Life in Space: Σειρά ομιλιών στα πλαίσια της έκθεσης

Στο πλαίσιο της έκθεσης LIFE IN SPACE θα πραγματοποιηθεί σειρά θεματικών ομιλιών από διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες στα πεδία της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής, της Διαστημικής Φυσικής και της Κοσμολογίας. 

Θα πραγματοποιηθούν 6 συνολικά διαλέξεις, 2 ανά μήνα. 

Ώρα έναρξης: 19:00

Τιμή εισόδου στην έκθεση: Γενική είσοδος 15 ευρώ/ φοιτητές, μαθητές 12 ευρώ

Για τις ομιλίες απαιτείται προκράτηση θέσεων στο τηλέφωνο: 210-7714067

 

Πρώτη ομιλία

"Κυνηγώντας εκλείψεις στις άκρες του κόσμου"

Τρίτη 31/10/23, ώρα 19:00

 

Δρ. Κοσμάς Γαζέας

Αστροφυσικός στο Τμήμα Φυσικής

του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 

Ο Ήλιος, το κοντινό μας άστρο, συνδέεται άμεσα με τη ζωή στον πλανήτη μας, με την  δραστηριότητά του να επηρεάζει και τους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Η σχετική του θέση ως προς τη Γη και τη Σελήνη μας προσφέρει πολλές φορές τα εντυπωσιακά φαινόμενα των εκλείψεων. 

Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας, αστροφυσικός και διακεκριμένος «κυνηγός εκλείψεων» θα μας παρουσιάσει υλικό από ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις που έχει παρατηρήσει ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης που παρακολούθησε και κατέγραψε στις 14 Οκτωβρίου από την Arizona των ΗΠΑ.

 

Σύντομο Βιογραφικό του ομιλητή:

Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας κατάγεται από την Καστοριά. Σπούδασε φυσική στο ΑΠΘ και πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική του ΕΚΠΑ.

Η μετα-διδακτορική του έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε με εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (NASA).

Στη συνέχεια εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (European Space Agency – ESA) στην Ολλανδία, με κατεύθυνση τη διαστημική οπτική και τεχνολογία.

Σήμερα ο Δρ. Γαζέας είναι Λέκτορας Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ.

Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην αστρονομική παρατήρηση διπλών εκλειπτικών αστέρων, υπερκαινοφανών, blazar, μελανών οπών και άλλων εξωτικών αντικειμένων στο σύμπαν, καθώς παράλληλα ασχολείται με την αστεροσεισμολογία, τη διαστημική τεχνολογία, την εφαρμοσμένη οπτική και την αστρονομική οργανολογία.

Το πλούσιο ερευνητικό του έργο αντικατοπτρίζεται από το μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ποικιλία αστρονομικών εφαρμογών, ενώ ασχολείται ενεργά με την επικοινωνία της επιστήμης. 

 

Πρόγραμμα επόμενων ομιλιών:

 

Τετάρτη 8/11/23 ώρα 19:00 

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Δρ. Ξενοφών Μουσάς, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Τρίτη 21/11/23 ώρα 19:00 

Η 46-χρονη Οδύσσεια των Voyagers από τη Γη στο Γαλαξiα και η προσεχής Διαστρική Αποστολή

Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, Ομότιμος Διοικητής Διαστημικών Προγραμμάτων, Johns Hopkins University / Επικεφαλής Ερευνητής, NASA Voyager 1 & 2 / μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Έδρα Επιστήμης του Διαστήματος.

 

Τρίτη 12/12/23 ώρα 19:00 

Σελήνη: η πρώτη στάση στο ταξίδι μας προς τ' άστρα

Δρ. Όλγα Συκιώτη, Κύρια Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

Τρίτη 19/12/23 ώρα 19:00 

Διάστημα - το έσχατο όριο: γνώσεις από την εξερεύνησή του και πρακτικά οφέλη για την ανθρωπότητα

Δρ. Ιωάννης Δαγκλής, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος και καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Τρίτη 09/01/24 ώρα 19:00 

Σύγχρονη Κοσμολογία: Η  δημιουργία & η εξέλιξη του Σύμπαντος

Δρ. Σπύρος Βασιλάκος, Δ/ντής Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

Έκθεση Life in Space

Η Ζωή στο διάστημα

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΟΥΔΗ

(δίπλα στο Θέατρο Badminton, στάση μετρό Κατεχάκη) 

https://lifeinspace.lavris.gr/ 

Διοργάνωση: www.lavris.gr 

Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης

Εmail: [email protected] και [email protected]