλευτος συνδυασμός αστυνομικής ίντριγκας, μαύρης κωμωδίας, κοινωνικής σάτιρας και δηκτικού ταξικού δράματος. Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου (στον δημιουργό που λίγα χρόνια μετά θα υπέγραφε την τεράστια τηλεοπτική επιτυχία του «Downton Abbey»), άλλες 6 υποψηφιότητες (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β' Γυναικείου Ρόλου για τη Μάγκι Σμιθ, Β' Γυναικείου Ρόλου για την Έλεν Μίρεν, Κοστουμιών και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης), πλήθος άλλων βραβείων και σεβαστή εισπρακτική επιτυχία βοήθησαν τον Όλτμαν να υπογράψει, έστω και τόσο αργά στην καριέρα του, ένα από τα αριστουργήματά του.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ:

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΓΚΟΣΦΟΡΝΤ ΠΑΡΚ (GOSFORD PARK)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρόμπερτ Όλτμαν

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Μάγκι Σμιθ, Έλεν Μίρεν, Κλάιβ Όουεν, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Μάικλ Γκάμπον, Aλαν Μπέιτς, Έμιλι Γουότσον, Στίβεν Φράι, Τζέρεμι Νόρθαμ, Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ, Ράιαν Φελίπε, Ντέρεκ Τζακόμπι, Αϊλίν Aτκινς


ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 137΄


ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 2001

Ημ/νία: Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2024

Κινηματογράφος: CINOBO OΠΕΡΑ 1 | Ακαδημίας 57

Ώρα έναρξης: 22.45

Τιμή εισιτηρίου: 7€

Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικάεδώ.

#aiff29