64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Το Ελληνικό σινεμά ο μεγάλος νικητής

Από τον Τάσο Ντερτιλή

Μετά από πολλά χρόνια, για πρώτη φορά φέτος επιχειρήθηκε αλλαγή στον τόπο και τον χρόνο απονομής των βραβείων του Φεστιβάλ. Μια αλλαγή που υποδείχτηκε από την υπερβολική μέχρι τώρα διάρκεια της τελετής λήξης και αποδείχτηκε τελικά ωφέλιμη και επιτυχημένη. 

Έτσι λοιπόν, σε κλίμα χαλαρό και φιλικό, τα βραβεία του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 12 Νοεμβρίου στην Αποθήκη Γ΄. Ήταν ένα μεσημέρι διαφορετικό από τα άλλα, στο οποίο βρεθήκαμε όλοι μαζί για να γιορτάσουμε τις ταινίες, τους δημιουργούς και την τέχνη του κινηματογράφου. Παρουσιαστής της τελετής ήταν ο Βασίλης Τερζόπουλος, συνεργάτης του ελληνικού προγράμματος του Φεστιβάλ. 

Μετά από πολλά χρόνια επίσης, συγκεκριμένα από το 1993, ο Χρυσός Αλέξανδρος του Φεστιβάλ κατέληξε σε χέρια ελληνικά αφού το φημισμένο και βραβευμένο στο Λοκάρνο Animal της Σοφίας Εξάρχου κατέκτησε την κριτική επιτροπή και έφυγε με το μεγάλο Βραβείο της διοργάνωσης αλλά και με το βραβείο ερμηνείας (εξ ημισείας αυτό) για τη συγκλονιστική Δήμητρα Βλαγκοπούλου καθώς και το τεχνικό βραβείο της πλατφόρμας Crew United. 

Τρία βραβεία κατέκτησε και το Καλοκαίρι της Κάρμεν του Ζαχαρία Μαυροειδή: Βραβείο κοινού Fischer, Βραβείο Mermaid και Βραβείο Νεότητας. Ο δημιουργός του Απόστρατου αποδεικνύει ακόμη μια φορά ότι γνωρίζει πολύ καλά πως να κερδίζει την αγάπη του κοινού με τις δουλειές του.

Δύο βραβεία και για τον Τελευταίο Ταξιτζή του Στέργιου Πάσχου, ένα από την ΠΕΚΚ και ένα για την σημαντική ερμηνεία του Κώστα Κορωναίου στον επώνυμο ρόλο. 

Ουσιαστική θριαμβεύτρια όμως του Φεστιβάλ ήταν η Εύα Νάθενα με τη συνταρακτική της Φόνισσα που έφυγε με το βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος και με άλλα πέντε βραβεία (Fipresci, ΕΡΤ, ΕΚΚ, Φίνος Φιλμ & Βραβείο Κοινού Fischer). Η μεγάλη κυρία της σκηνογραφίας και ενδυματολογίας κατάφερε να αφήσει ένα δυνατό σκηνοθετικό αποτύπωμα στη διασκευή του κλασσικού έργου του Παπαδιαμάντη, καταφέρνοντας από τη μια να φτιάξει μια, κατά τη γνώμη μας, σπουδαία ταινία, ένα από τα σημαντικότερα σκηνοθετικά ντεμπούτα των τελευταίων ετών κι από την άλλη να καθοδηγήσει την τεράστια Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σε μια ιστορική ερμηνεία. Το κοινό θα μιλήσει στις 30 Νοεμβρίου…    

Δεν μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε ότι μια από τις καλύτερες Ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ, το Μέντιουμ της Χριστίνας Ιωακειμίδη, έμεινε άδικα εκτός βραβείων.

 

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τα Βραβεία

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος απονέμεται στην ταινία: 

ANIMAL της Σοφίας Εξάρχου, Ελλάδα-Αυστρία-Ρουμανία-Κύπρος-Βουλγαρία, 2023

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας - Αργυρός Αλέξανδρος, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, το οποίο υποστηρίζει η COSMOTE TV, Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ, απονεμήθηκε στην ταινία: 

H ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΙΑ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ / THE FEELING THAT THE TIME FOR DOING SOMETHING HAS PASSED της Τζοάνα Άρνοου, ΗΠΑ, 2023

To Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απονεμήθηκε εξ ημισείας στις: 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΛΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ για την ταινία ANIMAL της Σοφίας Εξάρχου, Ελλάδα-Αυστρία-Ρουμανία-Κύπρος-Βουλγαρία, 2023

και

ΤΖΟΑΝΑ ΑΡΝΟΟΥ για την ταινία H ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΙΑ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ / THE FEELING THAT THE TIME FOR DOING SOMETHING HAS PASSED, Τζοάνα Άρνοου, ΗΠΑ, 2023

To Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκε στον:

ΚΩΣΤΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟ για την ερμηνεία του στην ταινία Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ / THE LAST TAXI DRIVER του Στέργιου Πάσχου, Ελλάδα, 2023 

Το Βραβείο Σεναρίου απονεμήθηκε στην ταινία: 

ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΑΓΟΡΙΑ / THE LOST BOYS του Ζενό Γκρατόν, Βέλγιο-Γαλλία, 2023 

 

ΒΡΑΒΕΙΑ MEET THE NEIGHBORS+ 

Το διευρυμένο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors+, που περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες από τις 36 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αναβαθμίζεται φέτος με την απονομή περισσότερων βραβείων. Παράλληλα, ο Χρυσός Αλέξανδρος του τμήματος μετονομάζεται σε Χρυσός Αλέξανδρος «Μισέλ Δημόπουλος», τιμώντας τη μνήμη του διευθυντή του Φεστιβάλ (1991-2005), που οδήγησε τον θεσμό στη διεθνοποίησή του. 

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος «Μισέλ Δημόπουλος», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία: 

ÀΜΑ GLORIA της Μαρί Αματσουκελί, Γαλλία, 2023 

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας - Αργυρός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία: 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ / NOTES ON A SUMMER του Ντιέγκο Γιορέντε, Ισπανία, 2023 

To Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απονεμήθηκε στη: 

ΜΟΥΝΑ ΧΑΟΥΑ για την ερμηνεία της στην ταινία ΑΓΟΡΙ, ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ / INSHALLAH A BOY του Αμτζάντ Αλ Ρασίντ, Ιορδανία-Γαλλία-Σαουδική Αραβία-Κατάρ, 2023 

To Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκε εξ ημισείας στους: 

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΛΑΝΓΚΤΟΝ για την ερμηνεία του στην ταινία ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΑΜΕ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ / WE HAVE NEVER BEEN MODERN του Μάκιεϊ Χλούπατσεκ, Τσεχία-Σλοβακία, 2023

και 

ΣΟΜΑ ΣΑΝΤΟΡ για την ερμηνεία του στην ταινία ΑΣΦΥΞΙΑ / WITHOUT AIR της Καταλίν Μολντοβάι, Ουγγαρία, 2023 

Το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης απονεμήθηκε στην ταινία: 

ΦΟΝΙΣΣΑ  / MURDERESS της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023

 

ΒΡΑΒΕΙΑ FILM FORWARD 

Το διαγωνιστικό́ τμήμα του Film Forward παρουσιάζει το έργο νέων, τολμηρών σκηνοθετών που αμφισβητούν τη σχέση μας με την πραγματικότητα και επιχειρούν να την αναδιαπραγματευτούν πέρα από τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών. 

Ο Χρυσός Αλέξανδρος, που συνοδεύεται από́ χρηματικό́ έπαθλο 8.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία: 

ΣΑΜΣΑΡΑ / SAMSARA του Λόις Πατίνιο, Ισπανία, 2023

Ο Αργυρός Αλέξανδρος, ο οποίος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες: 

ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΛΑΤΙ / ALL DIRT ROADS TASTE OF SALT της Ρέιβεν Τζάκσον, ΗΠΑ, 2023

και

Η ΑΥΓΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ 3 / THE HUMAN SURGE 3 του Εντουάρντο Γουίλιαμς, Αργεντινή- Πορτογαλία-Βραζιλία-Ολλανδία-Ταϊβάν-Χονγκ Κονγκ-Σρι Λάνκα-Περού, 2023

 

ΒΡΑΒΕΙΟ IMMERSIVE: ALL AROUND CINEMA 

Το διαγωνιστικό τμήμα Immersive: All Around Cinema αγκαλιάζει δημιουργίες που αξιοποιούν τις πιο σύγχρονες νέες τεχνολογίες για να παρουσιάσουν όψεις μιας εκτεταμένης πραγματικότητας, προσφέροντας μια συναρπαστική διαδραστική εμπειρία θέασης, η οποία ξεπερνά τον τα κινηματογραφικά είδη και βυθίζει τον θεατή στο περιβάλλον κάθε δημιουργίας. 

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος Immersive All Around Cinema, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία: 

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΓΩ / FINALLY ME του Μάρτσιο Σαλ, Βραζιλία, 2023

 

ΒΡΑΒΕΙΟ PODCAST 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί διαγωνιστικό τμήμα podcast, διερευνώντας τις εκλεκτικές συγγένειες αυτού του νέου είδους με τον κινηματογράφο. 

Εκ μέρους της επιτροπής η Κατερίνα Μπακογιάννη ευχαρίστησε το φεστιβάλ και σημείωσε πως είναι σημαντικό να αναδεικνύονται και τα podcast και πως το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ήταν ένα από τα πρώτα που παγκοσμίως που ενέταξε podcast στο πρόγραμμά του. 

Το Βραβείο Καλύτερου Podcast, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ, απονεμήθηκε στο podcast: 

PERSISTENCE OF MEMORY των Κόρτνι Χόουπ Θέροντ & Ρίανον Κιάρα Βον, ΗΠΑ, 2022 

Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στο podcast: 

ΟΣΟ ΑΝΤΕΞΕΙ, ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΠΛΑ! των Δάφνης Ανέστη και Δανάης Δραγωνέα, Ελλάδα, 2023 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ MERMAID 

Το Mermaid Award απονέμεται στην καλύτερη ταινία ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Φέτος, για δεύτερη χρονιά, η Mastercard υποστηρίζει το βραβείο με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. 

Το Βραβείο Mermaid απονεμήθηκε στην ταινία: 

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ / THE SUMMER WITH CARMEN του Ζαχαρία Μαυροειδή, Ελλάδα, 2023 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ SMART7 

Στοχεύοντας στην ενίσχυση και προώθηση της διεθνούς κυκλοφορίας των ευρωπαϊκών ταινιών, η συμμαχία κινηματογραφικών φεστιβάλ Smart7 φιλοξένησε διαγωνιστικό τμήμα, όπου επτά ταινίες (μία από κάθε συμμετέχουσα χώρα) διεκδίκησαν το βραβείο Smart7, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ. Το δίκτυο απαρτίζεται από τα: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου New Horizons (Πολωνία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου IndieLisboa (Πορτογαλία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τρανσιλβανίας (Ρουμανία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου FILMADRID (Ισπανία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρέικιαβικ (Ισλανδία) και Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βίλνιους Kino Pavasaris (Λιθουανία). Τα μέλη της επιτροπής είναι οι: Σβέιν Άκι Άρνασον, Γιάννης Δεληκώστας, Αμάια Θαφιαούρ, Γκρέτα Μεσελικάιτε, Άνταμ Μίτνικ, Άλμα Μπουχαγιακάρ και Κένια Πόλχαϊμ Νούνιες.

 

Το Βραβείο Smart7 απονεμήθηκε στην ταινία: 

ΙΝΔΙΑ / INDIA, του Τέλμο Τσούρο, Πορτογαλία, 2022 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ» ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 

H Βουλή των Ελλήνων απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος. 

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία: 

FINGERNAILS του Χρήστου Νίκου, ΗΠΑ, 2023

 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ALPHA BANK 

Για δεύτερη χρονιά απονέμεται το Βραβείο Προσβασιμότητας της Alpha Bank είτε σε μια προσωπικότητα είτε σε μια ταινία που αναδεικνύει ζητήματα προσβασιμότητας στις τέχνες. 

Tο Βραβείο Προσβασιμότητας Alpha Bank, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμήθηκε στον: 

ΣΤΑΥΡΟ ΖΑΦΕΙΡΗ για την ερμηνεία του στην ταινία ΑΓΓΙΓΜΑ / TOUCHED της Κλαούντια Ροράριους, Γερμανία, 2023

 

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)   

Η Διεθνής Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) απονέμει δύο βραβεία: ένα στην καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού και ένα στην καλύτερη ελληνική ταινία που πραγματοποιεί πρεμιέρα στο Φεστιβάλ.    

Το Βραβείο FIPRESCI για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού απονεμήθηκε στην ταινία: 

ΣΤΟΝ ΦΑΚΟ / IN CAMERA του Νακάς Καλίντ, Ηνωμένο Βασίλειο, 2023

Το Βραβείο FIPRESCI για ελληνική ταινία που πραγματοποιεί πρεμιέρα στο Φεστιβάλ απονεμήθηκε στην ταινία: 

ΦΟΝΙΣΣΑ  / MURDERESS της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και στο 64o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) απονέμει το βραβείο της Ένωσης στην καλύτερη ταινία του Ελληνικού Προγράμματος. Το βραβείο απονέμεται ύστερα από απόφαση της ειδικής γενικής συνέλευσης όλων των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου που έχουν παρακολουθήσει το Φεστιβάλ. 

Το Βραβείο της ΠΕΚΚ απονεμήθηκε στην ταινία: 

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ / THE LAST TAXI DRIVER του Στέργιου Πάσχου, Ελλάδα, 2023 

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ 

Το πρώτο βραβείο της ΕΡΤ, αξίας 3.000 ευρώ, απονέμεται σε ελληνική ταινία που πραγματοποιεί πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Την απονομή πραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3, Φίλιος Στάγκος, ο οποίος ως εκπρόσωπος της διοίκησης του φεστιβάλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα διαδικασία των βραβείων, ενώ ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Τηλεόρασης εξέφρασε την ικανοποίηση του που η FIPRESCI έδωσε το βραβείο της σε ένα πανανθρώπινο θέμα που αγγίζει τη μοίρα όλων των γυναικών.

Το βραβείο της ΕΡΤ απονεμήθηκε στην ταινία: 

ΦΟΝΙΣΣΑ  / MURDERESS της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023

 

Παράλληλα, για πρώτη φορά φέτος θεσπίστηκε ένα νέο βραβείο, το Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής ΕΡΤ, σε ελληνική ταινία που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. 

Το βραβείο απονεμήθηκε  εξ ημισείας στους: 

ΓIANNH KOΝΣΟΛΑΚΗ για τη ταινία DOLLS OF DRESDEN του Αλέξη Τσάφα, Γερμανία - Ελλάδα, 2023 

και 

ΝΙΚΟ ΒΕΛΙΩΤΗ & ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΗ για την ταινία ΚΑΜΠΙΑ ΝΥΜΦΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ / EMBRYO LARVA BUTTERFLY του Κύρου Παπαβασιλείου, Κύπρος-Ελλάδα, 2023

 

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 

Στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) απονέμει δύο βραβεία. 

Το Βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, αξίας 5.000 ευρώ, σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτιδα απονέμεται σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα. 

Το βραβείο απονεμήθηκε στην: 

ΕΥΑ ΝΑΘΕΝΑ για την ταινία ΦΟΝΙΣΣΑ  / MURDERESS, Ελλάδα, 2023 

Το Location Award, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.500 ευρώ, από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ, σε location manager (ή σκηνοθέτη/ σκηνοθέτιδα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει location manager) ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας, σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα. 

Το βραβείο απονεμήθηκε στον: 

ΠΕΤΡΟ ΧΥΤΗΡΗ, Location Manager της ταινίας ΜΙΚΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΛΑΘΟΣ / LITTLE THINGS THAT WENT WRONG του Χάρη Βαφειάδη, Ελλάδα, 2023 

Ο Πέτρος Χυτήρης ανέβηκε στο πόντιουμ, ευχαρίστησε πολύ και αφιέρωσε το βραβείο στους συντελεστές της ταινίας.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, με αφορμή την 40ή επέτειο ιδρύσεώς του, θέσπισε το 2019 το Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και απονέμεται σε ταινία του ελληνικού προγράμματος που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Η ταινία θα πρέπει να επιδεικνύει μια ολοκληρωμένη αισθητική πρόταση, να προάγει την κινηματογραφική τέχνη και να αναδεικνύει τις συγγένειές της με τις άλλες τέχνες. 

Το Βραβείο Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου απονεμήθηκε στην ταινία: 

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ / POLYDROSO του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy), Ελλάδα, 2023

Η σκηνογράφος της ταινίας, Μυρτώ Τζήμα, και η μακιγιέζ, Ιωάννα Λυγίζου, ανέβηκαν στη σκηνή για να παραλάβουν το βραβείο και ευχαρίστησαν την επιτροπή. 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ 

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Φίνος Φιλμ απονέμει βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ξεχωρίζοντας μια ελληνική ταινία που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου. Το Βραβείο Φίνος Φιλμ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. 

Το Βραβείο Φίνος Φιλμ απονεμήθηκε στην ταινία: 

ΦΟΝΙΣΣΑ  / MURDERESS της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023 

Ο παραγωγός της ταινίας, Διονύσης Σαμιώτης, ευχαρίστησε τη Φίνος Φιλμ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για εμάς αποτελεί μεγάλο πρότυπο». Ευχαρίστησε, ακόμη, την εταιρεία παραγωγής View Master Films και όλους τους συντελεστές της παραγωγής. 

Η Εύα Νάθενα, με τη σειρά της, ευχαρίστησε θερμά τη Φίνος Φιλμ για το βραβείο, καθώς και τους παραγωγούς της ταινίας. 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT GR 

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού ή του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors+ ή του διαγωνιστικού τμήματος Film Forward για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα. 

Όπως είπε η κ. Λεγάκη, «το βραβείο WIFT GR είναι από τα παλιά βραβεία του Φεστιβάλ του ελληνικού τμήματος και είμαι πολύ χαρούμενη που εκπροσωπώ τις γυναίκες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης του ελληνικού τμήματος. Ευχαριστούμε πολύ το Φεστιβάλ». 

Το βραβείο WIFT GR απονεμήθηκε στην ταινία: 

ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΛΑΤΙ / ALL DIRT ROADS TASTE OF SALT της Ρέιβεν Τζάκσον, ΗΠΑ, 2023

 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ CREW UNITED 

Το βραβείο Crew United απονέμεται σε σκηνοθέτη/τιδα ελληνικής ταινίας του 64ου ΦΚΘ που συμμετέχει στα προγράμματα Διεθνές Διαγωνιστικό, Meet the Neighbors+ και Film Forward. O/η νικητής/-τρια του βραβείου της Crew United λαμβάνει πενταετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United, την κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμα διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου της Ευρώπης, η οποία λειτουργεί και στην Ελλάδα. 

Το βραβείο Crew United απονεμήθηκε: 

Στη ΣΟΦΙΑ ΕΞΑΡΧΟΥ για την ταινία ANIMAL, Ελλάδα - Αυστρία - Ρουμανία - Κύπρος - Βουλγαρία, 2023. 

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

Η Επιτροπή του Βραβείου Νεότητας, η οποία αποτελείται φέτος από φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απένειμε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το Eιδικό Βραβείο της Επιτροπής. Υποψήφιες ήταν οι ελληνικές ταινίες που κάνουν την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. 

To Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Επιτροπής Νεότητας απονεμήθηκε στην ταινία: 

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ / THE SUMMER WITH CARMEN του Ζαχαρία Μαυροειδή, Ελλάδα, 2023 

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής, παραλαμβάνοντας το βραβείο, είπε: «Κάνω παράλληλη ζωή ως καθηγητής σεναρίου εδώ και πολλά χρόνια, μια δουλειά που αγαπώ πάρα πολύ», σχολιάζοντας ότι αυτή η διάκριση είναι «σαν μία συνέχεια αυτής της σχέσης». 

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας απονεμήθηκε στην ταινία: 

Ο ΡΑΨΩΔΟΣ / THE RHAPSODIST του Νίκολαϊ Χάμελ, Ελλάδα, 2023

 

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Στη σκηνή βρέθηκαν ο Γιάννης Κατσούγκρης, Sponsorships & Events Manager της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η Ανδριανή Αλεξοπούλου, Brand Manager και ο Σπύρος Κούστας, Junior Brand Manager Fischer & International Premium Brands, για να ανακοινώσουν και να απονείμουν τα βραβεία.

Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε στην ταινία: 

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΡΙΑ ΒΡΙΚΟΛΑΚΑΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟ ΑΤΟΜΟ / HUMANIST VAMPIRE SEEKING CONSENTING SUICIDAL PERSON της Αριάν Λουί-Σεζ, Καναδάς, 2023

 

Το Βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας - «Μιχάλης Κακογιάννης» για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε στην ταινία: 

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ / THE SUMMER WITH CARMEN του Ζαχαρία Μαυροειδή, Ελλάδα, 2023. 

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής ανέβηκε στο πόντιουμ και ευχαρίστησε το κοινό για το βραβείο αλλά και το φεστιβάλ για τη στήριξη που έχει προσφέρει στην ταινία κατά τη διάρκεια της διαδρομής της.

 

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors+  του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε στην ταινία: 

ΦΟΝΙΣΣΑ  / MURDERESS της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023 

Η σκηνοθέτιδα Εύα Νάθενα και ο παραγωγός Διονύσης Σαμιώτης ανέβηκαν στη σκηνή για να παραλάβουν το βραβείο. Η Εύα Νάθενα δήλωσε αρχικά: «Θέλω να ευχαριστήσω το Φεστιβάλ που μας φιλοξένησε και το κοινό που μας υποδέχτηκε υπέροχα. Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά που περνούν και μας σφίγγουν τα χέρια. Δεν το περίμενα αυτό, να έχει απήχηση η ταινία σε νέα παιδιά. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι για την ταινία μεγάλο κέρδος και ευχαριστώ πολύ. Δεν το περίμενα. Είμαι ευγνώμων. Ευχαριστούμε πολύ». Από την πλευρά του ο Διονύσης Σαμιώτης δήλωσε: «Είναι το πιο σημαντικό βραβείο του Φεστιβάλ. Ευχαριστούμε πολύ». 

 

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Film Forward του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε στην ταινία: 

ΚΑΜΠΙΑ ΝΥΜΦΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ / EMBRYO LARVA BUTTERFLY του Κύρου Παπαβασιλείου, Κύπρος-Ελλάδα, 2023 

Ο Κύρος Παπαβασιλείου ανέβηκε στη σκηνή και ευχαρίστησε το κοινό για το βραβείο.

 

Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε στην ταινία: 

ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ / A CUP OF COFFEE AND NEW SHOES ON του Γκέντιαν Κότσι, Αλβανία-Πορτογαλία-Ελλάδα-Κόσοβο, 2022