64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Μια ανεξάρτητη ελληνική κωμωδία

Ο διάσημος καλεσμένος του Φεστιβάλ, ο βραβευμένος με Oscar σκηνοθέτης Alexander Payne, όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, τι συμβουλή δίνει στους νέους Έλληνες σκηνοθέτες, απάντησε: «Να κάνετε κωμωδίες». 

Προφανώς γιατί γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να κάνεις κινηματογραφική κωμωδία και επίσης προφανώς γιατί γνωρίζει ότι το Ελληνικό σινεμά έχει παρασοβαρέψει εδώ και πολλά χρόνια, με λίγες εξαιρέσεις. Μια, άντε δύο, κωμωδίες με αξιώσεις να γυρίζονται κάθε χρόνο.

Ο Βασίλης Ραϊσης είναι ένας σεμνός και μόνος cowboy που επιμένει «κωμικά» εδώ και είκοσι χρόνια. Και όπως φαίνεται από τα βραβεία κοινού που έχει εισπράξει όποτε παρουσίασε ταινία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κάτι καλό κάνει.

Στη φετινή του άνοδο στην Θεσσαλονίκη ευτυχεί να έχει μια έξυπνη ιδέα και έναν θαυμάσιο πρωταγωνιστή, τον Μιχάλη Καλιότσο, μαζί με ένα επιτελείο δοκιμασμένων ηθοποιών σε guest ρόλους. Οι δύο τους συνεργάζονται άψογα, καταφέρνοντας να βγάλουν γέλιο μέσα από τραγελαφικές καταστάσεις που ο ήρωας της ταινίας αντιμετωπίζει με ένα απίθανο συνδυασμό βουβής απελπισίας και μοχθηρού χιούμορ μέχρι το απογειωτικό φινάλε.

Δεν είναι λοιπόν οι ιδέες που λείπουν εδώ αλλά το χρήμα. Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων το τεχνικό αποτέλεσμα προδίδει τις ιδέες και τις προθέσεις. Μια κωμωδία που θα μπορούσε να είναι εξαιρετική, χωλαίνει στο μοντάζ και κυρίως στον ήχο με αποτέλεσμα να χάνει πόντους στο σύνολο. Έστω κι έτσι όμως παραμένει ανάλαφρη και διασκεδαστική. Ιδιαίτερη μνεία στην ερμηνεύτρια του ΚΘΒΕ Μπέτυ Νικολέση που μας παραδίδει μια απολαυστικά πληθωρική λαϊκή τραγουδίστρια. Στο κάτω κάτω δεν ακούς και κάθε μέρα «σκυλάδικο» άσμα με στίχους βασισμένους στον Φουκώ! 

Η υπόθεση: Ένας αποτυχημένος ποιητής ανακαλύπτει ότι η μάνα τον έχει πλασάρει ως τοπική «Πυθία», φέρνοντας πελάτες τη νύχτα για να ακούσουν το παραμιλητό του. Μετά τον αρχικό θυμό του, αποφασίζει να πάρει στα χέρια του την επιχείρηση, μια απόφαση που τον οδηγεί στον πλήρη εκτροχιασμό. 

Διανομή: Μιχάλης Καλιότσος, Ελένη Γερασιμίδου, Μπέτυ Νικολέση, Μαρία Κεχαγιόγλου, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Μανόλης Μαυροματάκης, Άριελ Κωνσταντινίδη, Γιάννης Στεφόπουλος, Κώστας Βασαρδάνης, Φώτης ΘωμαΪδης, Στέλιος Ιακωβίδης, Κώστας Φλωκατούλας, Κώστας Αποστολίδης. 

Δείτε παρακάτω το TRAILER:  

 

Βασίλης Ραΐσης

Πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής και του τμήματος ΦΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών στη φιλοσοφία και ιστορία των επιστημών. Έχει γράψει βιβλία για παιδιά, έργα για το θέατρο, κινηματογραφικά σενάρια και έχει σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μεγάλου μήκους, όλες τους βραβευμένες με το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 

Φιλμογραφία

2009 Το τελευταίο τραγούδι του Έλβις

2013 Η τελευταία φάρσα

2017 Ιστορίες χωρίς χρόνο

2023 Επαγγελματίας υπνοβάτης