Ο Κοιμώμενος Χαλεπάς επιστρέφει στο Θέατρο Αλκμήνη

Ο θεατρικός μονόλογος του Άγγελου Ανδρεόπουλου, για τη ζωή του σπουδαίου καλλιτέχνη Γιαννούλη Χαλεπά, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη από την Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023 και κάθε Τετάρτη στις 20:30. 

Η παράσταση που σκηνοθέτησε με μαεστρία ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος, αφού περιόδευσε τη σεζόν 2022-2023 σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας όπως Τήνο (όπου έκανε και την πρεμιέρα της), Πάτρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Ερμιόνη και έχοντας αποσπάσει υμνητικές κριτικές από τους θεατές -αρκετοί εκ των οποίων την παρακολούθησαν περισσότερες από μία φορές- αλλά και από τους κριτικούς, επιστρέφει στο θέατρο Αλκμήνη. 

Το έργο αναφέρεται στη ζωή του σημαντικότατου καλλιτέχνη Γιαννούλη Χαλεπά, έχοντας ως εφαλτήριο το ψυχιατρείο της Κέρκυρας στο οποίο ο Χαλεπάς νοσηλεύτηκε για 14 χρόνια και το οποίο αποτελεί την αφετηρία των ταξιδιών του μυαλού του. Μέσα από αυτά βρισκόμαστε στα παιδικά του χρόνια στην Τήνο, στην Αθήνα του 18ου αιώνα όπου σπούδασε και αργότερα μεγαλούργησε χαρίζοντάς μας σημαντικότατα έργα -όπως η γνωστή σε όλους «Κοιμωμένη», ο «Σάτυρος», η «Μήδεια»- αλλά και στο Μόναχο όπου πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του και κατάφερε να εδραιωθεί σημαντικά κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις... για να επανέλθουμε στην Τήνο -σημαντικό σταθμό της ζωής του πριν το ψυχιατρείο αλλά και μετά το ψυχιατρείο- και να οδηγηθούμε μέσα από όλα αυτά τα μονοπάτια στη λύτρωση και την ανάταση ψυχή που μόνο ένας σπουδαίος άνθρωπος και καλλιτέχνης μπορεί να νιώσει και να βιώσει στο έπακρο. 

Σε ένα αφαιρετικό σκηνικό, ο Γιώργης Κοντοπόδης μάς καλεί να βυθιστούμε στην ψυχοσύνθεση του σημαντικού γλύπτη μέσα στα ογδόντα λεπτά που κρατάει η παράσταση και μας μεταφέρει όλες τις αναζητήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ανθρώπου αυτού, η ζωή του οποίου μοιάζει πολλές φορές με μυθιστόρημα και αποτελεί το παράδειγμα της φράσης «ποτέ δεν είναι αργά».

Η παράσταση αποτελεί έναν φόρο τιμής στον σημαντικότατο Έλληνα γλύπτη αλλά και άνθρωπο, που τόσο ταλαιπωρήθηκε εξαιτίας των «πιστεύω» του αλλά κατάφερε να μείνει μέχρι το τέλος της ζωής του σταθερός σε αυτά. 

Στο πλαίσιο του αφιερώματος της παράστασης στον μεγάλο καλλιτέχνη, ο «Κοιμώμενος Χαλεπάς» παρουσιάστηκε την Πέμπτη 24 Αυγούστου (ημέρα γεννήσεως του Γιαννούλη Χαλεπά) στον προαύλιο χώρο του σπιτιού του, στον Πύργο Τήνου, υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Πάνορμος – Γιαννούλης Χαλεπάς. 

Σημείωμα του Σκηνοθέτη Αλέξανδρου Λιακόπουλου 

Όταν πέρυσι ξεκινούσα με τον Γιώργη τις πρόβες για το υπέροχο κείμενο του Άγγελου Ανδρεόπουλου «ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, Ο ΣΑΛοΣ αΓΙΟΣ», το μόνο που είχα κατά νου ήταν να αντιμετωπίσω αυτό το έργο και αυτή την προσωπικότητα με τον σεβασμό που αξίζει σε έναν τόσο μεγάλο καλλιτέχνη αυτού του βεληνεκούς, αλλά και με την αγάπη που άξιζε να λάβει αυτός ο άνθρωπος και την αποδοχή που τόσο άργησε να έχει στη ζωή του. Λίγα πράγματα γνώριζα για τη ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά πριν καταπιαστώ με αυτό το έργο όπως, κατά γενική ομολογία θεατών, λίγα πράγματα γνώριζαν και εκείνοι πριν το παρακολουθήσουν. Με οδηγό την αγάπη σε αυτή την ψυχή και σε αυτόν τον καλλιτέχνη, προσπάθησα να σταθώ στο πλάι του, να τον αγκαλιάσω, να ακούσω τις σκέψεις του, να νιώσω τους χτύπους της καρδιάς του και να '' σμιλέψω '', με τις οδηγίες του, τον ρόλο και την παράσταση. Καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση της μοναδικής αυτής διαδρομής, η επίσκεψη στο σπίτι του - μουσείο, στον Πύργο, στο ευλογημένο νησί της Τήνου, η προετοιμασία για την πρεμιέρα που έγινε εκεί και η μαγική παράσταση στα σκαλιά που είχε ο ίδιος πατήσει και στον προαύλιο χώρο που είχε ονειρευτεί, είχε πονέσει, είχε λαξεύσει το μάρμαρο... αυτό το μάρμαρο που είχε παγώσει την καρδιά του. Πάλι, από τον Πύργο της Τήνου και το σπίτι του Γιαννούλη, στις 24 Αυγούστου, ημέρα γέννησής του, ξεκινήσαμε και φέτος για δεύτερη χρονιά τις παραστάσεις μας, με εμένα να επιθυμώ, μετά την περσινή μεγάλη περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας, και στο θέατρο Αλκμήνη στην Αθήνα, να μεταδοθεί το μήνυμα της αγάπης σε ακόμα περισσότερους θεατές, γιατί η αγάπη είναι αρκετή για να αγγίξεις έναν άνθρωπο, να τον αφουγραστείς, να τον μαλακώσεις...να τον θεραπεύσεις. Μαζι με τον Γιώργη και τον Άγγελο, με οδηγό αυτό το έργο, προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη σε κάθε παράσταση, σε κάθε λεπτό που ο ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, Ο ΣΑΛοΣ αΓΙΟΣ παρουσιάζεται στη σκηνή. 

Η ταυτότητα της παράστασης 

Κείμενο: Άγγελος Ανδρεόπουλος

Σκηνοθεσία - φωτισμοί: Αλέξανδρος Λιακόπουλος

 

Σκηνικό - εικαστική επιμέλεια: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Μουσική σύνθεση: Άγγελος Ανδρεόπουλος

Φωτογράφιση: Rabella Gre

Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

 

Στον ρόλο του Χαλεπά ο Γιώργης Κοντοπόδης

 

Πληροφορίες παράστασης 

ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ...ο ΣΑΛόΣ άΓΙΟΣ

Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8, 11854,  Κάτω Πετράλωνα)

Σκηνή Secret Room

Tηλ. θεάτρου: 210 3428650 

Ημέρα και ώρα παράστασης: Τετάρτη στις 20:30 

Τιμές εισιτηρίων:

14€ (κανονικό)

12€ (φοιτητικό, Α.Μ.Ε.Α., ανέργων, ομαδικό) 

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά 

Πληροφορίες  - κρατήσεις θέσεων:

-www.ticketservices.gr

https://www.ticketservices.gr/event/koimomenos-xalepas-o-salos-agios/?lang=el 

-στο ταμείο του θεάτρου Αλκμήνη (τηλ.: 210 3428650)

(ώρες λειτουργίας: καθημερινά 18:00 - 22:30, Σαββατοκύριακο 17:00 - 22:00) 

 (ειδική τιμή εισιτηρίου στα 12€ για κράτηση έως τις 03 Οκτωβρίου 2023)