Fitness - Άννυ Γιόκαλα

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη και με καταγωγή από Θεσσαλονίκη και Νάουσα, η Άννυ σπούδασε πληροφορική και αποφοίτησε με πτυχίο πανεπιστημίου Computer Science. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με το fitness, αγωνιστικά από το 2006 και ως personal trainer. Έχει κατακτήσει πρώτες θέσεις στα πανελλήνια πρωταθλήματα και δεύτερη θέση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2007. Η Άννυ βρέθηκε για λίγες ημέρες στην Αθήνα και φωτογραφήθηκε αποκλειστικά για το GRAND.


Όταν επιτευχθεί ένας μεγάλος στόχος ποια είναι τα συναισθήματα και πόσο εύκολο είναι να τεθεί ο επόμενος;Υπάρχει επόμενος;

Με την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Ικανοποίηση και ανακούφιση, αλλά ταυτόχρονα και άγχος για την συνέχεια. Η κατάκτηση μιας πολύ καλής θέσης σε φορτίζει με επιπλέον άγχος για την επίτευξη πάντα μεγαλύτερων στόχων.

Τι είναι αυτό που σε τράβηξε στη γυμναστική και κατ΄ επέκταση στο body building;

Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκα πολύ με τον αθλητισμό. Ήδη στην ηλικία των 5 έκανα χειμερινό σκι, αργότερα ασχολήθηκα με τον στίβο και το μπάσκετ και μέσα στην εφηβεία μου είχα ήδη εντρυφήσει στον κόσμο του fitness. Το ερέθισμα της ενασχόλησης μου με τα βάρη, μου έδωσε κάποιο συγγενικό πρόσωπο που ασχολούνταν εντατικά με το body building. Από αυτό το πρόσωπο πήρα τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές και πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι αυτό το άθλημα είναι το άθλημα που μου ταιριάζει περισσότερο. Βέβαια η αγωνιστική μου πορεία ξεκίνησε πολύ αργότερα.

Αυτό που κάνεις έχει αλλάξει τη ζωή σου;

Οι αθλητές που ασχολούνται με τα βάρη είναι άτομα που δεν παραιτούνται εύκολα, θέτουν υψηλούς στόχους και παλεύουν για την επίτευξη τους, μέσα από πολλές δυσκολίες και στερήσεις. Κατά βάση το body building πρέπει να ταιριάζει στον χαρακτήρα και στην ιδιοσυγκρασία κάποιου. Από εκεί και πέρα ενισχύει κάποια χαρακτηριστικά όπως η δυναμικότητα, η αγωνιστικότητα κτλ. Το Fitness έχει επηρεάσει σημαντικά πτυχές του χαρακτήρα και της ζωή μου. Έχω μάθει να ζω σαν αθλήτρια ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής σε θέμα διατροφής, ύπνου, άσκησης. Επιπλέον έχω μάθει να είμαι πειθαρχημένη και να προγραμματίζω τα πάντα στη ζωή μου. Ξέρω τι θα κάνω αύριο, από νωρίς το πρωί που θα ξυπνήσω μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθώ. Δεν αφήνω τίποτα στην τύχη. Επίσης ο αθλητισμός με βοήθησε σε πολύ δύσκολες στιγμές της ζωής μου, να ξεπεραστούν σχετικά ανώδυνα. Μου δίνει πάντα αυτοπεποίθηση, δυναμισμό και απίστευτη ενέργεια για να μπορώ να κάνω άπειρα πράγματα στην καθημερινότητα μου. Ναι, από όλες αυτές τις απόψεις, το fitness μου έχει αλλάξει τη ζωή.

Σκέφτεσαι τη μέρα που θα σταματήσεις τη γυμναστική;

Αυτή η ερώτηση πραγματικά πονάει. Το έχω σκεφτεί πολλές φορές και είναι κάτι που με αγχώνει. Ελπίζω να γίνει σε πολύ μεγάλη ηλικία. Γύρω στα 70 ας πούμε.

Αλλάζει κάτι στη προπόνηση μιας γυναίκας;

Η προπόνηση μιας γυναίκας είναι πολύ διαφορετική από αυτή ενός άντρα. Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και ενεργητικότητα για να πετύχει αυτό που ένας άντρας πετυχαίνει με μικρότερη προσπάθεια. Από αυτό και μόνο οι γυναίκες αθλήτριες είναι άξιες συγχαρητηρίων.

Θα παρότρυνες κάποια-ον να ασχοληθεί;

Θα παρότρυνα κάποιον να ασχοληθεί με οποιοδήποτε άθλημα αρκεί να τον εκφράζει και να του ταιριάζει.

Έχεις ελεύθερο χρόνο; Με τι ασχολείσαι;

Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα μου είναι ιδιαίτερα γεμάτο. Παρόλα αυτά υπάρχει πάντα χρόνος για πράγματα που αγαπάμε. Μου αρέσει να χαλαρώνω ακούγοντας μουσική ή βλέποντας ταινίες στο σπίτι. Απολαμβάνω πολύ τις ώρες που κάνω πράγματα με το γιο μου και νιώθω πάλι παιδί. Βόλτες, ταξίδια, κινηματογράφος, υπολογιστές, σκι είναι οι επιλογές μου για τον ελεύθερο χρόνο μου.

Πως ντύνεται μια γυναίκα body builder;

Αυτό έχει πάλι να κάνει με τον χαρακτήρα της κάθε γυναίκας. Όπως κάθε γυναίκα προβάλει τα θετικά στοιχεία πάνω της, έτσι και μια γυναίκα που κάνει βάρη συνήθως επιλέγει να προβάλει τα μυϊκά της προσόντα. Προσωπικά στην καθημερινότητα μου επιλέγω να μην έχω αποκαλυπτικό ντύσιμο αποφεύγοντας τα αδιάκριτα βλέμματα. Τώρα σε μία βραδινή έξοδο ίσως να ντυθώ λίγο πιο αποκαλυπτικά.

Οι άντρες φοβούνται να σε πλησιάσουν;

Νομίζω ότι οι άντρες δεν φοβούνται να με πλησιάσουν λόγω σωματικής διάπλασης.

Υπάρχει κάποιο περιστατικό που σου έκανε εντύπωση και έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη σου στη μέχρι τώρα πορεία σου;

Κάποιο μικρό “αποκαλυπτικό ατύχημα” που είχα πάνω στη σκηνή. Αλλά αυτά μπορεί να συμβούν στον οποιονδήποτε.

Η πληροφορική και η γυμναστική είναι δύο τελείως διαφορετικά αντικείμενα, πως κατάφερες να τα συνδυάσεις;

Η πληροφορική "ακονίζει" το μυαλό μου και η γυμναστική το σώμα μου. Νομίζω είναι ο τέλειος συνδυασμός για να κρατάω σε ισορροπία μυαλό και σώμα.


Photographer: Nick Zacharopoulos

Make up artist: Thenia Kourti

Συνέντευξη: Alfa Zita Team