26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Παράταση Open Call

Το Φεστιβάλ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Τμήμα Podcast του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρατείνεται έως την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024, στις 17:00. 

Να θυμίσουμε εδώ ότι για 2η χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός iMEdD συνεχίζουν τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη podcast. 

Οι δύο οργανισμοί προσκαλούν δημιουργούς podcast, καθώς και επαγγελματίες και φοιτητές του χώρου του κινηματογράφου και των ΜΜΕ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για podcast. Από τις προτάσεις που θα κατατεθούν θα επιλεγεί μία, η οποία θα κερδίσει ένα βραβείο για την υλοποίηση ενός πρωτότυπου podcast, με την υποστήριξη του iMEdD.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός νέου podcast/ηχητικού ντοκιμαντέρ που θα βασίζεται στη δημοσιογραφική έρευνα και τεκμηρίωση. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις ιδέες τους υπό μορφή περιγραφής και ανάλυσης θέματος.

Αναζητείται μια ιστορία που θα αναπτυχθεί βασισμένη στη δημοσιογραφική μεθοδολογία και σε δημοσιογραφικές τεχνικές. Τα κριτήρια επιλογής θα είναι η πρωτοτυπία, η δημοσιογραφική αξία, η προτεινόμενη μεθοδολογία, η δυνατότητα τεκμηρίωσης και το ρεαλιστικό πλαίσιο εκτέλεσης.

Σκοπός του προγράμματος είναι η παραγωγή πρωτογενούς δημοσιογραφικού περιεχόμενου υπό τη μορφή ηχητικού ντοκιμαντέρ. Δεν είναι επιλέξιμες προτάσεις με στοιχεία μυθοπλασίας/ αφιερώματα αρχείου/ ηχητικά δοκίμια/ μονοπρόσωπες ή/και μονοθεματικές συνεντεύξεις.

Το έργο προς παραγωγή, μπορεί να είναι στα ελληνικά ή στα αγγλικά και να αποτελεί πρόταση ενός δημιουργού ή μιας ομάδας δημιουργών. 

Οι προτάσεις των υποψήφιων δημιουργών μπορούν πλέον να κατατεθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2024. 

Η πρόταση που θα επιλεγεί από κριτική επιτροπή του iMEdD, θα ανακοινωθεί στη διάρκεια του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (7-17/3/2024). Κατόπιν, θα υλοποιηθεί με την  δημοσιογραφική και τεχνική υποστήριξη του iMEdD. Ο νικητής/η νικήτρια του βραβείου θα συνεργαστεί με το iMEdD, το οποίο θα υποστηρίξει την ανάπτυξη του περιεχομένου, την ενσωμάτωση δημοσιογραφικών πρακτικών, την παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού και την εκτέλεση παραγωγής, καλύπτοντας εξ ολοκλήρου τις οικονομικές ανάγκες για την ολοκλήρωση του έργου. 

Στην πρώτη εφαρμογή του προγράμματος, η πρόταση που επιλέχθηκε, υλοποιήθηκε και τελικά παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2023 ήταν το «Mute - Η σιωπηλή βία της μεσοτοιχίας» του δημοσιογράφου Ανδρέα Βάγια. Μπορείτε να ακούσετε το podcast στο παρακάτω link:

https://podcast.imedd.org/el/channel/mute-the-silent-violence-of-the-parting-walls/ 

Αυτή η κοινή πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της πολυεπίπεδης συνεργασίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του iMEdD με στόχο την διεύρυνση των δεσμών της κινηματογραφικής και δημοσιογραφικής κοινότητας για την περαιτέρω ανάπτυξη της αφήγησης και της παραγωγής περιεχομένου. Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη συνεργασία επιδιώκεται η οχύρωσή της με αξιόπιστα δεδομένα και ανεξάρτητη έρευνα που ακολουθεί ενδεδειγμένες δημοσιογραφικές πρακτικές και εργαλεία. 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αρμόδιο είναι το τμήμα Επικοινωνίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση

[email protected]. 

Περισσότερες πληροφορίες, ο κανονισμός και η σχετική αίτηση είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, στο παρακάτω link:

https://www.filmfestival.gr/el/all-news/28716-to-26o-fnth-kalei-dimiourgoys-apo-tin-ellada-kai-to-eksoteriko-na-katathesoun-ta-podcast-tous