Κάλπικη λίρα (επανέκδοση)

Παραγωγή: Ελλάδα – 1955 (Ασπρόμαυρο)

Διάρκεια:  127 λεπτά

Είδος: Σπονδυλωτή δραματική Κομεντί

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβέλλας

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλυα Λιβυκού, Μίμης Φωτόπουλος, Σπεράντζα Βρανά, Δημήτρης Χορν, Έλλη Λαμπέτη, Ορέστης Μακρής, Μαρία Καλαμιώτη, Νίκος Φέρμας, Λαυρέντης Διανέλλος, Αθανασία Μουστάκα, Λέλα Πατρικίου, Βαγγέλης Πρωτόπαπας, Ταϋγέτη, Ζώρας Τσάπελης, Θάνος Τζενεράλης και με αφηγητή το Δημήτρη Μυράτ.

Υπόθεση: Η «Ιστορία μιας Κάλπικης Λίρας» όπως ήταν αρχικά γνωστή είναι η πρώτη σπονδυλωτή ταινία του ελληνικού κινηματογράφου. Αποτελείται από τέσσερις αυτοτελείς ιστορίες που συνδέονται με μία “κάλπικη λίρα“, γυρίστηκε το 1955 από τον Γιώργο Τζαβέλλα (“Ο ζηλιαρόγατος“, “Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα”, “Αντιγόνη”) και αποτέλεσε την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία εκείνης της χρονιάς. Το τετράπτυχο των ιστοριών ζωντανεύει από την αφρόκρεμα των ερμηνευτών, θεατρικών και κινηματογραφικών, εκείνης της εποχής ενώ τη μουσική έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Ανεπανάληπτη, αστεία και γλυκόπικρη, με αξέχαστες ατάκες είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου με συμμετοχές και βραβεία σε μεγάλα φεστιβάλ (Βενετία, Μόσχα, Κάνες και Κάρλοβι Βάρι μεταξύ άλλων).

«Ο Παράς είναι πάντα Κάλπικος»…είναι το μοτίβο που σφραγίζει το τέλος κάθε αυτοτελούς επεισοδίου και αποτελεί το κεντρικό νόημα γύρω από το οποίο περιστρέφονται οι ζωές των πρωταγωνιστών: η άνευ όρων αναζήτηση του χρήματος μπορεί να μετατρέψει τη ζωή των ανθρώπων από γνήσια, ως προς τα αισθήματα και τις σχέσεις, σε κάλπικη.

Η Κάλπικη Λίρα αποτελεί μια ανεκτίμητη καταγραφή των ηθών στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’50 και καθόλου τυχαία ο Γάλλος θεωρητικός Ζορζ Σαντούλ την κατέταξε ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία για το νεώτερο κοινό να εκτιμήσει ένα μεγάλο σκηνοθέτη όπως ο Γιώργος Τζαβέλλας. Και μάλιστα να εκτιμήσει το έργο του αποκαταστημένο αφού είναι η πρώτη ελληνική ταινία που επανακυκλοφορεί μετά από ειδική ψηφιακή επεξεργασία (σε επιμέλεια του Κινηματογραφικού Οργανισμού Καραγιάννης-Καρατζόπουλος Α.Ε.).

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 15.04.12.