To EKK στο 64o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Παραθέτουμε ανακοίνωση του ΕΚΚ για την παρουσία του στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης:

«Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) συγχαίρει τη σκηνοθέτιδα Σοφία Εξάρχου για τη βράβευση της ταινίας «Animal» με τον Χρυσό Αλέξανδρο. Μετά από τρεις δεκαετίες από τη χρονιά-καμπή του Φεστιβάλ με τη διεθνοποίησή του και τη βράβευση της ταινίας «Από το χιόνι» του Σωτήρη Γκορίτσα, η ελληνική ταινία τιμάται ξανά με το κορυφαίο βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος. Το ΕΚΚ συγχαίρει επίσης, την πρωταγωνίστρια της ταινίας Δήμητρα Βλαγκοπούλου (η οποία επίσης βραβεύτηκε για την ερμηνεία της), την παραγωγό Μαρία Δρανδάκη και τους υπόλοιπους καλλιτεχνικούς και τεχνικούς συντελεστές του «Animal». Θερμά συγχαρητήρια και σε όλες τις συμμετέχουσες κι όλους τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ που το έργο τους έτυχε βραβείου ή τιμητικής μνείας, αλλά και όλες κι όλους -παραγωγούς και δημιουργούς- που με τη συμμετοχή τους συνέβαλαν στην δυναμική παρουσία της ελληνικής ταινίας στη φετινή διοργάνωση.

Η ενεργή παρουσία του ΕΚΚ στο 64ο Φεστιβάλ ήταν ιδιαίτερα αισθητή με τις δράσεις τις οποίες διοργάνωσε ή στις οποίες συμμετείχε. Όλες αποσκοπούσαν στην προώθηση της ελληνικής ταινίας και τη διασύνδεση του ανθρώπινου δυναμικού της με τον διεθνή κινηματογραφικό και οπτικοακουστικό χώρο. Το ΕΚΚ, με αφορμή τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού Ελλήνων και ξένων κινηματογραφιστών στη Θεσσαλονίκη για το δεκαήμερο του Φεστιβάλ, διεύρυνε τις δράσεις κατάρτισης και ενημέρωσης που ξεκίνησε να παρέχει στοχευμένα από το φετινό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, υπό τον τίτλο «Συναντηθείτε με το ΕΚΚ / Meet the GFC» όπου στελέχη και εργαζόμενες/οι από όλες τις διευθύνσεις του παρείχαν πληροφορίες και έδιναν απαντήσεις σε ερωτήματα επαγγελματιών, σε προσυμφωνημένες συναντήσεις μέσω πλατφόρμας, στον χώρο του περιπτέρου του ΕΚΚ στην Αποθήκη Γ. Στον ίδιο χώρο έγιναν τρεις ακόμη δράσεις από το ΕΚΚ: η παρουσίαση των νέων προγραμμάτων του στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η ημέρα κατάρτισης επαγγελματιών του ο/α τομέα σε συνεργασία με το Film Office Κεντρικής Μακεδονίας και η ανασκόπηση με τεκμηρίωση του ενός χρόνου λειτουργίας της εκπαιδευτικής πλατφόρμας Cinedu. Τέλος, το ΕΚΚ και προσκεκλημένοι του παρείχαν τεχνογνωσία στα πάνελ της Αγοράς για τις σειρές, τις συμπαραγωγές και την κρατική χρηματοδότηση, ενώ ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση για διεξοδική ανάλυση των προγραμμάτων του στο κοινό της Ένωσης Κινηματογραφιστών Βορείου Ελλάδος. 

Μνημόνιο Συνεργασίας με το Μαυροβούνιο

Η λειτουργία του Δικτύου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE Cinema Network), το οποίο ιδρύθηκε πριν από είκοσι χρόνια με πρωτοβουλία του Υπουργείο Πολιτισμού και του ΕΚΚ, πέραν των χρηματοδοτήσεων κινηματογραφικών σχεδίων από χώρες που συμμετέχουν στο Δίκτυο, συμβάλλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για συμπαραγωγές μεταξύ της Ελλάδος και των γειτόνων της. Στην προοπτική αυτή, και με την ευκαιρία της συνάντησής τους στη φετινή Γενική Συνέλευση του SEE Cinema Network τις ημέρες του Φεστιβάλ,  το ΕΚΚ και το Κέντρο Κινηματογράφου Μαυροβουνίου υπέγραψαν Προγραμματική Συμφωνία Συνεργασίας. Από πλευράς ΕΚΚ, το μνημόνιο αυτό υπέγραψε η Γενική Διευθύντριά του ΕΚΚ, Αθηνά Καρτάλου, και από πλευράς Κέντρου Κινηματογράφου Μαυροβουνίου η ομότιμός της Aleksandra Božović. Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ, Μάρκος Χολέβας, και η Γενική Γραμματέας της ένωσης European Film Agency Directors – EFAD, Julie – Jeanne Regnault. Τα δύο κέντρα  θεωρούν ότι η συμφωνία αυτή είναι ένα βήμα μπροστά στην κατεύθυνση για το κοινό κινηματογραφικό μέλλον των βαλκανικών χωρών. 

Το πράσινο μέλλον του σινεμά

Η δημόσια συζήτηση για βιώσιμη ανάπτυξη της κινηματογραφίας μας και του οπτικοακουστικού τομέα μας ξεκίνησε στο περίπτερο του ΕΚΚ, στην Αγορά του 64ου Φεστιβάλ. Το ΕΚΚ, μέσω της Διεύθυνσής του για τις Διεθνείς Παραγωγές – Hellenic Film Commission (HFC), σχεδίασε και υλοποίησε τη δράση «Η πράσινη κινηματογράφηση στη φαρέτρα των παραγωγών: καινοτόμες δράσεις κατάρτισης και στρατηγικές συνεργασίες». Ήταν το προοίμιο για αυτό που θα ακολουθήσει στην Αθήνα, από τις 6 έως τις 8 Μαρτίου 2024, στο Green Film Workshop -ένα εργαστήριο για επαγγελματίες που συνδιοργανώνεται από το HFC και το Torino Film Lab με σκοπό να ενημερώσει για τις βέλτιστες οικονομικές και περιβαλλοντολογικές πρακτικές στα πεδία σχεδιασμού και υλοποίησης μιας παραγωγής.

Το ΕΚΚ και το HFC είναι ήδη μέλη του Green Film, ενός ευρωπαϊκού δικτύου κινηματογραφικών οργανισμών και Film Commissions για την ανάπτυξη της περιβαλλοντολογικά βιώσιμης κινηματογραφικής παραγωγής. Η ενεργή παρουσία του ΕΚΚ και HFC στο Green Film συμβάλλει στην εναρμόνιση της Ελλάδος με τις διεθνείς πολιτικές και πρακτικές που αποσκοπούν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα».

Στη φωτογραφία του εξωφύλλου, από αριστερά: Αθηνά Καρτάλου, Μάρκος Χολέβας, Julie – Jeanne Regnault και Aleksandra Božović