64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Τα Σποτ από τον Θανάση Νεοφώτιστο

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος, σκηνοθέτης της μικρού μήκους ταινίας AirHostess-737, η οποία κέρδισε 22 βραβεία σε 80 Φεστιβάλ, ανάμεσά τους στα φεστιβάλ του Τορόντο, του Σάντανς, του Λοκάρνο και του Κλερμόν-Φεράν, ανέλαβε τη δημιουργία του σποτ για το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 

Το σποτ της φετινής διοργάνωσης εμπνέεται από το αφιέρωμα του Φεστιβάλ με θέμα τα Φαντάσματα και συνυφαίνει τις τρεις Μοίρες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας με τη διαδικασία και τα στάδια δημιουργίας μιας κινηματογραφικής ταινίας: τη γέννηση της αρχικής ιδέας, το χτίσιμο της ιστορίας και το μοντάζ που δίνει στην ταινία την τελική της μορφή. 

Τα σποτ του Φεστιβάλ:

Κλωθώ: https://youtu.be/qcC0ia71O8w

Λάχεσις: https://youtu.be/JeW5I-yOfYI

Άτροπος: https://youtu.be/-pRG1KPGPAw

Οι τρεις Μοίρες (full version): https://youtu.be/rVbI1-JTrw8

Σημείωμα του σκηνοθέτη:  Το Σινεμά είναι η Μοίρα μας

«Κλωθώ είναι να μπορείς από υλικά αυτού του κόσμου,

να συνθέσεις την αρχή του επόμενου.

Λάχεσις είναι να αγωνιάς κάθε στιγμή για τον ρυθμό,

αυτόν που επιτρέπει στη ζωή τη ροή.

Άτροπος είναι να δεχτείς στωικά την πιο σπουδαία και άδικη ευθύνη,

να ορίσεις μια στιγμή και να την πεις τέλος.

Αυτές είναι οι τρεις Μοίρες για εμάς. Μία έμπνευση που δημιουργήθηκε προσπαθώντας να κρατήσω το νόημα για τη ζωτική σημασία του σινεμά στη ζωή μας και μια χαλαρή σύνδεση με την έννοια του “φαντάσματος”, ως κάτι που υπάρχει χωρίς την επιλογή μας και μας επηρεάζει σημαντικά. Έτσι, αυτές οι υπέροχες μυθολογικές οντότητες που είχαν την τεράστια τύχη και ευθύνη να ορίζουν τις τύχες των ανθρώπων, για εμάς εκπροσωπούν και τα τρία στάδια της δημιουργίας μιας ταινίας. Η Κλωθώ γεννάει την ιδέα. Η Λάχεσις με συναισθήματα φτιάχνει την ιστορία. Και η Άτροπος, στη διαδικασία του μοντάζ, ψάχνει την σημαντικότερη στιγμή για να “κόψει” την ταινία».

Βιογραφικό του σκηνοθέτη:

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και αρχιτέκτονας. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA), απόφοιτος του θεσμού των Berlinale Talents και Επικεφαλής του Διαγωνιστικού Σπουδαστικού προγράμματος του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Οι μικρού μήκους ταινίες του, AirHostess-737 (16΄, 2022), Λεωφόρος Πατησίων (13΄-2018), Route-3 (12΄-2019), Προσευχή (20΄-2014), έχουν κάνει πρεμιέρα και έχουν κερδίσει βραβεία, μεταξύ άλλων, στα φεστιβάλ Βενετίας, Σάντανς, Λοκάρνο, Τορόντο και Κλερμόν-Φεράν.

H ταινία Airhostess-737 είχε εκατοντάδες χιλιάδες θεάσεις στο site του The New Yorker, όπου προβάλλεται. Επίσης, κέρδισε το βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, βρίσκεται στη λίστα προεπιλογής των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ έχοντας κερδίσει το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ του Σιάτλ, μπαίνει στην λίστα προεπιλογής από την οποία θα προκύψει η υποψήφια πεντάδα για τα Όσκαρ Μικρού Μήκους Ταινίας του 2024.

Στην παρούσα φάση, βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Το αγόρι με τα γαλάζια μάτια (*aka Ο Πέτρος και ο λύκος), την οποία οραματίζεται ως ένα σκοτεινό παραμύθι ενηλικίωσης.

Credits:

Κλωθώ: Δανάη Μικέδη Προδρόμου

Λάχεσις: Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Άτροπος: Σοφία Φιλιππίδου

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Θανάσης Νεοφώτιστος

Ποίημα: Γρηγόρης Σκαράκης

Παραγωγή: Αλέξανδρος Τηλιόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Σίμος

Πρωτότυπη μουσική: Λευτέρης Σαμψών

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Εύα Γαϊτανίδου

Μοντάζ-Εταλονάζ: Πάνος Αγγελόπουλος

Make-up-Μαλλιά: Εύη Ράπτη