Εθνικό Θέατρο: Ανακοίνωση Ακρόασης και Open Call

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Το Εθνικό Θέατρο αναζητά επαγγελματίες ερμηνεύτριες για τις ανάγκες της στελέχωσης του Χορού της Β΄ καλοκαιρινής παραγωγής Αρχαίου Δράματος, για τη θερινή περίοδο 2024, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου. 

Συγκεκριμένα αναζητούνται: Γυναίκες επαγγελματίες ηθοποιοί, σκηνικής ηλικίας έως 50 ετών.  Οι υποψήφιες θα πρέπει να διαθέτουν πολύ καλές ικανότητες στο τραγούδι και την κίνηση, καθώς και καλή φυσική κατάσταση. Η ικανότητα ανάγνωσης παρτιτούρας για χορωδία είναι απαραίτητη. Να σημειωθεί ότι στην παράσταση, και στο πλαίσιο της ερμηνείας των ρόλων, θα ζητηθεί γυμνή έκθεση του σώματος. Στην ακρόαση θα κληθούν οι υποψήφιες που θα επιλεγούν βάσει του βιογραφικού τους σημειώματος, το οποίο θα αξιολογηθεί από τον σκηνοθέτη και τους καλλιτεχνικούς συνεργάτες της παραγωγής. 

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ

Οι ενδιαφερόμενες παρακαλούνται να αποστείλουν το βιογραφικό τους −καθώς και δύο πρόσφατες φωτογραφίες (μία ολόσωμη και μία κοντινή)− ηλεκτρονικά, στο [email protected], από τη Δευτέρα 08/01/2024 μέχρι και την Κυριακή 28/01/2024, αναγράφοντας ως θέμα: «Ακρόαση-Επίδαυρος - Β΄ καλοκαιρινή παραγωγή».

Η ενημέρωση των υποψηφίων θα γίνει αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Όσες καταθέσουν το βιογραφικό τους −εντός της οριζόμενης προθεσμίας− θα ειδοποιηθούν για τη συμμετοχή τους ή μη στην ακρόαση μέσω e-mail από το Γραφείο Σκηνής μέχρι και τις 7/02/2024

Οι υποψήφιες που θα κληθούν για την ακρόαση θα πρέπει να προετοιμαστούν σε υλικό που θα σταλεί στα προσωπικά τους e-mail, μαζί με τις πληροφορίες για την ακριβή ημέρα και ώρα της ακρόασής τους και να έχουν μαζί τους τυπωμένο το βιογραφικό τους σημείωμα και δύο πρόσφατες φωτογραφίες (μία ολόσωμη και μία κοντινή). Επίσης, θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

 • Η α’ φάση της ακρόασης θα διεξαχθεί από τις 12 Φεβρουαρίου 2024 και μετά, ενώ υπολογίζεται ότι η β΄ φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου 2024.
 • Οι πρόβες για την παράσταση θα ξεκινήσουν στις 2 Μαΐου 2024 και οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου 2024. 

Γνωστοποιείται δε ότι στο Εθνικό Θέατρο ισχύει Κώδικας Δεοντολογίας ο οποίος είναι αναρτημένος στην Ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου (βλ. https://www.n-t.gr/el/knowus/codeofconduct). Η συλλογή και η επεξεργασία των στοιχείων προσωπικών δεδομένων (από το βιογραφικό κατά την αίτηση) θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνον  από το Εθνικό Θέατρο για τη συγκεκριμένη διαδικασία της ακρόασης και δεν θα πραγματοποιηθεί καμία άλλη επεξεργασία τους  μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των υποψηφίων.

 

Πρόσκληση σε νέους δημιουργούς για τις ανάγκες σχεδιασμού του καλλιτεχνικού προγραμματισμού της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών για τη θεατρική περίοδο 2024-2025. 

Το Εθνικό Θέατρο, για τις ανάγκες σχεδιασμού του καλλιτεχνικού προγραμματισμού της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών  του Εθνικού Θεάτρου για τη θεατρική περίοδο 2024-2025, καλεί δημιουργούς της νεότερης γενιάς να καταθέσουν τις προτάσεις τους. 

Οι προτάσεις μπορούν να αφορούν σύγχρονα ανεβάσματα θεατρικών έργων του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, διασκευές λογοτεχνικών κειμένων ή και ταινιών, νέα έργα και πρωτότυπες δραματουργίες-κειμενικές συνθέσεις.  

Οι/-τα ενδιαφερόμενοι-ες/-α καλούνται να καταθέσουν φάκελο πρότασης, ο οποίος θα πρέπει να περιέχει: 

 1. Τίτλο έργου / ιδέας
 2. Περίληψη του έργου ή της ιδέας (έως 200 λέξεις)
 3. Καλλιτεχνική πρόταση (έως 400 λέξεις)
 4. Μία παράγραφο που να απαντάει στο ερώτημα: “Γιατί αυτό το έργο σήμερα;” (έως 100 λέξεις)
 5. Δείγμα κειμένου:

            α. εάν πρόκειται για πρωτότυπη δραματουργία (από 5 έως 10 σελίδες)

            β. εάν πρόκειται για διασκευή (από 17 έως 20 σελίδες)

 1. Βιογραφικά βασικών συντελεστών (έως 2 σελίδες)
 2. Portfolio με φωτογραφικό υλικό και βίντεο από προηγούμενες παραστάσεις. Είναι επιθυμητό να συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον μία ολόκληρη βιντεοσκοπημένη παράσταση. 

Καταληκτική προθεσμία υποβολής προτάσεων: 31 Ιανουαρίου 2024. 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

 • Οι προτάσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στο [email protected]
 • Όλα τα απαιτούμενα αρχεία πρέπει να επισυναφθούν σε ένα email.
 • Όλες οι έγκυρα κατατεθειμένες προτάσεις λαμβάνουν ηλεκτρονικά αριθμό πρωτοκόλλου.
 • Κάθε δημιουργός μπορεί να υποβάλει μόνο μία πρόταση.
 • Το υλικό που υποβάλλεται δεν επιστρέφεται, παραμένει δε για επεξεργασία στο πλαίσιο και για τις ανάγκες και μόνον της παρούσας πρόσκλησης.
 • Το Εθνικό Θέατρο δεσμεύεται ότι δεν θα διανείμει ή κοινοποιήσει το υλικό της πρότασης προς οιονδήποτε τρίτο τηρώντας τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
 • Όσες/οι/α υποβάλλουν προτάσεις θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) για την αποδοχή ή μη της πρότασής τους, μετά την ολοκλήρωση αξιολόγησής τους. 

Για διευκρινίσεις ή ερωτήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο email: [email protected]