Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και εξωστρέφεια

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις προσπάθειές του για μεγαλύτερη εξωστρέφεια του ελληνικού σινεμά και ανάδειξή του στο εξωτερικό, δίνοντας τη δυνατότητα σε επαγγελματίες από την Ελλάδα που έχουν συμμετάσχει στις δράσεις της Αγοράς να ταξιδέψουν σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. 

Οι δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και συγκεκριμένα του ενταγμένου έργου «SUB 6.3 - Εξωστρέφεια Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης».

Μετά από επιτυχημένες δράσεις σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού, όπως των Καννών, του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Sunny Side of the Doc, του Σαράγεβο και του Λοκάρνο μεταξύ άλλων, το Φεστιβάλ θα διευκολύνει παραγωγούς από την Ελλάδα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Πιο συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ, καλύπτει οικονομικά το ταξίδι των επαγγελματιών του κινηματογράφου στα ξένα φεστιβάλ (διαπίστευση, μετακίνηση, διαμονή κ.ά), ενώ με τη συμβολή εξειδικευμένων επαγγελματιών, τούς παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού τους. Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ υποστηρίζει τη συμμετοχή των επαγγελματιών σε ειδικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στις διεθνείς κινηματογραφικές αγορές των φεστιβάλ. 

Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ 

Τέσσερις ελληνίδες παραγωγοί με πρότζεκτ που συμμετείχαν στο Crossroads Co-production Forum θα ταξιδέψουν στο IFFR Pro/Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ και συγκεκριμένα στο CineMart από τις 28-31 Ιανουαρίου 2024. 

Στη δράση θα συμμετάσχουν η Κυριακή Βίρου (ABFAB Productions), η Ιωάννα Μπολομύτη (Atalante Productions SA), η Μυρτώ Στάθη (Byrd) και η Μαρία Χατζάκου (Merricat).

Η Κυριακή Βίρου συμμετέχει με το πρότζεκτ Black Water της Ισαβέλλας Μαργάρα,

 

η Ιωάννα Μπολομύτη με το πρότζεκτ Friends, Birthdays, Murder, etc. των Λήδα Βαρτζιώτη και Δημήτρη Τσακαλέα,

 

η Μυρτώ Στάθη με το πρότζεκτ Sydney Smile Future Perfect του Γρηγόρη Ρέντη και

 

η Μαρία Χατζάκου με το πρότζεκτ Stringa σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Ματθαίου και Μαρίας Χατζάκου.

 

Σύμβουλός τους είναι ο παραγωγός Γιώργος Τσούργιαννης (Horsefly Productions).

 

 

Στο EFM του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 

Τρεις παραγωγοί με πρότζεκτ που συμμετείχαν στο Agora Works in Project 2023 θα ταξιδέψουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου για να συμμετάσχουν στην κινηματογραφική αγορά European Film Market που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 21 Φεβρουαρίου. 

Οι παραγωγοί που θα συμμετάσχουν είναι:

Χριστίνα Σταυροπούλου (FILMIKI PRODUCTIONS), η οποία θα συμμετάσχει με τα πρότζεκτ Lula Leblanc σε σκηνοθεσία Στέργιου Πάσχου και Μαλδίβες σε σκηνοθεσία Ντάνιελ Μπόλντα,

 

Κωνσταντίνος Κουκούλης (ΠΛΑΝΚΤΟΝ Films) με το πρότζεκτ Beachcomber σε σκηνοθεσία Αριστοτέλη Μαραγκού και

 

Θάνος Αναστόπουλος (Fantasia Ltd) με το πρότζεκτ Κρέας σε σκηνοθεσία Δημήτρη Νάκου.

 

Σύμβουλός τους είναι η Καταρίνα Τόμκοβα, παραγωγός, σύμβουλος - kaleidoscope, Punkchart films, MIDPOINT Institute (Σλοβακία & Τσεχία).