The Dreamers: Ο Μάης του 68 στο Θέατρο Φούρνος

Από τον Τάσο Ντερτιλή

Τρεις νέοι ονειροπόλοι «ψήνονται» στον Φούρνο της Επανάστασης: Πρόκειται για ένα έργο περί πολιτικής, ερωτισμού, πάθους για τον κινηματογράφο, με ανατρεπτικό  χιούμορ, τοποθετημένο στην έκρηξη του γαλλικού Μάη του 68. 

Υπόθεση 

Μάης 1968: Ο Μάθιου, Αμερικανός φοιτητής στο Παρίσι, περνάει το μεγαλύτερο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθώντας ταινίες στην Ταινιοθήκη της Γαλλίας. Εκεί θα γνωρίσει δύο αδέρφια, τον Τεό και την Ιζαμπέλ, και θα ζήσει μαζί τους μια περιπέτεια υπαρξιακών και σινεφίλ αναζητήσεων, ενώ παράλληλα και οι τρεις  τους θα συμμετέχουν στην εξέγερση του Μάη του ’68.

Όπως και στην ταινία του Bernardo Bertolucci «The Dreamers», που βασίστηκε στο βιβλίο του Gilbert Adair, παρακολουθούμε το παρασκήνιο του επαναστατικού κινήματος του Μάη που επικεντρώνεται στη δράση των ηρώων να επιδίδονται σε αναπαραστάσεις σκηνών από τις αγαπημένες τους ταινίες, καθώς και στις ερωτικές τους αναζητήσεις. 

Η παράσταση είναι οδοιπορικό στο Παρίσι του ’68 με έντονες σινεφίλ αναφορές αλλά και μουσικές της εποχής που ερμηνεύονται ζωντανά στη σκηνή. Παρακολουθεί σαν κάμερα - στυλό την κοινωνικοπολιτική αναταραχή της εξέγερσης του Μάη μέσα από το βλέμμα των ηρώων του έργου και είναι αφιερωμένη στη nouvelle vague των Ζαν - Λυκ Γκοντάρ και Φρανσουά Τρυφώ, στον έρωτα, στα χαμένα όνειρα, στα θεωρητικά κείμενα και τα συνθήματα του Μάη του ᾽68, αλλά και σε όλο τον κόσμο που αναζητά σήμερα κοινωνική δικαιοσύνη. 

Ένας Αμερικανός στο Παρίσι; Ξεχάστε τα χολιγουντιανά κλισέ για το ρομαντικό Παρίσι. Εδώ το Παρίσι φλέγεται από τα νιάτα που αναζητούν την ανατροπή, το καινούργιο, την ελπίδα για μια άλλη ζωή. Και ο Αμερικανός εδώ δεν έρχεται για να στοιχειώσει το υποσυνείδητο των Ευρωπαίων (όπως δήλωσε ο Βιμ Βέντερς στον Αμερικανό Φίλο του). Έρχεται να στοιχειωθεί από το αναγεννημένο Ευρωπαϊκό πνεύμα του Μάη του 68 που εκπροσωπούν δυο σινεφίλ αδέλφια που ίσως και να διατηρούν αιμομικτικές σχέσεις, ίσως και όχι, τι σημασία έχει, το σεξ για αυτούς είναι υγεία και ελευθερία. Δυο κορμιά που ανεμίζουν υπόγεια τη δική τους παντιέρα της επανάστασης. Υπάρχει όμως κάτι που τους στοιχειώνει όλους. Είναι το πνεύμα του κινηματογράφου, οι μυθικοί σταρ και η θρησκεία της κινούμενης εικόνας με καθεδρικό ναό την Γαλλική Ταινιοθήκη του Ανρί Λανγκλουά. Η ονειροπόληση είναι το τελετουργικό τους, η υπόδυση κινηματογραφικών χαρακτήρων που τους κατεβάζουν από το μυθικό τους βάθρο και τους ωθούν στα δικά τους άκρα. Από την Ντήτριχ στον Γκοντάρ κι από την Μπακόλ στον Τρυφώ, παρακολουθούμε ένα-όχι και τόσο κλασσικό- τρίγωνο που αλωνίζει ξέφρενα την κατάλληλα διαμορφωμένη σκηνή του Θεάτρου Φούρνος, χορεύοντας, τραγουδώντας, φλερτάροντας και συζητώντας για σεξ, σινεμά και επανάσταση.

Οι συντελεστές της παράστασης σαφώς και γνωρίζουν την κινηματογραφική μεταφορά του έργου από τον Μπερτολούτσι και επίσης σαφώς κατανοούν ότι μια παρόμοια θεατρική διασκευή θα ήταν υπερβολικά κραυγαλέα. Για αυτό και πολύ σοφά πράττοντας ο σκηνοθέτης Πέρης Μιχαηλίδης καθοδηγεί τους τρεις λαμπρούς νέους ηθοποιούς του (τι θεϊκό προνόμιο διαθέτει αυτή η χώρα στην παραγωγή υπέροχων θεατρικών ταλέντων) σε ένα παιχνιδιάρικο, υπαινικτικό θέαμα που σφύζει από νεανική ομορφιά και ορμή. Μόνη μας αντίρρηση ότι κρατάει μόνο μια ώρα παρά κάτι. Θέλαμε λίγο ακόμη…

Εν κατακλείδι, στο Θέατρο Φούρνος συντελείται μια τελετή έρωτα και επανάστασης στην οποία θα συνιστούσαμε θερμά την προσέλευσή σας. Γιατί ο καιρός περνάει και η εσωτερική μας επανάσταση δεν περιμένει…    

 

Συντελεστές 

Μετάφραση - διασκευή : Γιώργος -Ίκαρος Μπαμπασάκης 

Σκηνοθεσία : Πέρης Μιχαηλίδης 

Κοστούμια : Δέσποινα Χειμώνα 

Μουσική σύνθεση : Δημήτρης Δημάκης 

Φωτογράφιση - βίντεο : Χλόη Ακριθάκη 

Χορογραφία : Μαρία Μάργαρη  

Βοηθός σκηνοθέτη : Ειρήνη Παραπαρέκη 

Επικοινωνία : Νατάσα Παππά 

Ερμηνεύουν : Μπάμπης Αθανασόπουλος, Βιβή Λέκκα, Δημήτρης Δημάκης 

Στο βίντεο παίζει ο Γιώργος - Ίκαρος Μπαμπασάκης

 

Πληροφορίες 

THE DREAMERS 

Θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα 114 72)

Τηλ.: 210 6460748 / https://fournos-culture.gr/el/ 

Ημέρες & ώρα παραστάσεων : Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων : 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, θεατών άνω των 65 ετών), 8 ευρώ (ατέλειες)

Διάρκεια παράστασης : 50 λεπτά

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/the-dreamers/ 

Οι συντελεστές ευχαριστούν τον φίλο Γιώργο Αντύπα για τη στήριξή του, την Αιμιλία Βασιλακάκη και την ΑΜΚΕ «Αντιγόνη», τη Ντοντό και τον Μάνθο Σαντοριναίο, τη Βαλέρια Χριστοδουλίδου και τον Σπύρο Αραβοσιτά για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση  αυτής της παράστασης.