Launchpad από πέντε Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Λοκάρνο, Ταλίν (Black Nights), Ρότερνταμ και Κάρλοβι Βάρι ενώνουν δυνάμεις σε μια νέα πρωτοβουλία με την επωνυμία Launchpad. 

Στόχος της νέας πρωτοβουλίας είναι να συνδράμει στην ενσωμάτωση ανερχόμενων επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας, οι οποίοι εργάζονται και δραστηριοποιούνται στις διεθνείς πωλήσεις, στο μάρκετινγκ, στην παραδοσιακή και στην online διανομή, στον προγραμματισμό, στα χρηματοδοτικά ταμεία και αναπτυξιακά κινηματογραφικά προγράμματα, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πρόσβαση σε ένα δίκτυο κινηματογραφικών φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Μέσω του Launchpad, τα πέντε φεστιβάλ που έχουν ενώσει δυνάμεις προσφέρουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ανακαλύψουν σημαντικές εκδηλώσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας, τόσο δια ζώσης όσο και online, να συμμετέχουν στις σημαντικότερες δραστηριότητες των κινηματογραφικών αγορών, αλλά και διευρύνουν ακόμη περισσότερο το επαγγελματικό τους δίκτυο. 

Κάθε φεστιβάλ, επαγγελματική πλατφόρμα και κινηματογραφική αγορά στο δίκτυο του Launchpad θα επιλέξει μέχρι και δέκα ανερχόμενους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας, μέσα από μια διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης για συμμετοχή. 

Όσοι επιλεγούν θα αποκτήσουν αυτόματη πρόσβαση σε όλες τις κινηματογραφικές αγορές που συμμετέχουν στο Launchpad τους επόμενους δώδεκα μήνες, ξεκινώντας από την ημερομηνία της επιλογής τους. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί δωρεάν διαπίστευση για τις εκδηλώσεις των κινηματογραφικών αγορών (είτε δια ζώσης, είτε online). Παράλληλα, όσοι είναι σε θέση να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις εκδηλώσεις δικτύωσης. Καθένα από τα πέντε φεστιβάλ που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία θα φιλοξενήσει μία εισαγωγική διαδικτυακή συνάντηση, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μια ετήσια διαδικτυακή συνάντηση για ολόκληρη την κοινότητα του Launchpad, με όλους τους συμμετέχοντες. 

Σε κοινή τους δήλωση οι Αγγελική Βέργου (επικεφαλής της Αγοράς, Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης), Markus Duffner (επικεφαλής του Locarno Pro, Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο), Marge Liiske (επικεφαλής του Industry@Tallinn, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Black Nights του Ταλίν), Inke Van Loocke (επικεφαλής του IFFR PRO, Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ) και  Hugo Rosak (επικεφαλής του Film Industry Office, Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι) αναφέρουν τα εξής:

«Οι ανερχόμενοι επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας, οι οποίοι βρίσκονται στα πρώτα βήματα της καριέρας τους, είναι συγχρόνως οι βασικοί πυλώνες του αύριο, αλλά και τα πιο ευάλωτα κομμάτια στο σημερινό κινηματογραφικό παζλ. Στον -ακόμη εξαιρετικά κλειστό- κύκλο της κινηματογραφικής βιομηχανίας, υπάρχουν εκείνοι που δυσκολεύονται να βρουν τη θέση και τα πατήματά τους, αναζητώντας ίσες ευκαιρίες και ένα υγιές περιβάλλον για να αναπτυχθούν ως επαγγελματίες. Με το Launchpad φιλοδοξούμε να αλλάξουμε όλα τα παραπάνω. Πιστεύουμε πως η πρωτοβουλία του Launchpad είναι ένα πρώτο βήμα προς μια πιο συμπεριληπτική και προσβάσιμη κινηματογραφική βιομηχανία, η οποία θα γίνει πραγματικότητα σε ένα πιο ανοιχτό και συμπαγές τοπίο, όπου οι δράσεις των φεστιβάλ και της κινηματογραφικής βιομηχανίας ενώνουν δυνάμεις και συνεργάζονται για να υλοποιήσουν κοινούς στόχους». 

Οι πρώτοι συμμετέχοντες στο Launchpad έχουν ήδη επιλεγεί από την πρωτοβουλία Locarno Industry Academy. Νέες προσκλήσεις συμμετοχής θα ανακοινωθούν από τους υπόλοιπους φορείς στις προσεχείς εβδομάδες. Η Αγορά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ανακοινώσει σύντομα την έναρξη καταθέσεων για το Thessaloniki Locarno Industry Academy, οι συμμετέχοντες του οποίου έχουν αυτόματη πρόσβαση στο δίκτυο Launchpad.