YELP danceco: Η ανάσα του κόσμου

Το νέο χορογραφικό έργο της Μαριέλας Νέστορα / YELP danceco. εστιάζει στην αναπνοή- ως τη βιωματική σχέση του σώματος με τον κόσμο.

Σε έναν κλιματικά μεταβαλλόμενο κόσμο, τα φυτά είναι οι πιο σημαντικοί μας συγκάτοικοι. Βρισκόμαστε σε μια σχέση καθολικής αμοιβαιότητας μαζί τους. Εισπνέουμε το οξυγόνο που εκπνέουν και εισπνέουν το διοξείδιο που εκπνέουμε. Πώς μπορούμε να ανακινήσουμε τις οικολογικές συγγένειες που καλλιεργούν τις έννοιες της φροντίδας και της αμοιβαιότητας;

Τρεις χορευτές και τρεις μουσικοί συνυφαίνουν τη δημιουργία που αναδεικνύει την αναπνοή ως κόμβο βιολογικό, ψυχολογικό, υπαρξιακό και πνευματικό καθώς διερευνά τρόπους συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών σωμάτων. Η ανάσα του κόσμου ευαισθητοποιεί την ενσυναίσθηση και υπογραμμίζει το μοναδικό της αντίληψης του κάθε θεατή.

Ο εφήμερος ‘οργανισμός’ της παράστασης γίνεται αντιληπτός ως μέρος ενός άλλου-μεγαλύτερου οικοσυστήματος και η ανάσα του κόσμου ενεργοποιείται ως εμπειρία αλλά και ως σύναξη διαφορετικών ειδών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα

Συν-δημιουργία/ Ερμηνεια: Ιωαννα Τουμπακαρη, Γιαννης Τσιγκρης, Παγωνα Μπουλμπασακου

Πρωτοτυπη μουσική συνθεση: Ανάργυρος Δενιόζος

Μουσικοί: Λεωνίδας Παλαμιώτης, Ρενάτο Κούση

Κοστουμια: Ελευθερια Αραπογλου-DIGITARIA

Φωτογραφιες: Μυρτω Αποστολιδου

Σχεδιασμος αφισας: Μαρια Ελενα Μυρκα

Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Εκτελεση Παραγωγης: KART productions, Μαρία Ξανθοπουλιδου, Αναστασια Καβαλλαρη

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.

Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.

Έναρξη προκρατήσεων 7 Αυγούστου.

Για περισσότερες πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: https://digitalculture.gov.gr/2023/08/i-anasa-tou-kosmou-archeo-theatro-diou/

 

Η ομαδα χορου YELP danceco. ιδρυθηκε το 2000 με εδρα την Αθηνα. Με χορογραφο τη Μαριελα Νεστορα εχει στο ιστορικο της πανω απο 22 παραγωγες, και συνεργασιες: Φεστιβαλ Αθηνων (Das (ist) ein..., Αυτο ειναι, οχι αλλο, μονο αυτο, Rapidly becoming), Στεγη Γραμματων και Τεχνων (Lebenswelt), Διεθνες φεστιβαλ χορου Καλαματας (Α-Μ Ι), MIR festival (Erosions). Με σταθερη παρουσια στην Ελλαδα (Αθηνα, Θεσσαλονικη, Πατρα, Καβαλα, Βολο, Χανια, Υδρα) και στο εξωτερικο (Αγγλια, Γαλλια, Γερμανια, Βελγιο, Δανια, Ιταλια, Εστονια, Ρουμανια, Σλοβενια, Κροατια), εργα της επιλεχθηκαν απο τις Πλατφορμες Συγχρονου Χορου στο Μεγαρο Μουσικης Αθηνων και απο το Συστημα Αθηνα. Εχει υποστηριχθει με επιχορηγησεις απο το Υπουργειο Πολιτισμου (2002- 5, 2008, 2019, 2020, 2021) και αναθεσεις απο ΔΗΠΕΘΕ Πατρας, Πατρα Πολιτιστικη Πρωτευουσα, Στεγη Γραμματων και τεχνων. Η ομαδα συγχρονου χορου YELP danceco. εξελισσει το καλλιτεχνικο της εργο μεσα απο συνομιλια θεωριας και πραξης. Εξερευνα την συναντηση του χορου και της χορογραφιας με διαφορετικα πεδια γνωσης κυριως φιλοσοφια, βιολογια, θεωρια παραστατικων τεχνων, φυσικες επιστημες. Διαμορφωνει τις αναλογες πρακτικες και χορογραφικα εργαλεια για καθε διαδικασια δημιουργιας, προσεγγιζοντας παντα το σωμα ως ολον - κινηση, αντιληψη, παρουσια και ενεργη σκεψη. Πειραματιζεται συχνα με την συνθηκη θεασης: ανανεωνοντας την προκαθορισμενη μετωπικη σχεση με το κοινο, επιλεγοντας μη θεατρικους χωρους η το δημοσιο χωρο για τις παραστασεις της και προσκαλωντας τη συμμετοχη των θεατων. Προθεση ειναι η δημιουργια εμπειριας που θετει ερωτηματα, μετατοπιζει οπτικες και ευαισθητοποιει την αντιληψη του σωματος.