64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Πρεμιέρα για τη Φόνισσα

Από τον Τάσο Ντερτιλή

Δυο λέξεις μόνο: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη… το πολύτιμο πετράδι πάνω στο κινηματογραφικό στολίδι που παραδίδει η Εύα Νάθενα στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο.

Η διάσημη σκηνογράφος και ενδυματολόγος, αναλαμβάνοντας αυτή τη φορά και τη σκηνοθεσία της ταινίας, παραδίδει προς μεγάλη τέρψη του ευρύτερου κοινού ένα μοναδικής ομορφιάς και σκοτεινών αποχρώσεων πορτραίτο του πατριαρχικού μικρόκοσμου ενός κακοτράχαλου νησιού του τέλους του 19ου αιώνα. Με ηρωίδα την τραγική φιγούρα της Χαδούλας του Φράγκου, της Φόνισσας από απελπισία και οίκτο που σταδιακά μετατρέπεται σε ένα είδος πρώιμης serial killer-προϊόντος μιας ακραία πατριαρχικής κοινωνίας.

Να πούμε για την σκηνογραφική τελειότητα, για την μεγαλειώδη φωτογραφία, τη μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου που μπλέκει παράδοση και electronica, τι να πούμε και τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σε αυτό το φόρο τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες της νεότερης Ελλάδας που το έργο του αποδεικνύεται τόσο επίκαιρο στις μέρες μας. 

Η υπόθεση: Βασισμένο στο ομώνυμο κλασικό αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η Φόνισσα εκτυλίσσεται σε ένα απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας, γύρω στο 1900. Η ιστορία υφαίνεται γύρω από το κυρίαρχο δίπολο «μάνας-κόρης» και το κυρίαρχο μοτίβο των σχέσεων των γυναικών μεταξύ τους, που επηρεάζουν αρχικά τον μικρόκοσμο της οικογένειας και στη συνέχεια τον μικρόκοσμο της επαρχιακής κοινωνίας. Εκεί, η Χαδούλα, παγιδευμένη στην απόρριψη της ίδιας της μάνας της, αγωνίζεται να επιβιώσει ακολουθώντας τις επιταγές μιας πατριαρχικής κοινωνίας. Ψυχικά ταπεινωμένη, μέσα στην απαξίωση της ίδιας της υπόστασής της ως γυναίκας, θέλει να ελευθερωθεί όχι μόνο από τους διώκτες της, αλλά από την ίδια της τη μοίρα, εκείνην του ανθρώπου που έχασε τον δρόμο του. Γι’ αυτό, ο θάνατος δεν έρχεται ούτε σαν τιμωρία ούτε σαν εξιλέωση. 

Διανομή: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστος Στέργιογλου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δημήτρης Ήμελλος, Χριστίνα Μαξούρη, Όλγα Δαμάνη, Έρση Μαλικένζου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Αγορίτσα Οικονόμου, Μιχάλης Οικονόμου, Βερόνικα Δαβάκη, Νίκη Παπανδρέου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσορτέκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Ρίτα Λυτού, Λωξάντρα Λούκας, Αριάδνη Βελλή. 

Μια (υπερ) παραγωγή της Tanweer…  

Δείτε παρακάτω το επίσημο TRAILER:  

 

Η ταινία έρχεται στις αίθουσες στις 30 Νοεμβρίου. Τοποθετηθείτε έγκαιρα…