Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Από τον Τάσο Ντερτιλή

“Ο Κύκλος με την κιμωλία” του Μπρεχτ. Ένα έργο που δε χρειάζεται συστάσεις. Πάντα ζωντανό και επίκαιρο, αν και γραμμένο το 1945, μοιάζει σαν να γράφτηκε για να μιλήσει για το σήμερα.  Σε έναν κόσμο που κυριαρχεί το ατομικό συμφέρον, το έργο αντιτάσσει την ανθρωπιά και την καλοσύνη, μια καλοσύνη ενεργητική, αποτελεσματική και χρήσιμη.

Η παράσταση που έχει στηθεί, στη Θεατρική Στέγη των Μοντέρνων Καιρών στο Γκάζι, από τον Κώστα Νταλιάνη και την υπέροχη ομάδα του είναι ίσως η πιο ευφρόσυνη εκδοχή Μπρεχτικού έργου που έχουμε δει, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Χωρίς να περιλαμβάνει την «Σοβιετική» εισαγωγή στο μύθο της αρχικής πρωτότυπης εκδοχής, διατηρεί ατόφια τα μπρεχτικά διδάγματα μέσα από μια παραμυθένια «χειροποίητη» διασκευή, με υπέροχα αιχμηρά τραγούδια μεσαιωνικής έμπνευσης και βέβαια με την παρουσία του Αφηγητή που δίνει τον τόνο αποστασιοποίησης από το θέαμα, έναν απαιτητικό ρόλο που διεκπεραιώνει με μεγάλη επιτυχία η Εβίτα Παπασπύρου. Όλος όμως ο θίασος, με επικεφαλής τον πολύπειρο Κοσμά Ζαχάρωφ στο ρόλο του δικαστή Αζντάκ, δίνει τον καλύτερο εαυτό του σε μια παράσταση που συστήνει το Μπρεχτικό θέατρο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Έτσι λοιπόν ήταν αναμενόμενο για την παράσταση, μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που γνώρισε την προηγούμενη θεατρική σεζόν, να παρουσιαστεί για 2η χρονιά  στο θέατρο ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ. Μην χάσετε λοιπόν μια παράσταση που σέβεται τον Μπρεχτ και ταυτόχρονα τον κάνει απολαυστικό!

Promo Trailer: https://youtu.be/dJYvGtqEYdQ?si=lGx2IsQRXca-0xaJ

Λίγα λόγια για το έργο:

Ένα αιματηρό πραξικόπημα: Θάνατος, πείνα, προσφυγιά. Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Μέσα στην αναμπουμπούλα, η Γκρούσα, μια φτωχή υπηρέτρια, βρίσκεται, χωρίς να το καταλάβει, με ένα ξένο παιδί στην αγκαλιά της, ένα αρχοντικό παιδί, το διάδοχο του έκπτωτου μονάρχη, που οι πραξικοπηματίες ψάχνουν να το βρουν και να το σκοτώσουν. Διστάζει η Γκρούσα. Αλλά δεν της πάει η καρδιά να εγκαταλείψει το αθώο βρέφος και να φύγει να γλιτώσει. Παγιδεύεται από την ίδια της την καλοσύνη. Και αρχίζει η μεγάλη της περιπέτεια, ένα ατέλειωτο οδοιπορικό γεμάτο κινδύνους,  με το θάνατο να παραμονεύει ανά πάσα στιγμή για την ίδια και το μωρό, την τύχη του οποίου έχει αναλάβει.
Όταν το νέο καθεστώς ανατραπεί με τη σειρά του από το προηγούμενο, η πραγματική μητέρα θα διεκδικήσει το παιδί της και φυσικά τη περιουσία του. Η λύση θα δοθεί από έναν ανορθόδοξο λαϊκό δικαστή, τον Αζντάκ, που, με τη δοκιμασία του κύκλου με την κιμωλία, θα δώσει τη λύση σε ποιον ανήκει το παιδί.

Ένα ωραίο δραματικό παραμύθι, με πλήθος από κωμικά περιστατικά και αίσιο τέλος.
Κάθε στιγμή του έργου και ένα σχόλιο, κάθε σκηνή και μια σκέψη, μια πρόταση διαλεκτικής, μια πορεία συνειδητοποίησης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: 
Κώστας Νταλιάνης
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Ενδυματολογική επιμέλεια: Πέλαγία Βουτζουλίδου
Μουσική σύνθεση: Φίλιππος Περιστέρης

Χορογραφίες: Μαρία Μάργαρη
Οπλομαχίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης
Φωτογράφιση και τρέιλερ : Ορέστης Δικαίος

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Κοσμάς Ζαχάρωφ (Αζντάκ), Φάνια Νταλιάνη (Γκρούσα), Εβίτα Παπασπύρου (Αφηγητής), Αγγελική Λυμπεροπούλου, Θωμάς Βούλγαρης, Μαρία Κολοκυθά, Κατερίνα Κοντογούρη, Ορέστης Στύλος, Ειρήνη Δρακουλέλη, Μαρία Λάμπρου, Γιάννης Τσόρβας, Χρήστος Ζαχάρωφ.

ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ

Δαμοκλέους 8, Αθήνα 118 54 (Γκάζι)

Τηλέφωνα:
210 3470 670,

693 2454 812, 698 1712 406

E-mail: [email protected]

Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/thiasosmodernoikairoi

Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 9μ.μ. και Κυριακή στις 7.30μ.μ.

Διάρκεια έργου: 2 ώρες χωρίς διάλειμμα

Εισιτήρια

Γενική είσοδος: 17 ευρώ

Ομαδικό & group , οικογενειακό, φοιτητικό, ανεργίας, ΑΜΕΑ: 12 ευρώ

Καθημερινές για σχολεία : 10 ευρώ

Προπώληση: https://www.more.com/theater/o-kyklos-me-tin-kimolia/

και στο ταμείο του θεάτρου (ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ) Από Δευτέρα έως Παρασκευή 4-8 το απόγευμα Σάββατο από 7μ.μ. Κυριακή από 5μ.μ.