Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Τα Highlights της σεζόν 2023-24

Με το μεγάλο αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας στο επίκεντρο του καλλιτεχνικού του προγραμματισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποδίδει τον δικό του φόρο τιμής στην απόλυτη ντίβα, διοργανώνοντας δύο γκαλά όπερας (24/9/2023 και 3/12/2023) με έλληνες και ξένους ερμηνευτές που έχουν τραγουδήσει στα σπουδαιότερα θέατρα του κόσμου ‒Elena Stikhina [Έλενα Στίκινα], Δημήτρης Πλατανιάς, Ermonela Jaho [Ερμονέλα Γιάχο], Charles Castronovo [Τσαρλς Καστρονόβο]‒ καθώς και τη μεγάλη έκθεση «Καληνύχτα, σας αγαπώ» που θα φιλοξενηθεί στους χώρους του από τις 3/12/2023 έως τις 30/1/2024.

Την περίοδο 2023-2024, στη σκηνή του Μεγάρου θα απολαύσουμε μεγάλα ονόματα από τον χώρο της κλασικής μουσικής. Βιρτουόζους μουσικούς που έχουν σαρώσει διεθνείς διαγωνισμούς και βρίσκονται διαρκώς στο παγκόσμιο μουσικό προσκήνιο χάρη στο εκπληκτικό ταλέντο τους, όπως τον νοτιοκορεάτη πιανίστα Seong-Jin Cho [Σονγκ-Τζιν Τσο] (25/10/2023), τη γερμανίδα βιολονίστα Julia Fischer [Γιούλια Φίσερ] (4/12/2023) και τον γάλλο δεξιοτέχνη του βιολιού Renaud Capuçon [Ρενώ Καπυσόν] (11/2/2024). Μαέστρους υψηλού κύρους, όπως ο Jordi Savall [Ζόρντι Σαβάλ] στη διεύθυνση του συνόλου Le Concert des Nations (16/10/2023) και ο Sir András Schiff [Σερ Aντράς Σιφ] επικεφαλής της Cappella Andrea Barca (25/1/2024)· αλλά και δύο εξαίρετες γυναίκες αρχιμουσικούς, την Alevtina Ιoffe [Αλεβτίνα Ιόφε] με την Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ουγγαρίας και τον ρώσο πιανίστα-φαινόμενο Alexander Malofeev [Αλεξάντερ Μαλοφέεβ] (14/12/2023), καθώς και την Karina Canellakis που θα βρεθεί στο πόντιουμ της Φιλαρμονικής του Λονδίνου, με σολίστ τον γερμανό δεξιοτέχνη του βιολιού Christian Tetzlaff [Κρίστιαν Τέτσλαφ] (23/2/2024, χορηγός: Τράπεζα Πειραιώς).  

Μετά την επιτυχημένη σειρά εκδηλώσεων Jazz@Megaron που εγκαινιάστηκε πέρυσι, ο Νοέμβριος θα είναι και φέτος ο μήνας της τζαζ (4-12/11/2023). Για δεύτερη χρονιά, το Μέγαρο δίνει βήμα σε διακεκριμένους έλληνες και ξένους τζαζίστες (Samara Joy, Joshua Redman, Πέτρος Κλαμπάνης, Gilad Hekselman, Daniel Dor, Flying Jazz Trio, Alekos Vretos Quartet κ.ά.) αλλά και στην παγκοσμίου φήμης ομάδα χορού Ballets Jazz de Montréal από τον Καναδά.

 

100 χρόνια Μαρία Κάλλας

To Μέγαρο τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας (1923-1977) με μία έκθεση για τη σπουδαία ντίβα και δύο γκαλά όπερας. Στο πρώτο (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, 24/9/2023) συμμετέχουν η διεθνούς φήμης σοπράνο Elena Stikhina [Έλενα Στίκινα] και ο καταξιωμένος έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, ενώ στο δεύτερο (Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, 3/12/2023) λαμβάνουν μέρος η διάσημη υψίφωνος Ermonela Jaho [Ερμονέλα Γιάχο] και ο διακεκριμένος τενόρος Charles Castronovo [Τσαρλς Καστρονόβο]. Τη μουσική διεύθυνση και στα δύο οπερατικά γκαλά έχει αναλάβει ο Λουκάς Καρυτινός.

Επιπλέον, από τις 3/12/2023 έως τις 30/1/2024, φιλοξενείται στο Μέγαρο η έκθεση «Καληνύχτα, σας αγαπώ: 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας» που περιλαμβάνει αντικείμενα από τις συλλογές του Νίκου Χαραλαμπόπουλου, του Μουσείου Τσαρούχη, από την ιδιωτική συλλογή Διονύση Φωτόπουλου κ.ά. Η επιμέλεια είναι της Λίλης Πεζανού.   

 

Μεγάλες Ορχήστρες–Μεγάλοι Μαέστροι

Τον επιτυχημένο κύκλο Μεγάλες Ορχήστρες–Μεγάλοι Μαέστροι ανοίγει στις 16/10/2023 ο Jordi Savall [Ζόρντι Σαβάλ], ο σπουδαίος ισπανός αρχιμουσικός και σολίστ της βιόλας ντα γκάμπα που έφερε στο προσκήνιο την Παλαιά Μουσική, τη δεκαετία του 1970, αλλάζοντας για πάντα το τοπίο της ιστορικής μουσικής ερμηνείας. Εμφανίζεται στο Μέγαρο με το σύνολο Le Concert des Nations, το οποίο δημιούργησε και καθοδηγεί ο ίδιος, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στην «Ιταλική» συμφωνία και στο Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Felix Mendelssohn [Φέλιξ Μέντελσον]. Συμμετέχουν οι σολίστ: Flore van Meersche [Φλόρε φαν Μέερσε] (σοπράνο) και Diana Haller [Ντιάνα Χάλλερ] (μετζοσοπράνο). Μαζί τους, η γυναικεία χορωδία La Capella Nacional de Catalunya

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα (14/12/2023), η Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ουγγαρίας επισκέπτεται το Μέγαρο, στο πλαίσιο της επετειακής περιοδείας της για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή της, προσφέροντας στο κοινό ένα πρόγραμμα με μεγάλα συμφωνικά και πιανιστικά έργα ούγγρων και ρώσων μουσουργών. Μεταξύ άλλων, τη Φαντασία για πιάνο και ορχήστρα «Χορός των νεκρών» του Liszt [Λιστ], τη «Μεγάλη Πολωνέζα» για πιάνο και ορχήστρα του Chopin [Σοπέν], τη Σουίτα από το μπαλέτο «Ο θαυμαστός μανδαρίνος» του Béla Bartók [Μπέλα Μπάρτοκ] και τη Σουίτα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Prokofiev [Προκόφιεφ]. Σολίστ, ο πιανίστας-φαινόμενο Alexander Malofeev [Αλεξάντερ Μαλοφέεφ] από τη Ρωσία, ο οποίος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη συμπράξει με κορυφαίους μαέστρους και ορχήστρες παγκόσμιας εμβέλειας. Στη μουσική διεύθυνση, η Alevtina Ιoffe [Aλεβτίνα Ιόφε], επίσης από τη Ρωσία, μια σημαντική αρχιμουσικός με ιδιαίτερα αξιόλογες διεθνείς συνεργασίες και άκρως ενδιαφέρουσες ερμηνείες γνωστών έργων του παγκόσμιου ρεπερτορίου.  

Τη νέα χρονιά, κάνει την πρώτη εμφάνισή της στο Μέγαρο (25/1/2024) η Cappella Andrea Barca, το σύνολο διακεκριμένων μουσικών που ίδρυσε ο διαπρεπής μαέστρος και πιανίστας Sir András Schiff [Σερ Αντράς Σιφ] το 1999, με στόχο την ερμηνεία όλων των κοντσέρτων για πιάνο του Mozart από ένα ευέλικτο σχήμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Εβδομάδας Μότσαρτ». Γι’ αυτό άλλωστε η συναυλία της ορχήστρας στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε έργα του μεγάλου Αυστριακού. Εκτός από την περίφημη Συμφωνία αρ. 40, μία από τις διασημότερες και πολυπαιγμένες όλων των εποχών, θα ακουστούν τα δημοφιλή Κοντσέρτα για πιάνο αρ. 23 και αρ. 27 με τον ίδιο τον Schiff σε διπλό ρόλο σολίστ και μαέστρου. 

Από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς ξεχωρίζει, τέλος, η συναυλία (23/2/2024) της Φιλαρμονικής του Λονδίνου, του ιστορικού βρετανικού συνόλου που σε λίγα χρόνια θα συμπληρώσει 100 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο διεθνές μουσικό στερέωμα. Η ελληνικής καταγωγής αμερικανίδα μαέστρος Karina Canellakis, η οποία έχει αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες αρχιμουσικούς του καιρού μας, θα διευθύνει τη λονδρέζικη ορχήστρα σε συμφωνικά έργα Modest Mussorgsky [Μοντέστ Μούσοργκσκι] («Αυγή στον ποταμό Μόσχοβα» από την όπερα Χοβάνσινα) και Johannes Brahms (Τέταρτη συμφωνία). Με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου συμπράττει ο διεθνώς καταξιωμένος γερμανός δεξιοτέχνης του βιολιού Christian Tetzlaff [Κρίστιαν Τέτσλαφ], που θα ερμηνεύσει το Πρώτο κοντσέρτο για βιολί του Dmitri Shostakovich [Ντμίτρι Σοστακόβιτς]. Η συναυλία πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Μεγάλοι Ερμηνευτές

Ο κύκλος Μεγάλοι Ερμηνευτές (25/10/2023) εγκαινιάζεται με το ρεσιτάλ του πιανίστα Seong-Jin Cho [Σονγκ-Τζιν Τσο], η έμφυτη μουσικότητα και η εντυπωσιακή δεξιοτεχνία του οποίου έχουν αναγνωριστεί διεθνώς από κοινό και κριτικούς. Ο φημισμένος νοτιοκορεάτης δεξιοτέχνης του πιάνου θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα υψηλών ερμηνευτικών και τεχνικών απαιτήσεων με συνθέσεις που αναζητούν συνάφειες ανάμεσα στον κλασικισμό, τον ρομαντισμό και τον ιμπρεσιονισμό. Θα ακουστούν έργα Joseph Haydn [Γιόζεφ Χάυντν], Maurice Ravel [Μωρίς Ραβέλ], Wolfgang Amadeus Mozart [Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ] και Franz Liszt [Φραντς Λιστ].   

Τον Δεκέμβριο (4/12/2023), η Γερμανίδα Julia Fischer [Γιούλια Φίσερ], μία από τις πλέον πολύπλευρες καλλιτέχνιδες της γενιάς της, η οποία διαπρέπει διεθνώς όχι μόνο ως βιολονίστα, αλλά και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου, καθηγήτρια βιολιού και σολίστ του πιάνου, δίνει ένα και μοναδικό ρεσιτάλ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος με έργα Beethoven [Μπετόβεν], Khachaturian [Χατσατουριάν], Ysaÿe [Υζαΰ] και Franck [Φρανκ] για σόλο βιολί καθώς και για βιολί και πιάνο. Μαζί της, η Ρωσίδα Yulianna Andeeva [Γιουλιάννα Αντήεβα], μια πιανίστα με έντονη σολιστική δράση που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική δωματίου. 

Ο γάλλος σταρ του βιολιού Renaud Capuçon [Ρενώ Καπυσόν] και ο πολυβραβευμένος πιανίστας Guillaume Bellom [Γκιγιώμ Μπελλόμ] αφήνουν για λίγο στην άκρη το σολιστικό ρεπερτόριο και εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε μερικά από τα πιο λαμπερά διαμάντια της μουσικής δωματίου, αναδεικνύοντας τις ωραιότερες σονάτες για βιολί και πιάνο τριών επιφανέστατων συνθετών: του Wolfgang Amadeus Mozart, του Ludwig van Beethoven [Λούντβιχ βαν Μπετόβεν] και του Richard Strauss [Ρίχαρντ Στράους] (11/2/2024).

 

Jazz@Megaron vol. 2

Για δεύτερη χρονιά, διοργανώνεται ο κύκλος Jazz@Megaron (4-12/11/2023) που περιλαμβάνει συναυλίες από όλο το φάσμα της τζαζ αλλά και μία παράσταση χορού. Στο Μέγαρο φέτος εμφανίζονται: το Flying Jazz Τrio με τους Στέφανο Ανδρεάδη στην κιθάρα, τον Γιώργο Κοντραφούρη στο πιάνο και τον Δημήτρη Κλωνή στα τύμπανα (4/11/2023), η αφροαμερικανίδα τραγουδίστρια με το βελούδινο ηχόχρωμα Samara Joy [Σαμάρα Τζόυ] που έκανε το δισκογραφικό της ντεμπούτο το 2021 σε ηλικία μόλις 22 ετών και φέτος κέρδισε 2 βραβεία Grammy (5/11/2023), το Alekos Vretos Quartet (7/11/2023), το γκρουπ του αμερικανού σαξοφωνίστα και συνθέτη Joshua Redman [Τζόσουα Ρέντμαν], με το οποίο συμπράττει η τραγουδίστρια Gabrielle Cavassa [Γκαμπριέλ Καβάσσα] (9/11/2023), και ο διεθνώς καταξιωμένος έλληνας κοντραμπασίστας Πέτρος Κλαμπάνης, ο κιθαρίστας Gilad Hekselman [Γκιλάντ Χέκσελμαν] και ο ντράμερ Daniel Dor [Ντάνιελ Ντορ] σε ένα Αφιέρωμα στους Beatles (A Tribute to the Beatles, 11/11/2023). Την ίδια βραδιά αλλά και την επόμενη (11-12/11/2023), η ομάδα χορού Ballets Jazz de Montréal παρουσιάζει την παράσταση «Dance Me» σε μουσική του Leonard Cohen [Λέοναρντ Κοέν]. 

 

Φεστιβάλ της Άνοιξης 2024

Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2024 (8/4/2024-20/5/2024), πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ της Άνοιξης, μια καλλιτεχνική διοργάνωση που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό. Η αυλαία για την εαρινή γιορτή της μουσικής και του χορού ανοίγει με το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Σκάλας του Μιλάνου (Quartetto d’Archi della Scala) και τον σκοτσέζο βιρτουόζο πιανίστα Alasdair Beatson [Άλασνταιρ Μπήτσον] (8/4/2024). Στη συνέχεια, στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης ανεβαίνει ο οργανίστας του καθεδρικού ναού της Κολωνίας Winfried Bönig [Βίνφρηντ Μπαίνιγκ] (10/4/2024). Δύο ημέρες αργότερα, δυναμική επιστροφή στο Μέγαρο της περίφημης Batsheva Dance Company (12-14/4/2024) που, με έδρα το Τελ Αβίβ, καθηλώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο με τη θεατρικότητα και τις δυνατές ερμηνείες της. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Άνοιξης περιλαμβάνει ακόμη το ρεσιτάλ δύο λαμπερών αστεριών του παγκοσμίου μουσικού στερεώματος, της βιολονίστας Janine Jansen [Ζανίν Γιάνσεν] και του πιανίστα Denis Kozukhin [Ντένις Καζούχιν] (17/4/2024). Από το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά η ορχηστρική και συμφωνική μουσική. Έτσι, στις 20/4/2024 η διάσημη Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης συμπράττει με τον διαπρεπή έλληνα αρχιμουσικό Κωνσταντίνο Καρύδη, ενώ έναν μήνα αργότερα (20/5/2024), ο σούπερ σταρ του πόντιουμ Θεόδωρος Κουρεντζής ερμηνεύει, ως επικεφαλής της νεοσύστατης Utopia Orchestra, την Ενάτη συμφωνία του Anton Bruckner [Άντον Μπρούκνερ].  

 

Γέφυρες

Οι Γέφυρες συνεχίζουν και αυτή τη σεζόν το επιτυχημένο ταξίδι τους σε ένα πολυδιάστατο πεδίο, στο οποίο συναντιούνται γόνιμα διαφορετικές τέχνες, ηλικίες και μουσικά είδη. Ο Άγγλος Max Cooper (16/1/2024), εξέχουσα προσωπικότητα της ηλεκτρονικής μουσικής, δημιουργεί μια απόλυτη οπτικοακουστική εμπειρία, μια site-specific (ειδικά σχεδιασμένη) παραγωγή για την Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης με ψηφιακές προβολές και δυναμικές συνθέσεις, όπως έχει κάνει άλλωστε και στο παρελθόν στο Barbican και το Roundhouse. Ο ουκρανός πιανίστας και πρωτοπόρος της «συνεχούς μουσικής» Lyubomir Melnyk (18/10/2023) επεκτείνει τα όρια του πιάνου, μέσα σε ένα υβριδικό τοπίο ανατολικού μυστικισμού και μινιμαλισμού. Σε μια ανατρεπτική μουσική πρόταση, ο αγαπημένος Νίκος Πορτοκάλογλου (30/3/2024) εισέρχεται στο Μέγαρο «Με ένδυμα επίσημο», συνοδευόμενος από την Underground Youth Orchestra και τη Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης.            

 

Προβολή ντοκιμαντέρ

To Μέγαρο, μετά την επιτυχημένη προβολή των ντοκιμαντέρ «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης» (Μάρτιος 2022) και «Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση» (Νοέμβριος 2022), συνεχίζει τις προβολές ιστορικών ταινιών της Μαρίας Ηλιού, με το φιλμ «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου», το οποίο παρουσιάζεται με αφορμή τα 100 χρόνια από την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 (13 & 14/10/2023). Η ταινία διηγείται, μέσα από μαρτυρίες δεύτερης και τρίτης γενιάς προσφύγων αλλά και ιστορικών από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, πώς έγινε η ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, το 1923. Ένα ακόμη συναρπαστικό ντοκιμαντέρ από τη σκηνοθέτη και σεναριογράφο Μαρία Ηλιού, τον ιστορικό σύμβουλο Αλέξανδρο Κιτροέφ και τους συνεργάτες τους. Τη μουσική υπογράφει ο Νίκος Πλατύραχος, και το μοντάζ η Αλίκη Παναγή.

Παραγωγή Πρωτέας & Proteus NY Inc. Χορηγοί του ντοκιμαντέρ: Nicholas J. & Anna K. Bouras Foundation, Βουλή Τηλεόραση, Ίδρυμα Μποδοσάκη. Συνεργαζόμενος φορέας: Μουσείο Μπενάκη.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα Σεπτεμβρίου–Δεκεμβρίου είναι διαθέσιμο στο site του Μεγάρου με περισσότερες πληροφορίες για τους κύκλους Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, Χριστούγεννα στο Μέγαρο καθώς και για τις εκπαιδευτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Η προπώληση για τις εκδηλώσεις της νέας καλλιτεχνικής περιόδου αρχίζει τη Δευτέρα 24 Ιουλίου.

 

Eισιτήρια

210 72 82 333

megaron.gr

 

Πληροφορίες

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr   

https://www.instagram.com/megaron_athens/ 

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens