64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ένας απολογισμός
Από τον Τάσο Ντερτιλή
(με πληροφορίες από το ΦΚΘ)
Με 86.000 θεατές και επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αγγίζοντας τα προ πανδημίας επίπεδα επισκεψιμότητας και συγκεκριμένα του 2019 και του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Από τις 2 έως τις 12 Νοεμβρίου, το 64ο Φεστιβάλ φιλοξένησε σημαντικές πρεμιέρες, συναρπαστικές συζητήσεις και masterclasses, ενώ υποδέχτηκε σημαντικές προσωπικότητες του σινεμά και της διανόησης. Αξέχαστη θα μείνει η επίσκεψη της Μόνικα Μπελούτσι που προκάλεσε μια γλυκιά αναστάτωση στην πανέμορφη πόλη του Ελληνικού Βορρά όπως και η παρουσία του πολυβραβευμένου Αλεξάντερ Πέιν με την τελευταία του θαυμάσια ταινία «Τα παιδιά του Χειμώνα» της οποίας τον Ελληνικό τίτλο δήλωσε ότι επέλεξε ο ίδιος. Αποφασιστικής σημασίας για το άνοιγμα του Φεστιβάλ στον οπτικοακουστικό τομέα υπήρξε η παρουσία του σκηνοθέτη Τζέρεμι Ποντέσουα που έφερε τον άνεμο της αλλαγής με το masterclass του για τις σειρές ενώ βαρύτητα έφερε η πρόσκληση του ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ αλλά και η τιμή στον Νίκο Περάκη που βραβεύτηκε δίκαια για τη συνολική του προσφορά στον Ελληνικό κινηματογράφο. Να σημειώσουμε και την παρουσία του Φόλκερ Σλέντορφ αλλά και πολλών άλλων δημιουργών, ενώ η Αγορά του Φεστιβάλ είχε την τιμή να έχει ως ambassador την θρυλική Χάρις Αλεξίου.
Φέτος πραγματοποιήθηκαν 291 προβολές σε φυσικούς χώρους. Συνολικά, προβλήθηκαν 270 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες. Συνολικά, στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ προβλήθηκαν 77 ταινίες, τις οποίες παρακολούθησαν 7.700 θεατές.
Στο πλαίσιο των αναπτυξιακών δράσεων της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν 570 συναντήσεις ανάμεσα σε 639 επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτές οι διεργασίες αναμένεται σύντομα να μετουσιωθούν σε νέα πρότζεκτ, σενάρια και ταινίες.
Στη διάρκεια έντεκα ημερών πραγματοποιήθηκαν πέντε masterclasses, ανοιχτά στο κοινό, στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Storytelling. Ήταν συγκινητική η παρουσία φοιτητών και νέων ανθρώπων στα masterclasses, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε γεμάτες αίθουσες. Επίσης, πραγματοποιήθηκε μία συζήτηση για την εξέλιξη, τις προκλήσεις και το μέλλον της αναπαράστασης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Masterclass Powered by Mastercard.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Νίκου Περάκη από το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΜΕΚΤ) του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, η Αγορά του 64ου ΦΚΘ διοργάνωσε δέκα Agora Talks που απευθύνθηκαν στους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου.
Περισσότεροι από 7.000 επισκέπτες περιηγήθηκαν στις δύο, κατά γενική ομολογία καταπληκτικές, εκθέσεις του Φεστιβάλ «Φ ΝΤΑΣΜ ΤΑ» και «Τάκης Κανελλόπουλος: Ονειρεύομαι μια εκδρομή».
Να σημειωθεί ότι η έκθεση για τον Τάκη Κανελλόπουλο θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, στο Δυτικό Φυλάκιο Εισόδου της Πύλης 1 του Λιμανιού.
Στο πλαίσιο του τμήματος Immersive, 1.000 επισκέπτες βίωσαν τη διαδραστική εγκατάσταση επαυξημένης πραγματικότητας RED|WHITE της Medea Electronique, ενώ πραγματοποιήθηκαν 780 προβολές των ταινιών εικονικής πραγματικότητας που διαγωνίζονταν για τον Χρυσό Αλέξανδρο Immersive.
Είναι πολλοί εκείνοι που είχαν αποφασιστική συμβολή στην, άψογη και πάλι, διοργάνωση του πιο σημαντικού κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παρακάτω ακολουθούν οι ευχαριστίες των ανθρώπων του Φεστιβάλ:
«Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2021-2027 και του προγράμματος MEDIA. Πολύτιμη ήταν η συνεισφορά της Βουλής των Ελλήνων. Ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξη την ΕΡΤ, επίσημο χορηγό επικοινωνίας του Φεστιβάλ, την COSMOTE TV, Μεγάλο Χορηγό του Φεστιβάλ, την Alpha Bank, χορηγό προσβασιμότητας, τη Mastercard, επίσημη κάρτα πληρωμών, τη Fischer χορηγό βραβείων κοινού, την Aegean, επίσημο αερομεταφορέα και τη Jameson. Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεισφορά τους το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, την Stone Group, υποστηρικτή συμπερίληψης, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, το ON Residence, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, τη Finos Film, την 2.35 και την Authorwave. Ευχαριστούμε τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, τον Δήμο Παύλου Μελά, την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Momus - Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, τη Δημόσια Αρχή Λιμένων, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, τη Fraport και την Interbus. Επίσημος χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ είναι η ΕΡΤ και χορηγοί επικοινωνίας η Καθημερινή, το Cineuropa, το TV5Monde, το TV100 και το FM100».
Οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υλοποιούνται με την υποστήριξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU.
Εμείς θα ευχαριστήσουμε το Φεστιβάλ για την άψογη συνεργασία αλλά πάνω από όλα θα ευχαριστήσουμε όλους τους εργαζόμενους για την διοργάνωση, που έδωσαν και πάλι τον καλύτερο εαυτό τους για την εξυπηρέτηση όλων μας.
Επόμενο ραντεβού με το σινεμά στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 17 Μαρτίου 2024.