Falcon Lake – Λίμνη Φάλκον

Παραγωγή: Καναδάς 2022 

Σε συμπαραγωγή με Γαλλία 

Διάρκεια: 101 λεπτά 

Είδος: Ψυχολογικό Δράμα 

* * ½ 

Σκηνοθεσία: Charlotte Le Bon 

Πρωταγωνιστούν: Joseph Engel, Sara Montpetit, Monia Chokri, Arthur Igual, Karine Gonthier-Hyndman, Anthony Therrien, Pierre-Luc Lafontaine, Thomas Laperriere, Lévi Doré, Jeff Roop. 

ΣΥΝΟΨΗ: Ο 14χρονος Μπαστιέν κι η οικογένειά του έρχονται από τη Γαλλία για να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές στο Κεμπέκ του Καναδά, στη γραφική Λίμνη Φάλκον, στο σπίτι μιας οικογενειακής φίλης. Η 16χρονη κόρη της, Κλοέ, εξωστρεφής και τολμηρή, γοητεύει τον Μπαστιέν, ωστόσο ενδιαφέρεται για τα μεγαλύτερα αγόρια προκαλώντας τη ζήλεια του. Σιγά-σιγά, όμως, αρχίζει να του ανοίγεται και να τον μυεί στον κόσμο της: τον κόσμο της λίμνης που, όπως ισχυρίζεται, κρύβει μέσα της ένα φάντασμα. Για να κερδίσει την εύνοιά της ο Μπαστιέν δέχεται να περάσει από διάφορες δοκιμασίες-προκλήσεις… 

Το Falcon Lake, εμπνευσμένο από το graphic novel Une soeur (Mία αδερφή) του Μπαστιάν Βιβέ, επιχειρεί να συνδυάσει την εφηβική ιστορία ενηλικίωσης (με όλα της τα συμπαρομαρτυρούμενα κλισέ) με μια γοτθική ιστορία φαντασμάτων. Η αφήγηση δίνει έμφαση στο εικαστικό πλαίσιο, με το περιβάλλον να μοιάζει περισσότερο μελαγχολικό και λιγότερο ειδυλλιακό, περισσότερο σκοτεινό και απειλητικό και λιγότερο καλοκαιρινό, ενώ η ηχητική μπάντα φέρει μια αίσθηση μυστηρίου που έρχεται από το παρελθόν. Ωστόσο η χρυσή ισορροπία δεν επιτυγχάνεται πάντα, αφήνοντας μια αίσθηση μονότονης επανάληψης. Και όταν έρχεται το αινιγματικό φινάλε, τα πράγματα περιπλέκονται όσον αφορά τις προθέσεις της δημιουργού. Στα θετικά της ταινίας η επιτυχημένη απεικόνιση της μελαγχολικής καθημερινότητας των έφηβων πρωταγωνιστών που μοιάζει να αποκλείει την πραγματικότητα των ενήλικων: στη μεγαλύτερη διάρκεια της ταινίας παρατηρούμε τον Μπαστιέν, την Κλοέ και τους φίλους της με τις οικογένειες να μοιάζουν διακοσμητικό background. Και βέβαια το μεγάλο ατού της ταινίας είναι οι ερμηνείες των δύο νεαρών πρωταγωνιστών που ισορροπούν ανάμεσα στην παιδική αθωότητα και τον λανθάνοντα ερωτισμό, κάτι αναμενόμενο βέβαια με μια ηθοποιό στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Συνοψίζοντας, το Falcon Lake, που υμνήθηκε από την Αμερικάνικη κυρίως κριτική, αφήνει πολλές υποσχέσεις για το σκηνοθετικό μέλλον της δυναμικής Γαλλοκαναδής πρωταγωνίστριας του Yves St Laurent και σίγουρα θα βρει το κοινό του. 

Διανομή: Weird Wave 

Στους κινηματογράφους από 04.01.24