64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η Αγορά
Με ambassador της Αγοράς την σπουδαία ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου, ένα συναρπαστικό masterclass, ανοιχτό για το κοινό, από τον Τζέρεμι Ποντέσουα, ο οποίος έχει υπογράψει τεράστιες τηλεοπτικές επιτυχίες, καθώς και καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες για τους επαγγελματίες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, επιστρέφει πιο δυναμική η Αγορά του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιείται με την πολύτιμη υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe-MEDIA.
Η Αγορά (3-11 Νοεμβρίου) προσφέρει μια σειρά από ευκαιρίες για δικτύωση και συμπαραγωγές, σε ολόκληρο το πεδίο της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας. Οι δραστηριότητες της Αγοράς, που λειτουργεί ως διεθνής συνάντηση και εκδήλωση δικτύωσης για τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθούν σε υβριδική μορφή, παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα από δραστηριότητες της βιομηχανίας, οι οποίες έχουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις χώρες από την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.
H Χάρις Αλεξίου, ambassador της Αγοράς
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποδέχεται την αγαπημένη ερμηνεύτρια όλης της Ελλάδας, την κορυφαία δημιουργό Χάρι Αλεξίου, ως ambassador της Αγοράς, του αναπτυξιακού τμήματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
«Με πολλή χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του Φεστιβάλ να είμαι ambassador της Αγοράς γιατί η δουλειά που γίνεται είναι πολύ σημαντική» σημειώνει η Χάρις Αλεξίου, τονίζοντας ότι πρωταρχικό μέλημα της Αγοράς είναι «να στηρίξει τη νέα γενιά και να της προσφέρει όλα τα εφόδια και τα εργαλεία για να μπει στον μαγικό κόσμο του σινεμά». «Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται στο Φεστιβάλ, φέρνουν σενάρια, ιδέες, αλλά και ταινίες που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και τις παρουσιάζουν σε κορυφαίους επαγγελματίες για να βρουν συμπαραγωγούς, χρηματοδότες και διανομείς, να δικτυωθούν και να προωθήσουν τη δουλειά τους στην παγκόσμια κινηματογραφική αγορά» προσθέτει η κ. Αλεξίου, ανυπομονώντας να ζήσει από κοντά την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Ο τρόπος με τον οποίο η Χάρις Αλεξίου, αφού κατέκτησε την κορυφή του ελληνικού τραγουδιού, στη συνέχεια άλλαξε πορεία και εντυπωσίασε το κοινό με τις ερμηνευτικές της ικανότητες, μας συγκινεί και μας εμπνέει όλους. Το Φεστιβάλ, το οποίο εδώ και χρόνια διερευνά τις σχέσεις μεταξύ τεχνών και ανοίγει δημιουργικούς διαλόγους, όπως συνέβη πέρυσι με το AGORA Series, δεν θα μπορούσε να σκεφτεί πιο ιδανική ambassador για την 64η διοργάνωση. Μέσα από τον νέο αυτό ρόλο, η καταξιωμένη ελληνίδα δημιουργός θα προωθήσει τις σημαντικές διεργασίες μέσα από τις οποίες προκύπτει το σινεμά του αύριο και θα αναδείξει τον σημαντικό ρόλο της Αγοράς στη δημιουργική διαδικασία.
Με τη φωνή της και τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει, η Χάρις Αλεξίου έχει γίνει σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική μουσική πραγματικότητα, έχοντας παντοτινή θέση στις καρδιές του κοινού.
Στη διάρκεια μιας μεγάλης καριέρας, η οποία χαρακτηρίζεται από μαγικές ερμηνευτικές στιγμές, τη συναρπαστική σκηνική παρουσία αλλά και τη διαρκή ανίχνευση νέων καλλιτεχνικών δρόμων, έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους έλληνες δημιουργούς, ενώ παράλληλα έχει υποστηρίξει ενεργά τις νέες και ανερχόμενες καλλιτεχνικές φωνές.
Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη συμμετοχή της στη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, καθώς και σε παραστάσεις του Εθνικού και του Ελεύθερου Θεάτρου, των Γιώργου Νανούρη, Νίκου Καραθάνου, Όλιας Λαζαρίδου, Σταύρου Ράγια-Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη αλλά και στη μικρού μήκους AirHostess-737 του Θανάση Νεοφώτιστου, η Χάρις Αλεξίου εξερευνά με μεγάλη επιτυχία διαφορετικά κομμάτια της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
AGORA Series
Φιλοξενώντας καταξιωμένους εγχώριους και διεθνείς προσκεκλημένους, η ενότητα AGORA Series, η οποία εγκαινιάστηκε πέρυσι, προσκαλεί τους επαγγελματίες της οπτικοακουστικής παραγωγής από την Ελλάδα, τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο να παρακολουθήσουν μια σειρά από εκδηλώσεις, όπως masterclasses, πάνελ συζητήσεων και παρουσιάσεις case studies, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα στις συμμετέχουσες και στους συμμετέχοντες να διευρύνουν τη δικτύωσή τους.
Παράλληλα, η ενότητα AGORA Series εγκαινιάζει νέες συνεργασίες με φορείς υψηλού κύρους που ειδικεύονται στην παραγωγή και προώθηση περιεχομένου για τηλεοπτικές σειρές, καθώς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα ανάπτυξης περιεχομένου για τηλεοπτικές και streaming πλατφόρμες.
Ο Julien Leroux, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Paper Entertainment και συμπαραγωγός της επιτυχημένης σειράς Τεχεράνη του Apple TV, είναι ο σύμβουλος προγράμματος στη φετινή ενότητα AGORA Series.
Το πρόγραμμα της ενότητας AGORA Series επικεντρώνεται στη δημιουργική διαδικασία συγγραφής σεναρίων και φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα από εκδηλώσεις που συνδέονται με την κινηματογραφική βιομηχανία και προσφέρουν συναρπαστικές ευκαιρίες δικτύωσης, φέρνοντας στο προσκήνιο τα ανερχόμενα ταλέντα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τα πιο υποσχόμενα οπτικοακουστικά έργα που θα απολαύσουμε το προσεχές διάστημα.
H ενότητα AGORA Series περιλαμβάνει ένα πλούσιο διήμερο πρόγραμμα, με masterclasses από ειδικούς στο storytelling τηλεοπτικών σειρών, πάνελ συζητήσεων με εγχώριους και διεθνείς επαγγελματίες των τηλεοπτικών σειρών, καθώς και άλλες εκδηλώσεις που προσφέρουν ευκαιρίες δικτύωσης.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν ειδικές προβολές με την πρεμιέρα επεισοδίων από γνωστές ελληνικές και διεθνείς τηλεοπτικές σειρές.
AGORA Series Masterclass
Ο πολυβραβευμένος κινηματογραφικός και τηλεοπτικός σκηνοθέτης και παραγωγός Jeremy Podeswa θα παραδώσει masterclass στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Από το Six Feet Under, στην κορυφή: Η εξέλιξη της σύγχρονης τηλεόρασης», το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Ο καναδοαμερικανός δημιουργός, ο οποίος ανακοινώθηκε πρόσφατα ως ο βασικός σκηνοθέτης της μίνι σειράς Blade Runner 2099 που θα προβληθεί στην Amazon, θα μιλήσει στο κοινό για το μέλλον του storytelling. Ο Podeswa, με υποψηφιότητες και βραβεία στο ενεργητικό του για διάσημες σειρές -Six Feet Under, Game of Thrones, Boardwalk Empire, The Pacific, True Detective, Station Eleven, μεταξύ άλλων- θα μοιραστεί τις προσωπικές του εμπειρίες από το πώς ο βασικός σκηνοθέτης μιας σειράς δίνει τον τόνο στη διαδικασία της παραγωγής, ενώ παράλληλα θα σταθεί στον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε το περιεχόμενο των τηλεοπτικών σειρών στο πέρασμα του χρόνου. Ταυτόχρονα, θα μοιραστεί με το κοινό του Φεστιβάλ πολύτιμες πληροφορίες από την προσωπική του διαδρομή ως δημιουργού σειρών. Ο κινηματογραφικός και τηλεοπτικός σκηνοθέτης, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Λευτέρης Χαρίτος, θα αναλάβει τον συντονισμό του masterclass.
Πάνελ συζητήσεων
Επιπλέον, το πρόγραμμα της ενότητας AGORA Series φιλοξενεί μια σειρά από πάνελ συζητήσεων, στα οποία συμμετέχουν δημιουργοί, εκπρόσωποι θεσμών και φορέων, καθώς και εξειδικευμένοι επαγγελματίες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.
Τα πάνελ του φετινού προγράμματος:
Σάββατο 4 Νοεμβρίου
Storytelling: Η αφηγηματική γέφυρα μεταξύ ταινίας και σειράς. Στο πάνελ θα πάρουν μέρος δημιουργοί σειρών, οι οποίοι διαθέτουν κινηματογραφικό υπόβαθρο, όπως ο Λευτέρης Χαρίτος, σκηνοθέτης της επιτυχημένης σειράς Η Μάγισσα του ΑΝΤ1 (Ελλάδα), ο Nima Javidi, νικητής του φετινού βραβείου Series Mania για την τηλεοπτική σειρά The Actor (Ιράν), ο Berkun Oya, δημιουργός της δημοφιλούς σειράς Ethos του Netflix (Τουρκία). Τον συντονισμό του πάνελ θα αναλάβει η παραγωγός, Müge Ozen (Τουρκία). Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του MIDPOINT Institute.
Από το Σενάριο στην Οθόνη: Έχει σημασία η πνευματική ιδιοκτησία; Σε συνεργασία με το European Producers Club, η ενότητα AGORA Series απευθύνει πρόσκληση στους εκπροσώπους του οπτικοακουστικού τομέα να συζητήσουν το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων. Οι ομιλητές του πάνελ είναι οι: Αμάντα Λιβανού, ιδρύτρια και παραγωγός στη Neda Film και Ταμίας στον Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (Ελλάδα), Alex Traila, υπεύθυνος προγράμματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης- Eurimages (Γαλλία), Έλλη Φιλιπποπούλου, δικηγόρος και ειδική στα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας (Ελλάδα), Julien Leroux, παραγωγός και Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία Paper Entertainment (Ηνωμένο Βασίλειο), και Ferdinand Dohna, παραγωγός στην Beta Film (Γερμανία). Τον συντονισμό του πάνελ θα αναλάβει η Alexandra Lebret, Γενική Διευθύντρια στο European Producers Club.
Κυριακή 5 Νοεμβρίου
Πώς το Ελληνικό Οπτικοακουστικό οικοσύστημα στηρίζει τη δημιουργικότητα. Ειδικοί που προέρχονται από την ελληνική οπτικοακουστική βιομηχανία και εκπρόσωποι θεσμών θα συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους στη συζήτηση. Ο Μάρκος Χολέβας (Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου), ο Λεωνίδας Χριστόπουλος (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ), η Φένια Κοσοβίτσα (παραγωγός και Αντιπρόεδρος στον Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων) και ο Δημήτρης Μιχαλάκης (Διευθύνων Σύμβουλος στην COSMOTE TV) συζητούν για τις στρατηγικές που θα ενισχύσουν και θα μεταμορφώσουν τον εγχώριο οπτικοακουστικό τομέα. Τον συντονισμό του πάνελ θα αναλάβει η Ελένη Χανδρινού, Σύμβουλος Οπτικοακουστικών και Εκπρόσωπος της Eurimages στην Ελλάδα.
Σειρές: Δείχνοντας τον δρόμο προς την διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Τα πάνελ συζητήσεων ολοκληρώνονται την Κυριακή το απόγευμα με μία στρογγυλή τράπεζα γύρω από τα ζητήματα συμπερίληψης και ποικιλομορφίας/ετερογένειας. Οι ομιλητές που έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους είναι οι: Peter Carlton, παραγωγός/Διευθύνων Σύμβουλος στη Warp Films (Ηνωμένο Βασίλειο), η Caroline von Kühn, Εκτελεστική Διευθύντρια στην Oxbelly (Ελλάδα), ο Κωνσταντίνος Σούσουλας, Επικεφαλής Περιεχομένου στο Mega (Ελλάδα) και ο Γιάννης Δώνος, Διευθυντής Πρωτότυπου Περιεχομένου & Acquisitions, ANT1+ (Ελλάδα). Οι παραπάνω ομιλητές θα πάρουν μέρος σε μια συζήτηση που ενθαρρύνει τις πρακτικές της συμπερίληψης και της ποικιλομορφίας/ετερογένειας σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Τον συντονισμό της συζήτησης θα αναλάβει ο δημοσιογράφος του Deadline, Zac Ntim (Ηνωμένο Βασίλειο).
Breakfast meetings
Τα breakfast meetings αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος της ενότητας AGORA Series. Οι συναντήσεις παρέχουν τη δυνατότητα στους διαπιστευμένους καλεσμένους της Αγοράς να συναντηθούν το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου με εκπροσώπους από τα σημαντικότερα επαγγελματικά προγράμματα (MIDPOINT Institute, Mediterranean Film Institute, Oxbelly, The Owl) και ταμεία ανάπτυξης (Eurimages, ΕΚΚ, Creative Europe MEDIA) και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους.
Ειδικές προβολές
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την πρωτοβουλία AGORA Series, ενσωματώνει στο πρόγραμμά του ειδικές προβολές, όπου θα παρουσιαστούν σε πρεμιέρα επεισόδια από δημοφιλείς ελληνικές και διεθνείς σειρές. Πιο συγκεκριμένα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα δύο πρώτα επεισόδια από τη σειρά The Actor (HA International) του Nima Javidi, που απέσπασε το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Series Mania. Επιπλέον, στη διάρκεια της ενότητας AGORA Series, θα προβληθούν δύο επεισόδια από τη σειρά I Know Your Soul (Beta Film), μια δημιουργία της υποψήφιας για Όσκαρ Jasmila Žbanič, η οποία πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ της Βενετίας.
Άνοιγμα για τις ελληνικές σειρές κάνει η νέα σειρά Έρημη Χώρα του Γιώργου Γκικαπέππα. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το πρώτο επεισόδιο της συνταρακτικής οικογενειακής ιστορίας με στοιχεία γουέστερν, παραγωγή του ERTFLIX. Θα πραγματοποιήσουν επίσης την πρεμιέρα τους τα τρία πρώτα συναρπαστικά επεισόδια της σειράς 17 κλωστές του Σωτήρη Τσαφούλια, μια παραγωγή της COSMOTE TV, του Μεγάλου Χορηγού του Φεστιβάλ, η οποία θα αποτελείται από έξι συνολικά επεισόδια και βασίζεται στα αληθινά γεγονότα της μεγαλύτερης μαζικής δολοφονίας στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Στο Φεστιβάλ θα προβληθεί επίσης το τρίτο επεισόδιο της νέας σειράς του βραβευμένου στις Κάννες Βασίλη Κεκάτου, Milky Way, παραγωγής Foss Productions, η οποία μας μεταφέρει στο ονειρώδες ορεινό ελληνικό τοπίο, μέσα από την ιστορία μιας παρέας εφήβων και θα μεταδοθεί από το Mega TV και από τη Vodafone TV. Η είσοδος στις ελληνικές σειρές θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Φωτό από περσινή δράση της Αγοράς
Meet the Future: Storytelling
Με αφετηρία το 2019, η φιλόδοξη πρωτοβουλία του Φεστιβάλ, Meet the Future, έχει θέσει ως στόχο να φέρει σε επαφή τους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα με τη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία. Κάθε χρόνο, νέοι επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα, οι οποίοι ετοιμάζουν τα επόμενα αποφασιστικά τους βήματα στον χώρο, επιλέγονται να συμμετάσχουν στην ενότητα Meet the Future. Τα προηγούμενα χρόνια, στο Meet the Future έχουν φιλοξενηθεί σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, ηθοποιοί και μοντέρ, οι οποίοι πήραν μέρος σε εργαστήρια και πάνελ συζητήσεων και είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Αγοράς.
Φέτος, το πρόγραμμα του MtF έχει στο επίκεντρο την αφήγηση, με στόχο να υποστηρίξει την εξέλιξη του περιεχομένου στις σύγχρονες ελληνικές σειρές. Σε αυτό το πνεύμα, το φετινό Meet the Future, με τίτλο Storytelling, θα λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην κινηματογραφική αφήγηση και το σενάριο για σειρές.
Στο φετινό MtF έχουν επιλεγεί να πάρουν μέρος πέντε ανερχόμενοι σεναριογράφοι (ή σεναριογράφοι-σκηνοθέτες), με ταινίες που έχουν προβληθεί στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ ή έχουν βραβευτεί για το σενάριό τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης μιας σειράς.
Οι δημιουργοί που συμμετέχουν στο φετινό Meet the Future είναι οι:
Νεριτάν Ζιντζιρία, Φωκίων Ξένος, Ορφέας Περετζής, Ασημίνα Προέδρου, Γιώργος Τελτζίδης
Οι πέντε δημιουργοί θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δύο ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια που θα παραδώσουν εξειδικευμένοι επαγγελματίες του χώρου: το Turn Your Idea Into a Project με εισηγητή τον παραγωγό Julien Leroux και το Prepare to (Re) Present Yourself με εισηγήτρια την εκπαιδεύτρια σε θέματα δημόσιας ομιλίας, Bonnie Williams. Οι δύο ειδικοί θα μοιραστούν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες για τη βιομηχανία παραγωγής τηλεοπτικών σειρών και θα προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές και καθοδήγηση στα ζητήματα της επαγγελματικής παρουσίασης και προβολής στο πλαίσιο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Οι πέντε δημιουργοί που θα πάρουν μέρος στο MtF θα παρουσιάσουν τα πρότζεκτ τους στους επαγγελματίες διαπιστευμένους της Αγοράς την Κυριακή 5 Νοεμβρίου.
Επιπλέον, οι δημιουργοί που συμμετέχουν στο φετινό MtF θα παρακολουθήσουν μια σειρά από πρωινά masterclasses με θέμα το Storytelling, ανοιχτά και στο κοινό του Φεστιβάλ, τα οποία θα διεξαχθούν στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.
Κυριακή 5/11, 10:30 - Masterclass από τον σεναριογράφο Παναγιώτη Χριστόπουλο: «More is more: Χτίζοντας τον αφηγηματικό κόσμο μιας σειράς»
Δευτέρα 6/11, 10:30 - Masterclass από τη σκηνοθέτιδα, σεναριογράφο, μοντέζ και παραγωγό Δώρα Μασκλαβάνου: «Σενάριο: Ατέλειωτη ελευθερία, ατέλειωτοι περιορισμοί»
Τρίτη 7/11, 10:30 - Masterclass από τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο: «Γύρω από τη φωτιά, μπροστά από τα φώτα»
Τετάρτη 8/11, 10:30 - Masterclass από την σύμβουλο σεναρίου και story editor Ruth Atkinson: «Γράφοντας από μέσα προς τα έξω: Πώς να βρεις τη δική σου φωνή». Σε συνεργασία με το Discovery Days - Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες.
Bridge to the North
Η ΑΓΟΡΑ εγκαινιάζει μια νέα γέφυρα συνεργασίας που φέρνει κοντά τον Νότο και τον Βορρά της Ευρώπης, φιλοξενώντας κάθε χρόνο μια διαφορετική προσκεκλημένη χώρα από τις περιοχές της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας. Η νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ με τίτλο Bridge to the North φέρνει στο προσκήνιο τις ευκαιρίες και δυνατότητες στους τομείς της χρηματοδότησης και των καλλιτεχνικών συνεργασιών, καλλιεργώντας παράλληλα γόνιμο έδαφος για συμπαραγωγές, συνέργειες και πολιτιστικές συναλλαγές.
Με μεγάλη μας χαρά υποδεχόμαστε τη Λιθουανία ως πρώτη φιλοξενούμενη χώρα στην πρωτοβουλία Bridge to the North. Σε συνεργασία με το Λιθουανικό Κέντρο Κινηματογράφου, μια αντιπροσωπεία από λιθουανούς παραγωγούς, σκηνοθέτες, διανομείς και προγραμματιστές θα παρακολουθήσει όλες τις δραστηριότητες της Αγοράς. Παράλληλα, θα συμμετέχει με τα δικά της πρότζεκτ, φέρνοντας στο προσκήνιο τα ανερχόμενα ταλέντα της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγονται δρόμοι που οδηγούν σε νέες ιστορίες και νέα κινηματογραφικά είδη από μια διαφορετική γεωγραφική περιοχή.
Crossroads Co-production Forum
Η 19η διοργάνωση του Crossroads Co-production Forum (5-9 Νοεμβρίου 2023) θα πραγματοποιηθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό της με φυσική παρουσία, προσφέροντας παράλληλα και μια σειρά από διαδικτυακές ευκαιρίες για δικτύωση. Οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες θα πάρουν αρχικά μέρος σε ένα προπαρασκευαστικό εργαστήριο, το οποίο θα διεξαχθεί τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά, με αντικείμενο την καλύτερη δυνατή παρουσίαση του έργου τους στους εκπροσώπους της βιομηχανίας.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 15 πρότζεκτ από 14 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων και ένα πρότζεκτ από τη φιλοξενούμενη χώρα, Λιθουανία.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν ανερχόμενοι σκηνοθέτες με την πρώτη και δεύτερη ταινία τους, αλλά και πιο έμπειροι δημιουργοί που θα παρουσιάσουν την τρίτη ή ακόμη και την πέμπτη ταινία στη φιλμογραφία τους. Οι κοινές θεματικές που συναντά κανείς δεν είναι άλλες από τη φύση, την αγάπη, τον πόλεμο, τη γυναικεία χειραφέτηση, σε ταινίες που είτε ανήκουν σε συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος είτε διαθέτουν ειδολογικά στοιχεία. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη φετινή διοργάνωση τα δέκα από τα δεκαπέντε πρότζεκτ που συμμετέχουν φέρουν την υπογραφή μιας γυναίκας δημιουργού.
Η κριτική επιτροπή αποτελείται από: Λίνα Γιαννοπούλου, παραγωγός, Argonauts Productions, Ελλάδα, Bassam Alasad, παραγωγός, Creative Media Solutions, Ιορδανία, Britta Rindelaub, παραγωγός, Alva Film - Ελβετία και ο Rémi Burah, Διευθύνων Σύμβουλος, Arte France Cinéma - Γαλλία
Τα πρότζεκτ διεκδικούν τα εξής βραβεία:
- Το νέο βραβείο Greener Screen Consultancy Award, το οποίο προσφέρει η Greener Screen και αποτελείται από υπηρεσίες αξίας 7.000 ευρώ και περιλαμβάνει την εκπόνηση ενός ειδικά προσαρμοσμένου πλάνου βέλτιστων πρακτικών για την επίτευξη μιας πράσινης κινηματογραφικής παραγωγής, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τον eco-manager που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση του συγκεκριμένου πλάνου, την παροχή συνεχούς υποστήριξης στον eco-manager στα στάδια της προετοιμασίας και της παραγωγής, καθώς και προαιρετικές “Greener Script” συμβουλευτικές συναντήσεις με τον/τη σεναριογράφο, σκηνοθέτη/ιδα και δημιουργικό παραγωγό του πρότζεκτ.
- Two Thirty-Five (2|35) Award - Υπηρεσίες post-production (εικόνα και ήχος)
- Onassis Film Award - Χρηματικό βραβείο000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ που συμμετέχει στην Αγορά (Crossroads Co-production Forum ή Agora Works in Progress)
- CNC - Centre national du cinéma et de l’image animée - Χρηματικό βραβείο000 ευρώ για ανάπτυξη σεναρίου
- ArteKino International Award - Χρηματικό βραβείο000 ευρώ
- Finos Film - Χρηματικό βραβείο 3.000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ
- Producers' Network - Marché du Film - Δωρεάν διαπίστευση
- Sofia Meetings of the Sofia IFF - Επιλογή του πρότζεκτ
- Mediterranean Film Institute - Υποτροφία για τα Script 2 Film Workshops
- Initiative Film Award - Συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πρότζεκτ
- EAVE - Υποτροφία για εργαστήριο μάρκετινγκ
Τα πρότζεκτ που συμμετέχουν στο φετινό Crossroads Co-production Forum:
ΓΙΑΝΝΗΣ
Σκηνοθεσία: Κύρος Παπαβασιλείου, Σενάριο: Γιαννης Γαϊτανίδης, Κύρος Παπαβασιλείου, Παραγωγή: Κύρος Παπαβασιλείου, Μαρία Βαρνακκίδου - dryTree films, Συμπαραγωγή: Κωνσταντίνα Σταυριανού - Graal, Κύπρος, Ελλάδα
ΜΑΥΡΟ ΝΕΡΟ
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Ισαβέλλα Μαργαρά, Παραγωγή: Κυριακή Βήρου - AbFab Productions, Ελλάδα
FRIENDS, BIRTHDAYS, MURDER, ETC
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Λήδα Βαρτζιώτη, Δημήτρης Τσακαλέας, Παραγωγή: Ιωάννα Μπολομύτη - Atalante Productions SA, Ελλάδα
STRINGA
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Μαρία Χατζάκου, Αλεξάνδρα Ματθαίου, Παραγωγή: Μαρία Χατζάκου - Merricat Film, Ελλάδα
SYDNEY SMILE FUTURE PERFECT
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Ρέντης, Σενάριο: Γρηγόρης Ρέντης, Νικόλας Κούλογλου, Pauline Wolff, Παραγωγή: Μυρτώ Στάθη, Μαντώ Στάθη - Byrd, Ελλάδα
40 MARIA LUISA BOULEVARD
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Kristina Spassovska, Παραγωγή: Maya Vitkova-Kosev - Viktoria Films, Βουλγαρία
AND ME TOO
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Sondos Shabayek, Παραγωγή: Kesmat Elsayed - SEERA FILMS Gmbh / See Media Production, Γερμανία, Αίγυπτος
GOD BREAK DOWN THE DOOR
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Vojtěch Novotný, Παραγωγή: Tomáš Pertold - Perfilm, Τσεχία
THE GRAND INQUISITOR
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Marat Sargsyan, Παραγωγή: Klementina Remeikaite - afterschool production, Λιθουανία
I MATTER
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Alina Serban, Παραγωγή: Ada Solomon - microFILM, Ρουμανία
LADY SUNSHINE
Σκηνοθεσία: Anna Korom, Σενάριο: Anna Korom, András Soós, Παραγωγή: Anna Szijártó - Kinomoto Kft., Ουγγαρία
PETROL STATION
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Yuliia Hontaruk, Παραγωγή: Elena Saulich - BABYLON13, Ουκρανία
SINGING HORSES
Σκηνοθεσία: Luka Papić, Σενάριο: Luka Papić, Vladimir Vulević, Παραγωγή: Srđa Vučo - Ranč production, Συμπαραγωγή: Julia Cöllen - Fünferfilm, Σερβία, Γερμανία
SO THE LOVERS COULD COME OUT AGAIN
Σκηνοθεσία / Σενάριο: George Peter Barbari, Παραγωγή: Christelle Younes - Bee On Set Productions, Λίβανος
TETHYS OCEAN
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Anna Jadowska, Παραγωγή: Maria Blicharska - Blick Productions, Συμπαραγωγή: Damien Mc Donald - Blick Productions International, Πολωνία, Γαλλία
Ανάμεσα στις ταινίες της πρόσφατης παραγωγής, οι οποίες ξεκίνησαν την πορεία τους στο Crossroads Co-production Forum συναντούμε τις: BLACKBIRD BLACKBIRD BLACKBERRY - Ελβετία, Γερμανία, Γεωργία (Κάννες - Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθέτων 2023), INSHALLAH A BOY - Γαλλία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ (Κάννες - Εβδομάδα της Κριτικής 2023), THE SEA AND ITS WAVES - Γαλλία, Λίβανος (Κάννες - ACID Cannes 2023), 20.000 SPECIES OF BEES - Ισπανία (73η Μπερλινάλε - Διεθνές Διαγωνιστικό 2023 - Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας), NIGHTSIREN - Σλοβακία, Τσεχία (Λοκάρνο - Cineasti del Presente 2022 - Χρυσή Λεοπάρδαλη), HOW IS KATIA? - Ουκρανία (Λοκάρνο, Κινηματογραφιστές του Σήμερα 2022 - Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας), THE LAND WITHIN - Ελβετία, Κόσοβο, Γαλλία (Black Nights Ταλίν - Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ταινίας) LUZZU - Μάλτα, ΗΠΑ (Σάντανς - World Cinema Dramatic Competition 2021 - Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας), ZUHAL - Τουρκία (Black Nights Ταλίν - Διεθνές Διαγωνιστικό 2021), 200 METERS - Παλαιστίνη, Ιταλία, Τουρκία, Σουηδία, Ιορδανία (Venice Days 2020 - Βραβείο Κοινού), GHOSTS - Τουρκία, Γαλλία, Κατάρ (Βενετία - Εβδομάδα της Κριτικής - Μέγα Βραβείο).
AGORA Works in Progress
Το τμήμα Works in Progress επιλέγει πρότζεκτ που βρίσκονται στο στάδιο του post-production και συνδέονται με την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα οποία παρουσιάζουν σε sales agents, διανομείς, παραγωγούς, streaming πλατφόρμες και προγραμματιστές κινηματογραφικών φεστιβάλ, στοχεύοντας στην εύρεση χρηματοδότησης για την ολοκλήρωσή τους, στη σύνδεσή τους με sales agents, στην προβολή τους σε φεστιβαλικές πρεμιέρες, αλλά και στη διεξαγωγή συναντήσεων με επίδοξους συνεργάτες.
Τα συναρπαστικά πρότζεκτ της φετινής χρονιάς φέρνουν στο προσκήνιο ζητήματα της σύγχρονης πραγματικότητας και σκιαγραφούν την ανθρώπινη συνθήκη, επιδεικνύοντας εκθαμβωτική εικονογραφία, αφηγηματική δεινότητα και δημιουργική κινηματογραφική γλώσσα. Ο κοινός τους προσανατολισμός μάς ταξιδεύει σε ζητήματα κοινωνικής αδικίας, εξερευνώντας παράλληλα τις πολύπλοκες διαδρομές των ανθρώπινων σχέσεων, καθώς και τις επιθυμίες και τις επιλογές που διαμορφώνουν το πώς φερόμαστε ο ένας στον άλλο, αλλά και απέναντι στο περιβάλλον που μας φιλοξενεί.
Η κριτική επιτροπή αποτελείται από: Άννα Γερμανίδη, Διευθύντρια Αιθουσών και Προγράμματος, Modern Films, Ηνωμένο Βασίλειο, Rémi Bigot, Επικεφαλής του τμήματος Semaine de la Critique, Γαλλία, Markéta Šantrochová, Επικεφαλής του Κέντρου Κινηματογράφου της Τσεχίας, Τσεχία
Τα πρότζεκτ διεκδικούν τα εξής βραβεία:
- Authorwave Post-production Award - Creative Image Post Services
- MuSou Music Group Award - Υπηρεσίες post-production στους τομείς του ήχου και της μουσικής
- 119 Marvila Studios Award - Υπηρεσίες μίξης ήχου
- Onassis Film Award - Χρηματικό βραβείο 10.000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ που συμμετέχει στην Αγορά (Crossroads Co-production Forum ή Agora Works in Progress)
- Asterisk* Marketing Award - Συμβουλευτικές υπηρεσίες στη στρατηγική μάρκετινγκ και στο περιεχόμενο press kit
- ERT Agora Works in Progress Award - Χρηματικό βραβείο 2.000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ
Οι επιλεγμένες ταινίες των AGORA Works in Progress:
ΚΡΕΑΣ
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Δημήτρης Νάκος, Παραγωγή: Θάνος Αναστόπουλος - Fantasia Ltd, Συμπαραγωγή: Foss Productions, Ελλάδα
ΛΟΥΛΑ ΛΕΜΠΛΑΝΚ
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Στέργιος Πάσχος, Παραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος - Filmiki Productions, Marni Films, Συμπαραγωγή: Ready2Cast, Prosenghisi, Balthazar Films, Ελλάδα
ΜΑΛΔΙΒΕΣ
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Ντάνιελ Μπόλντα, Παραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος - Filmiki Productions, Συμπαραγωγή: Ντάνιελ Μπόλντα – Edelweiss, Ελλάδα
BEACHCOMBER
Σκηνοθεσία: Αριστοτέλης Μαραγκός, Σενάριο: Αριστοτέλης Μαραγκός, Χρυσούλα Κοροβέση, Παραγωγή: Κωνσταντίνος Κουκούλης – ΠLANKTON, Ελλάδα
BONDS, ROOTS AND PASSIONS
Σκηνοθεσία: Sunay Terzioğlu, Σενάριο: Ferit Karahan, Παραγωγή: Timur Harzadın - Denge Yapim ve Danışmanlık, Τουρκία
CLEAR NIGHTS
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Paulo Filipe Monteiro, Παραγωγή: Pandora da Cunha Telles, Pablo Iraola - Ukbar Filmes, Πορτογαλία
GROWING DOWN
Σκηνοθεσία: Bálint Dániel Sós, Σενάριο: Bálint Dániel Sós, Gergő Nagy V., Παραγωγή: Ádám Farkas – CineSuper, Ουγγαρία
HALISA
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Sophie Artus, Παραγωγή: Yochanan Kredo, Linor Lavi - July August Productions, Ισραήλ
HAPPY PEOPLE
Σκηνοθεσία: Filip Peruzović, Σενάριο: Filip Peruzović, Nikolina Bogdanović, Παραγωγή: Tena Gojić - Dinaridi Film, Κροατία
YOUTHFUL GRACE
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Yuval Shani, Παραγωγή: Efrat Cohen, Kobi Azran - Gaudeamus Productions, Συμπαραγωγή: Dominique Welinski – DW, Ισραήλ, Γαλλία
Ανάμεσα στις ταινίες της πρόσφατης παραγωγής, οι οποίες ξεκίνησαν την πορεία τους στο Αgora Works in Progress συναντούμε τις: THE SEA AND ITS WAVES των Liana & Pachot (Κάννες - ACID 2023), HAVE YOU SEEN THIS WOMAN? των Dušan Zorić & Matija Gluščević (Βενετία - Εβδομάδα της Κριτικής), PELIKAN του Filip Heraković (Black Nights Ταλίν), HOW IS KATIA? της Christina Tynkevych (Λοκάρνο - Δημιουργοί του Σήμερα 2022 - Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας), ROCK BOTTOM RISER του Fern Silva (Berlinale Encounters 2021- Ειδική Μνεία), MOTHER LODE του Matteo Tortone (Βενετία - Εβδομάδα της Κριτικής 2021), MOON, 66 QUESTIONS της Ζακλίν Λέντζου (Berlinale Encounters 2021), SWEAT του Magnus von Horn (Κάννες - Cannes Label 2020).
Φωτό από περυσινή εκδήλωση στα πλαίσια της Αγοράς
Thessaloniki Locarno Industry Academy
Το Thessaloniki Locarno Industry Academy 2023 (4-9 Νοεμβρίου), μια σημαντική συνεργασία ανάμεσα στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Λοκάρνο πραγματοποιείται για όγδοη συνεχή χρονιά και υποδέχεται οκτώ (8) ανερχόμενους επαγγελματίες που εργάζονται στην προώθηση ταινιών. Κορυφαίοι επαγγελματίες της διεθνούς σκηνής μοιράζονται πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες με συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω συζητήσεων, παρουσιάσεων, ανάλυσης case studies και ομαδικής εργασίας. Η εξατομικευμένη εκπαίδευση που προσφέρει το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να διευρύνουν το επαγγελματικό τους δίκτυο στους τομείς των διεθνών πωλήσεων, του μάρκετινγκ, της διανομής και του προγραμματισμού ταινιών.
Στη δράση συμμετέχουν οι: Zahra Benasri -Ιδρύτρια & Sales, Hors Du Bocal, Βέλγιο, Μαρόκο, Alfred Deragne - Συμπαραγωγές & Acquisitions, Indie Sales, Γαλλία, Ayumi Filippone - Συντονίστρια, Hubert Bals Fund - IFFR, Ιταλία, Ιαπωνία, Dovilė Grigaliūnaitė - Προγραμματισμός Φεστιβάλ & Acquisitions, Vilnius Film Festival Kino Pavasaris, Λιθουανία, (συμμετέχουσα στο πρόγραμμα Bridge to the North σε συνεργασία με το Κέντρο Κινηματογράφου της Λιθουανίας), Yort Jansen - Digital Media & Αγορές, Flanders Image, Βέλγιο, Δημοσθένης Κόντες - Υπεύθυνος Διεθνών Πωλήσεων, Pluto Film, Ελλάδα, Ευτυχία Τερζή - Βοηθός Προγραμματισμού, Cinobo, Ελλάδα, Adrien Vidal-Berthaud - Υπεύθυνος πωλήσεων, Reel Suspects, Γαλλία.
Launchpad
Tο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πέντε ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ που ενώνουν δυνάμεις στη νέα πρωτοβουλία Launchpad, μαζί με το φεστιβάλ του Λοκάρνο, το φεστιβάλ Black Nights του Ταλίν, το φεστιβάλ του Ρότερνταμ και το φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Στόχος του Launchpad είναι να διευκολύνει την ενσωμάτωση ανερχόμενων επαγγελματιών, οι οποίοι εργάζονται στους τομείς των διεθνών πωλήσεων, του μάρκετινγκ, της παραδοσιακής και online διανομής, της προβολής και του προγραμματισμού, της χρηματοδότησης και προώθησης, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε ένα δίκτυο κινηματογραφικών φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Μέσα από το Launchpad, τα συνεργαζόμενα φεστιβάλ προσφέρουν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν σημαντικές εκδηλώσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας είτε σε φυσικούς χώρους είτε online, να γίνουν μέρος σημαντικών επαγγελματικών δράσεων και να επεκτείνουν το διεθνές δίκτυό τους. Φέτος, στην ΑΓΟΡΑ φιλοξενούμε online ή δια ζώσης εννέα (9) επαγγελματίες.
AGORA Short Film Lab
Το AGORA Short Film Lab (5-9 Νοεμβρίου 2023) αποτελεί μια πρωτοβουλία της ΑΓΟΡΑΣ που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Δράμας και το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών του Κλερμόν-Φεράν.
Οι σκηνοθέτες που έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο AGORA Short Film Lab είναι οι τρεις νικητές των μεγάλων βραβείων του Διεθνούς Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Δράμας (Χρυσός Διόνυσος για Καλύτερη Ταινία, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Σεναρίου), καθώς και βραβευμένοι σκηνοθέτες από το Κλερμόν-Φεράν.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του χώρου, να λάβουν ανεκτίμητες πρακτικές συμβουλές για τα επόμενα βήματά τους και πιο συγκεκριμένα για τη μετάβαση στην παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους. Οι εισηγητές του AGORA Short Film Lab θα μοιραστούν την πολύτιμη εμπειρία και τις γνώσεις τους σχετικά με τα διαφορετικά στάδια της διαδικασίας δημιουργίας ταινιών, όπως το σενάριο, την παραγωγή, το μάρκετινγκ, καθώς και τον σημαντικό ρόλο των sales agents. Επιπλέον, θα παρέχουν κατευθυντήριες γραμμές για το pitching και τη δικτύωση, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που στοχεύουν στην παραγωγή ταινιών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ και όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της ΑΓΟΡΑΣ, καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με συναδέλφους και καταξιωμένους καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συμμετέχοντες 2023: Αλέξης Κουκιάς-Παντελής, Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιος Ντινόπουλος από την Ελλάδα, Arthur Thomas-Pavlowsky από τη Γαλλία και Eitvydas Doskus από τη Λιθουανία (συμμετέχων στο Bridge to the North σε συνεργασία με το Κέντρο Κινηματογράφου της Λιθουανίας).
Καλεσμένοι ομιλητές (μεταξύ άλλων): Βίκυ Μίχα – Παραγωγός, Ειδική στο μάρκετινγκ, Asterisk*, Σεργίνα Σταυρουλάκη – Acquisitions, Heretic, Michael Arnon – Συνέταιρος στην μπουτίκ εταιρεία WOLF (υπηρεσίες μάρκετινγκ), Geremia Biagiotti – Sales Agent, Intramovies, Markus Duffner - Επικεφαλής του Locarno Pro, Locarno Film Festival, Ed Frost - Υπεύθυνος διαχείρισης μάρκετινγκ, MUBI, Rico Johnson-Sinclair - Συν-διευθυντής, ARTEF (Anti-Racist Task Force for European Film), Razvan Radulescu - Σεναριογράφος, σύμβουλος σεναρίου, Markéta Šantrochová - Επικεφαλής του Κέντρου Κινηματογράφου της Τσεχίας.
Agora Talks
Το Φεστιβάλ παρουσιάζει μια σειρά από συναρπαστικές συζητήσεις για τους διαπιστευμένους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα στο πλαίσιο των Agora Talks. Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά.
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
16.30-17.30 Storytelling : Η αφηγηματική γέφυρα μεταξύ ταινίας και σειράς
@ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Δημιουργοί που προέρχονται από την κινηματογραφική βιομηχανία της ευρύτερης Μεσογείου συζητούν για την δημιουργική διαδικασία ανάπτυξης σεναρίου για σειρές. Μέσα από την κουβέντα αναδύεται μια αφηγηματική γέφυρα μεταξύ σινεμά και σειρών.
Εισαγωγή από την Alexandra Gabrižová MIDPOINT Institute
Ομιλητές: Σε συνεργασία με το MIDPOINT Institute
Λευτέρης Χαρίτος, Σκηνοθέτης / Showrunner, Ελλάδα
Nima Javidi, Σεναριογράφος/ Σκηνοθέτης, Ιράν
Berkun Oya, Σεναριογράφος/ Σκηνοθέτης, Τουρκία
Συντονισμός: Müge Ozen, Παραγωγός, Τουρκία
17.45- 18.45 Από το Σενάριο στην Οθόνη: Έχει σημασία η πνευματική ιδιοκτησία;
@ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Σε συνδιοργάνωση με το European Producers Club, το πάνελ προσκαλεί συντελεστές από τον οπτικοακουστικό χώρο σε μια συζήτηση για τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ομιλητές: Dr. Ferdinand Dohna, Παραγωγός, Beta Film, Γερμανία
Έλλη Φιλιπποπούλου, Δικηγόρος/IP expert, Ελλάδα
Julien Leroux, Παραγωγός, Paper Entertainment, Ηνωμένο Βασίλειο
Amanda Livanou, Παραγωγός,Ταμίας ΣΑΠΟΕ, Ελλάδα
Alex Traila - Διευθυντής Προγράμματος, Συμβούλιο της Ευρώπης, Γαλλία
Συντονισμός: Alexandra Lebret - Managing Director, European Producers Club, Γαλλία
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
12.00-13.00 Πως το Ελληνικό Οπτικοακουστικό οικοσύστημα στηρίζει τη δημιουργικότητα
@ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Συντελεστές του κινηματογραφικού χώρου και εκπρόσωποι Οργανισμών τοποθετούνται, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, πάνω στις στρατηγικές τους που αποσκοπούν στην ενίσχυση και διαμόρφωση του εγχώριου οπτικοακουστικού τομέα.
Ομιλητές: Λεωνίδας Χριστόπουλος - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΚΟΜΕ, Ελλάδα
Φένια Κοσοβίτσα - Παραγωγός, Blonde, Αντιπρόεδρος ΣΑΠΟΕ, Ελλάδα
Μάρκος Χολέβας - Πρόεδρος ΔΣ ΕΚΚ, Ελλάδα
Δημήτρης Μιχαλάκης - Διευθύνων Σύμβουλος, COSMOTE TV, Ελλάδα
Συντονισμός: Ελένη Χανδρινού, Σύμβουλος Οπτικοακουστικών / Εκπρόσωπος Eurimages στην Ελλάδα, Ελλάδα
14.30-15.30 Σειρές: Δείχνοντας τον δρόμο προς την διαφορετικότητα και την συμπερίληψη
@ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Στόχος της συζήτησης είναι η ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών εκπροσώπησης και συμπερίληψης στις σειρές και πως αυτές μπορούν να εξασφαλιστούν σε όλη τη δημιουργική διαδικασία. Από την σύλληψη της ιδέας, έως την πραγμάτωση της παραγωγής και την διανομή στο κοινό.
Ομιλητές: Peter Carlton, Παραγωγός, Διευθύνων Σύμβουλος Warp Films, Ηνωμένο Βασίλειο
Caroline von Kühn, Εκτελεστική Διευθύντρια - Oxbelly, ΗΠΑ
Κωνσταντίνος Σούσουλας, Chief Content Officer, Mega TV, Ελλάδα
Γιάννης Δώνος, Υπεύθυνος Πρωτότυπων σειρών και acquisitions, ANT1 Plus
Συντονισμός: Zac Ntim, Δημοσιογράφος, Deadline, Ηνωμένο Βασίλειο
ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
16:00- 17:00 Bridge to the North: Ευκαιρίες συμπαραγωγής με τη Λιθουανία
@ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Η νέα πρωτοβουλία της Αγοράς, Bridge to the North, καθιερώνει μια συνέργεια μεταξύ Βορρά και Νότου. Κάθε χρόνο στο πλαίσιο της δράσης αυτής το Φεστιβάλ θα φιλοξενεί μια διαφορετική χώρα από τη Βαλτική ή τη Σκανδιναβία. Σε αυτή τη διοργάνωση, καλωσορίζουμε τη Λιθουανία. Στην συζήτηση αυτή θα διερευνήσουμε τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στα πεδία της χρηματοδότησης και της ανταλλαγής δημιουργικών ιδεών. Επαγγελματίες που είχαν ήδη την ευκαιρία να κάνουν συμπαραγωγές με τη Λιθουανία θα μοιραστούν την εμπειρία τους και θα επικεντρωθούμε στις προοπτικές και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τις ενδεχόμενες συνεργασίες με τα εθνικά κέντρα κινηματογράφου των δύο χωρών.
Ομιλητές: Αθηνά Καρτάλου, Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Ελλάδα
Maria Razgute, Παραγωγός,M-Films, Λιθουανία
Laimonas Ubavičius, Διευθυντής Κέντρου ΚΙνηματογράφου Λιθουανίας, Λιθουανία
Συντονιστής: Γιώργος Τσούργιαννης, Παραγωγός, Horsefly Productions, Ελλάδα
17:15- 18:15 Ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων παρουσιάζει: Επιλεκτική χρηματοδότηση και χρηματοοικονομικά κίνητρα στην Ελλάδα @ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Ενημερώσεις, προκλήσεις και διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από την Ευρωπαϊκή εμπειρία
Ομιλητές: Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Παραγωγός/ Συνιδρυτής, Heretic / Γενικός Γραμματέας ΣΑΠΟΕ, Ελλάδα
Βίκυ Μίχα, Παραγωγός/Ιδρύτρια, Asterisk* - Ελλάδα / Μέλος του ΣΑΠΟΕ
Μαρία Λασκαρίδου, Παραγωγός, Argonauts Productions Μέλος ΣΑΠΟΕ, Ελλάδα
Προσκεκλημένοι ομιλητές:
Ιrma Simanskyte, Επικεφαλής Παραγωγής Κέντρου Κινηματογράφου Λιθουανίας, Λιθουανία
Milan Stojanovic, Παραγωγός, Διευθύνων Σύμβουλος, Sense Production, Σερβία
Συντονισμός: Αμάντα Λιβανού, Παραγωγός, Ιδρύτρια Neda Film/ Ταμίας ΣΑΠΟΕ, Ελλάδα
ΤΡΙΤΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
16:00- 17:00 Η Βιωσιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και της εταιρίας στην κινηματογραφική παραγωγή.
@ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει ανησυχητικά ξεκάθαρη την εμφάνισή της μια κρίσιμη άνοδος στα θέματα ψυχικής υγείας στον κινηματογραφικό χώρο. Κατά συνέπεια, διάφορες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει να ευαισθητοποιήσουν, να ενημερώσουν με σκοπό να ξεκινήσουν δράσεις αντιμετώπισης. Σε αυτό το AGORA Talk, θα στρέψουμε το βλέμμα από τον άνθρωπο προς την εταιρική βιωσιμότητα: Πως διασυνδέονται αυτά και πως μπορούμε εμείς ως επαγγελματίες του σινεμά να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα συστημικά λάθη της βιομηχανίας, ειδικά σε ότι αφορά την εξασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού χώρου για τις ομάδες μας και εμάς τους ίδιους. Αυτή είναι η ευκαιρία να συζητήσουμε με δύο ανεξάρτητες Ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής και να δούμε και την πλευρά της επιχειρηματικής στρατηγικής.
Ομιλητές: Jean- Laurent Csinidis - Παραγωγός, Films de Force Majeure, Γαλλία
Βίκυ Μίχα - Παραγωγός/Ιδρύτρια, Asterisk*, Ελλάδα
Juliane Schulze - Ειδικός Στρατηγικής Δημιουργικής Οικονομίας, Γερμανία
Συντονίστρια: Louise Højgaard Johansen - Sane Cinema, Δανία
17:15- 18:15 Πάρε τα λεφτά και τρέχα: Κρατικά και ιδιωτικά εργαλεία χρηματοδότησης
@ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Το διεθνές τοπίο της οπτικοακουστικής παραγωγής αλλάζει συνεχώς και τάχιστα. Η προσδοκία να βασίζεται κανείς αποκλειστικά στις κρατικές επιχορηγήσεις και στα εγχώρια τηλεοπτικά κανάλια ίσως δεν αρκεί για να χρηματοδοτηθεί μια ταινία. Είναι πολύ πιθανό οι παραγωγοί να χρειαστεί να αναζητήσουν χρηματοδοτήσεις από άλλες πηγές. Ξεκινώντας από εκεί, θα συζητήσουμε σχετικά με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και εάν η ιδιωτική χρηματοδότηση θα μπορούσε να είναι μια λύση. Επίσης, θα μιλήσουμε σχετικά με το αν και πως η κρατικές και οι ιδιωτικές επιχορηγήσεις μπορούν να συνδυαστούν και ποια σχέδια ταινιών είναι κατάλληλα για κάτι τέτοιο. Ποιά ρίσκα επισύρει η συμμετοχή ιδιωτών χρηματοδοτών; Το πάνελ αυτό έχει στόχο να ανακινήσει μια συζήτηση επάνω στο θέμα των εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων και μέσων με τα οποία οι παραγωγοί μπορούν να υλοποιήσουν τα διαφορετικά projects τους.
Ομιλητές: Caroline von Kühn - Εκτελεστική Διευθύντρια - Oxbelly Διευθύντρια - Faliro House, Ελλάδα
Julie-Jeanne Régnault - Secretary General at European Film Agency Directors association (EFAD), (Βέλγιο)
Συντονισμός: Arkaitz Basterra - Παραγωγός & Οικονομικός Σύμβουλος, Moby Dick Investment (Ισπανία)
ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
15.30 - 16.30 Climate Storytelling: Μια συζήτηση
@ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Καθώς η κλιματική κρίση εξελίσσεται, ο ρόλος της τέχνης, και ειδικότερα του κινηματογράφου, γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμος. Η συζήτηση Climate Storytelling, προσφέρει ένα πλαίσιο όπου οι δημιουργοί μπορούν να εξερευνήσουν πώς να ενσωματώσουν στοιχεία περιβαλλοντικής αφύπνισης στα σενάρια τους. Το πώς τα περιβαλλοντικά στοιχεία ενσωματώνονται στις αφηγήσεις μας επηρεάζει την αντίληψη του κοινού και συνεισφέρει στη δημιουργία ενός συναισθηματικού και ενημερωμένου κοινωνικού διαλόγου. Η ένταξη της κλιματικής κρίσης σε επίπεδο σεναρίου δεν είναι μόνο θέμα τεχνικής φύσης αλλά έχει και βαθύτερη κοινωνική σημασία. Το "Climate Storytelling" στοχεύει να αναδείξει αυτήν τη σημασία μέσα από ένα ενεργό κύκλο συζήτησης.
Ομιλητές: Bassam Alasad, Παραγωγός, Creative Media Solutions, Greener Screen, Ιορδανία
Isabelle Fauvel, Ιδρύτρια και Διευθύνων Σύμβουλος, Initiative Film, Γαλλία
Έμμα Δοξιάδη, Σκηνοθέτις, Συντονίστρια βιωσιμότητας, Everybodies, Ελλάδα
17:00 - 18:00 Going “Glocal”: Χτίζοντας στρατηγικές δικτύωσης στην οπτικοακουστική βιομηχανία
@ MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Τι σημαίνει πραγματικά να ανήκεις στην κινηματογραφική κοινότητα; Πώς εξασφαλίζει κανείς και διατηρεί αυτό το πλεονέκτημα; Η πρόσβαση, η τοποθέτηση και η εδραίωση ενός επαγγελματία στον οπτικοακουστικό κλάδο απαιτεί τόλμη για να εξασφαλίσει την ορατότητα και τη δικτύωση. Αυτό το πάνελ θα ασχοληθεί με τη σημασία των στρατηγικών δικτύωσης και της χρήσης καινοτόμων εργαλείων από επαγγελματίες που επιθυμούν να ξεπεράσουν τα όρια της τοπικής τους κοινότητας προκειμένου να δραστηριοποιηθούν σε διεθνές περιβάλλον. Εκπρόσωποι του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της online πλατφόρμας δικτύωσης Crew United, μαζί με τον Γερμανό παραγωγό Felix Gerd Schneider, συζητούν για το πώς οι επαγγελματίες του κινηματογράφου μπορούν να επωφεληθούν και να ενισχύσουν την καριέρα τους μέσω της δικτύωσης –τοπικά και διεθνώς.
Ομιλητές: Διονυσία Αρβανίτου - σύμβουλος & συντονίστρια οπτικοακουστικών έργων στο Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ελλάδα
Βένια Βέργου - Crew United Greece, Ελλάδα
Λίνα Μυλωνάκη - Αν.Προϊσταμένη του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ελλάδα
Felix Gerd Schneider - Παραγωγός, Avriofilms, Ελλάδα
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη τύπου της 24 Οκτωβρίου
Παράλληλη Εκδήλωση
ΠΕΜΠΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 10:30-13:00
@ Περίπτερο του ΕΚΚ - Αποθήκη Γ
H πράσινη κινηματογράφηση στην φαρέτρα των παραγωγών: καινοτόμες δράσεις κατάρτισης και στρατηγικές συνεργασίες του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου μέσω της Διεύθυνσης Hellenic Film Commission συνεργάζεται με το Torino Film Lab για την παροχή καινοτόμων προγραμμάτων κατάρτισης στον τομέα των πράσινων πρακτικών παραγωγής κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών έργων. Ανακοίνωση του Green Film Workshop, Αθήνα 2024.
Ομιλητές: Gionanni Pompili, Επικεφαλής Προγραμμάτων Κατάρτισης, Torino Film Lab, Ιταλία
Alexander Georges, Location Manager, ΗΠΑ
Συντονισμός: Σταυρούλα Γερωνυμάκη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ηellenic Film Commission Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Ask Μe Αnything
Το Ask Me Anything είναι μια πρωτοβουλία σχεδιασμένη για τους διαπιστευμένους του προγράμματος και της Αγοράς, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται συμβουλευτικές συνεδρίες 1:1 με πρακτικές συμβουλές για θέματα όπως: βιωσιμότητα και πράσινες πρακτικές παραγωγής, δικαιώματα μουσικής και πνευματικά δικαιώματα, εργαλεία για τις ταινίες και το δίκτυό σας, ευκαιρίες χρηματοδότησης, προώθηση και διανομή ταινιών, συμβουλές για το πώς να ανακαλύψει κανείς τις εθνικές και τοπικές κινηματογραφικές υπηρεσίες και πώς να διατηρήσει την ψυχική του ευεξία μέσα σε αυτό το πλαίσιο!
Press and Industry Screenings
Φέτος, οι διαπιστευμένοι της Αγοράς και οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ελληνικές ταινίες των διεθνών διαγωνιστικών τμημάτων σε press & industry screenings που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του Φεστιβάλ.