Fundamentals of Cinema με «Αγαπημένο μου ημερολόγιο»

Η ενότητα προβολών Fundamentals of Cinema, που έχει ως στόχο να προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να απολαύσει στη μεγάλη οθόνη αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά, συνεχίζει τις προβολές της στην Αθήνα σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Δαναό, με το Αγαπημένο μου ημερολόγιο (Caro diario) του Νάνι Μορέτι. 

Μία από τις σπουδαιότερες δημιουργίες του σύγχρονου ιταλικού σινεμά, η οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στις Κάννες, εδραιώνοντας τον Νάνι Μορέτι ως σκηνοθέτη πρώτης γραμμής στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, η ταινία Αγαπημένο μου ημερολόγιο θα προβληθεί τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 20:00. Την ταινία θα παρουσιάσει ο σκηνοθέτης και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Λευτέρης Χαρίτος

Χωρισμένο σε τρία ευδιάκριτα κεφάλαια και δομημένο σε μορφή συνειρμικής περιπλάνησης (όπως δηλαδή και οι αναμνήσεις μας) το Caro diario ξεδιπλώνεται ως ταξίδι ενδοσκόπησης ενός δημιουργού σε σύγχυση, το οποίο διατρέχει τους ανομολόγητους φόβους, τις αμφιβολίες, τα διλήμματα και τα ευτράπελα που συγκροτούν την απρόβλεπτη περιπέτεια της ζωής. Ο Νάνι Μορέτι ανεβαίνει αρχικά στη βέσπα του και ανακαλύπτει κάθε γωνιά της Ρώμης που αγαπά και μισεί την ίδια στιγμή, ταξιδεύει σε ένα απομονωμένο νησάκι για να ξαναβρεί τον καλλιτέχνη μέσα του, έρχεται αντιμέτωπος με τον φόβο του θανάτου μόνο και μόνο για να ξαναβρεί τη χαρά της ζωής. 

Με περιπαικτικό τόνο και (αυτο)σαρκαστική διάθεση, ισορροπώντας ανάμεσα στην εξομολόγηση και στη φάρσα, ο Μορέτι μάς υπενθυμίζει ότι κάθε απολογισμός των όσων καταφέραμε και παραλείψαμε στη ζωή είναι καταδικασμένος να μοιάζει με ανολοκλήρωτο παζλ. Παράλληλα, δεν σταματά να διερωτάται για όλα εκείνα που διαμόρφωσαν τη σκηνοθετική του ταυτότητα και οπτική, επιστρατεύοντας το χιούμορ και τη λεπτή ειρωνεία ως το μόνο αποτελεσματικό γιατρικό. Η μάχη με την απουσία της έμπνευσης, η υποδόρια ανάγκη για θαυμασμό και ο φόβος της αποτυχίας, η ηθική επιταγή και η εσωτερική ματαιότητα της πολιτικής στράτευσης, η λαχτάρα για όσα βρίσκονται μπροστά μας παρέα με τη συνειδητοποίηση πως ακόμη και το πιο λαμπρό μέλλον κρύβει μέσα του τη φθορά και το τέλος. Όλα τα παραπάνω μάς περιμένουν στις σελίδες ενός ημερολογίου τόσο προσωπικού που καταλήγει και ολόδικό μας. 

Αγαπημένο μου ημερολόγιο / Caro Diario

(Ιταλία-Γαλλία, 1993)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νάνι Μορέτι / Nanni Moretti. Με τους: Nanni Moretti, Renato Carpentieri, Antonio Neiwiller. Γλώσσα: Ιταλικά. Έγχρωμη, 100΄.

Ο Νάνι Μορέτι, ένας από τους πιο ιδιοσυγκρασιακούς ιταλούς δημιουργούς, μάς ξεναγεί στο προσωπικό του ημερολόγιο. Μέσα από τρεις απολαυστικές ιστορίες-βινιέτες μοιράζεται το άγχος, τις νευρώσεις και τις φοβίες του (κάθε) δημιουργού, συνδέοντας τα προσωπικά του βιώματα με την κοινωνικό-πολιτική πραγματικότητας της Ιταλίας στις αρχές των 90s. Με οικειότητα, αυθορμητισμό και αμεσότητα καταγράφει την περιπλάνησή του στους δρόμους της Ρώμης στην πολυαγαπημένη του βέσπα, τη μάταιη προσπάθειά του να βρει καλλιτεχνικό καταφύγιο σε ένα άλλοτε απάνεμο νησί που πλέον βουλιάζει από τουρίστες, αλλά και την υπαρξιακή κρίση που βιώνει καθώς έρχεται αντιμέτωπος με τη θνητότητα και την αναπόδραστη μοίρα του κάθε ανθρώπου.  

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Νάνι Μορέτι στο Φεστιβάλ των Καννών.

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=3MUQCV87tDE

Μπορείτε να προμηθευτείτε ηλεκτρονικά τα εισιτήριά σας εδώ