CYCLADIC PROTECTION: Τα Γούρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Φυλακτό= Άξιο να φυλαχτεί…

Με αφορμή την προσεχή έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» και τη χάντρα που είχε ως φυλαχτό κάποιος από τους Μακεδόνες πολεμιστές που έπεσε στη μάχη, το Cycladic Shop παρουσιάζει τη νέα σειρά αντικειμένων Cycladic Protection, εμπνευσμένη από φυλαχτά διαφορετικών παραδόσεων:  Ασπίδες, χρυσά στεφάνια, κοσμήματα, τάματα, αναθήματα, σύμβολα  γιν-γιανκ, δίνουν την έμπνευση για μία συλλογή ιδιαίτερων δώρων με δυνατούς συμβολισμούς ενώ η  «Πύλη της Ευημερίας» και η ««Ασπίδα» είναι τα γούρια του Μουσείου για το 2024.

Ενδεικτικά, στο Cycladic Shop θα βρείτε:

PHOTO: Γούρι 2024 «Πύλη της Ευημερίας» | 48,00-54,00 Απόδοση σε επιχρυσωμένο μέταλλο, Σχεδιασμός: Βαρβάρα Μιτσέλη για το Cycladic Shop

Γούρι «Πύλη της Ευημερίας»

Κόσμημα εμπνευσμένο από τις πύλες των αρχαίων ελληνικών σπιτιών που διακοσμούνται με Γρύπες. Οι Γρύπες, μυθικά όντα των αρχαίων πολιτισμών, είναι οι προστάτες των θησαυρών κυρίως του χρυσού που συνδέεται με την ευημερία του σπιτιού την προστασία και την ευτυχία.

 

PHOTO : Γούρι «Ασπίδα» | 40,00 € - Σχεδιασμός: Μαρία Αποστολοπούλου για το Cycladic Shop

Γούρι «Ασπίδα»

Εμπνευσμένο από μακεδονική ασπίδα.
Η ασπίδα είναι ένα από τα αρχαιότερα αμυντικά δημιουργήματα. Η μορφή της διέφερε από τόπο σε τόπο και από χρόνο σε χρόνο. Συχνά ήταν διακοσμημένη με  αστρικά σύμβολα, αναφορές στον κοσμολογικό χαρακτήρα της δυναστείας των Μακεδόνων. Η ασπίδα συνδέεται με έννοιες όπως η ασφάλεια και η προστασία.

και στις 2 PHOTO: Μενταγιόν Κουκουβάγια  | 55,00 €

Μενταγιόν Κουκουβάγια

Η κουκουβάγια αποτελεί σύμβολο σοφίας και σύνεσης. Ο συμβολισμός προέρχεται από την αρχαιότητα και την ελληνική μυθολογία όταν η θεά Αθηνά, η θεά της φρόνησης και της μάθησης, εντυπωσιάστηκε από τα μεγάλα μάτια και την σοβαρή εμφάνιση της. Έκτοτε είναι το αγαπημένο πουλί και έμβλημά της και την συντροφεύει σε πολλά αγάλματα. Απεικονίζεται μάλιστα στο τετράδραχμο, το αρχαίο νόμισμα της Αθήνας τον 5ο αιώνα, σαν σύμβολο της ευφυΐας και του πλούτου.

 

PHOTO: Κεραμικό κουτί | 180,00 € -Χειροποίητο κεραμικό κουτί με καπάκι με παραστάσεις από τάματα και φυλαχτά.

PHOTO: Κεραμικές καρφίτσες με μάτια | 50,00 € - Χειροποίητες κεραμικές καρφίτσες εμπνευσμένες από τάματα και φυλαχτά.

PHOTO: Κουτί με μέλισσα | 55,00 € - Από την αρχαιότητα η μέλισσα απεικονίζεται ως δημοφιλές σύμβολο σε παραστάσεις αγγείων, χρυσών πλακιδίων και σε νομίσματα του νησιωτικού Αιγαίου. Αποτέλεσε επίσης αγαπημένο θέμα στη κοσμηματοτεχνία των αρχαίων λαών της Ανατολικής Μεσογείου όπου τιμάται ως «Μεγάλη Μητέρα – Θεά» και συνδέεται με τη λατρεία της Αφροδίτης και θεοτήτων της γης και της γονιμότητας.


 Κοσμήματα και κουτιά με μάτια

Το μάτι, δημοφιλές θέμα των αρχαίων λαών της Ανατολικής Μεσογείου, συνδέεται με την αποτροπή κάθε κακού, την άγρυπνη προστασία και την καλοτυχία από τα αρχαία χρόνια έως και σήμερα. 

 

PHOTO: Στεφάνι Βελανιδιάς | 270,00 €

Στεφάνια Βελανιδιάς
Τα μακεδονικά στεφάνια, αριστουργήματα της αρχαίας μεταλλοτεχνίας, κοσμούσαν τα κεφάλια ανδρών, γυναικών και παιδιών σε ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές της ζωής τους και ήταν πάντα συνδεδεμένα με τη μυθολογία και τους θεούς προσδίδοντας ξεχωριστές ιδιότητες σε όσους τα φορούσαν. 

 

PHOTO: Press papier – φυλαχτό με Χριστόγραμμα  | 40,00 € - Το χριστόγραμμα, το μονόγραμμα του Χριστού αποτελεί ιερή συντομογραφία, σχηματισμένη από τα δύο πρώτα σύμφωνα του ονόματός Χριστού, το Χ και το Ρ. Τα σύμβολα του Άλφα και Ωμέγα μερικές φορές εμφανίζονται μαζί με το σύμβολο του ΧΡ ως μονόγραμμα.  Άλφα και Ωμέγα σημαίνει αρχή και τέλος, από τη θέση των γραμμάτων αυτών στο ελληνικό αλφάβητο και αποτελεί θρησκευτικό συμβολισμό για πολλές θρησκείες.

PHOTO: Press papier | 40,00 € - Μεταλλικό press papier με το γιν και το γιάνγκ, σύμβολο της αρμονίας και της ισορροπίας.

PHOTO: Charms με φυλαχτά και σύμβολα για αλυσίδες | 42,00 € - Επίχρυσα charms με κουκουβάγια, ασπίδα και λιοντάρι, σύμβολα προστασίας και δύναμης.

Ανάμεσα στις φετινές επιλογές ξεχωρίζουν επίσης τα μεταλλικά press papier με το γιν και το γιάνγκ, τα  επίχρυσα charms με κουκουβάγια, ασπίδα και λιοντάρι, σύμβολα προστασίας και δύναμης, τα press papier–φυλαχτά με Χριστόγραμμα  aλλά και ξεχωριστές  εκδόσεις, όπως  The history of Magic, εκδ. Penguin, Ancient Magic in Greece and Rome, εκδ. Thames & Hudson, Picasso Ateliers Hugo, εκδ. Silvana Editoriale (έκδοση που παρουσιάζει τη συλλογή που δημιούργησε ο Picasso κατά την ενασχόλησή του με τη χρυσοχοΐα και τα ασημικά με 70 έργα που θυμίζουν φυλαχτά.)

PHOTO: The history of Magic, εκδ. Penguin | 17,00 € - Έκδοση που παρουσιάζει, ιστορικά το ρόλο της μαγείας σε πολιτισμούς τόσο αρχαίους όσο και σύγχρονους και τον τρόπο που ο άνθρωπος την έχει χρησιμοποιήσει για την κατανόηση του κόσμου.

PHOTO: Picasso Ateliers Hugo, εκδ. Silvana Editoriale | 20,00 € - Έκδοση που παρουσιάζει τη συλλογή που δημιούργησε ο Picasso κατά την ενασχόλησή του με τη χρυσοχοΐα και τα ασημικά και αποτελείται από 70 έργα που θυμίζουν φυλαχτά.

PHOTO: Ancient Magic in Greece and Rome, εκδ. Thames & Hudson | 18,50 € - Βιβλίο που παρουσιάζει έναν νέο τρόπο κατανόησης του ρόλου της μαγείας ανατρέχοντας στην ελληνική και ρωμαϊκή ιστορία.


PHOTO: Κεραμικό γλυπτό «Ήλιος» | 450,00 € - Μοναδικό γλυπτό – κηροπήγιο, με μάσκα Ήλιου.

Μπείτε στο νέο EShop του Cycladic Shop και ανακαλύψτε μια μοναδική εμπειρία online αγορών 24/7 μέσα από μια ευχάριστη πλοήγηση!  Αγοράστε τα δώρα σας εύκολα και γρήγορα, με αποστολή των αγορών σας στο χώρο σας ή όπου εσείς επιλέξετε σε όλο τον κόσμο. Με κάθε αγορά σας  από το Cycladic Shop στηρίζετε το έργο του Μουσείου.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4
106 74, Αθήνα
Τ.: (+30) 210 7228321-3
cycladic.gr

Facebook.com/CycladicArtMuseum
Instagram: @Cycladic_museum

LinkedIn: The Museum of Cycladic Art