13ο Athens Open Air Film Festival: Πρεμιέρα για τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου, το Athens Open Air Film Festival και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, σε συνεργασία με τη Spentzos Film, παρουσίασαν σε πανελλήνια πρεμιέρα τον πανηγυρικό φετινό Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών, ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ της Ζιστίν Τριέ στην ΑΙΓΛΗ Ζαππείου. 

Την προβολή προλόγισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας και τίμησαν με τη λαμπερή τους παρουσία προσωπικότητες από το σινεμά, την τηλεόραση και το θέατρο, όπως οι ηθοποιοί Μιχαήλ Ταμπακάκης, Σίσσυ Τουμάση, Όμηρος Πουλάκης, Τζεφ Μοντάνα, Νίκος Γκέλια, Χρήστος Στέργιογλου, Αργύρης Πανταζάρας και Αλέξανδρος Πέρρος, οι σκηνοθέτες Νίκος Περάκης, Αγγελος Φραντζής, και Τζώρτζης Γρηγοράκης και οι Ναταλία Αργυράκη και Μαίρη Ρετσίνα. 

Το συναρπαστικό δράμα της Ζιστίν Τριέ που κέρδισε με το σπαθί του τον Χρυσό Φοίνικα φέτος στις Κάννες, ενθουσίασε το κοινό που παρευρέθηκε στην κατάμεστη πρεμιέρα.

Η υπέροχη αυτή ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 31 Αυγούστου από τη Spentzos Film. 

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ της Ζιστίν Τριέ (Anatomie d’une Chute, 2023 | 151’)

Πρωταγωνιστούν: Σάντρα Ούλερ, Σαμουέλ Τεΐς, Σουάν Αρλό 

Οι γκρίζες ζώνες στη ζωή ενός ζευγαριού κι ενός γάμου έρχονται στην επιφάνεια με τον πιο αδιάκριτο τρόπο όταν ο σύζυγος μιας πετυχημένης συγγραφέα βρίσκεται νεκρός έξω από το σπίτι του, θύμα πτώσης που μπορεί να προκάλεσε ο ίδιος, μπορεί όμως και όχι. Ευθύς αμέσως η γερμανικής καταγωγής γυναίκα του, και μητέρα του παιδιού τους, θεωρείται βασική ύποπτη. Και μένει στο δικαστήριο να αποφασίσει για την αθωότητά της ή όχι, για το αν ο άντρας της αυτοκτόνησε ή κάποιος (εκείνη;) τον έσπρωξε στον θάνατό του, για το αν ο ψυχρός και αναπολογητικός χαρακτήρας της συγγραφέα ταιριάζει τελικά γάντι με το προφίλ μιας ψυχρής δολοφόνου.  

Με ένα φοβερής ακρίβειας σενάριο, που χωράει μέσα του το μυστήριο ενός ψυχολογικού θρίλερ και επιφυλάσσει αρκετές από τις ανατροπές ενός κλασικού δικαστικού δράματος, η «Ανατομία μιας Πτώσης» συλλαμβάνει την προσοχή του θεατή από τα πρώτα κιόλας λεπτά και την ανανεώνει διαρκώς με μια σειρά από ιδέες που η Τριέ και ο συν-σεναριογράφος της, Αρτίρ Αραρί, αντλούν από την αντίληψη της αλήθειας ως μιας επικίνδυνα ρευστής έννοιας. Και βέβαια η επιτυχία και κοφτερή αποτελεσματικότητα της ταινίας δεν θα ήταν εφικτές χωρίς τη θαυμάσια πρωταγωνιστική ερμηνεία της Σάντρα Ούλερ («Toni Erdmann») η οποία κατανοεί τόσο βαθιά την πολυεπίπεδη ηρωίδα της ώστε την αναπαριστά ως θύμα και θύτη ταυτόχρονα, έναν γρίφο ανοιχτό σε εικασίες και ακόμη πιο τρωτό σε ερμηνείες. 

Μια πολύ σημαντική ταινία που δεν πρέπει να χάσει κανείς!!!

 

Το Athens Open Air Film Festival διοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με μεγάλο χορηγό τη Nova.

Τα νέα και λεπτομέρειες της διοργάνωσης, συνόψεις των ταινιών του προγράμματος και χάρτες των τοποθεσιών των προβολών μπορείτε να βρίσκετε και στο site του φεστιβάλ www.aoaff.gr

 

Στη Φωτογραφία από αριστερά προς δεξιά: Φωτεινή Χατζηβασιλείου- Marketing Manager Spentzos Film, Δήμητρα Αργυράκη-Communications Manager Spentzos Film, Λουκάς Κατσίκας - Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Νικόλ Ρούσση του  Ομίλου  NOVA και Αντώνης Μανιάτης- ιδιοκτήτης της Spentzos Film S.A..