12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023

Ακολουθεί παρακάτω αυτούσια η ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης:

«Ο στόχος των Θ.Β.Θ. παραμένει αναλλοίωτος: βράβευση των καλύτερων παραστάσεων, απόδοση τιμής σε ανθρώπους του θεατρικού χώρου, προβολή και ενίσχυση τοπικών θεατρικών ομάδων και νέων προσώπων. Στοιχεία που συνοψίζονται κάθε χρονιά σε ένα μεγάλο θεατρικό γεγονός για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τα φετινά 12α Θ.Β.Θ. αφορούν νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που δόθηκαν στην επικράτεια της Θεσσαλονίκης την χρονική περίοδο από τέλη Μαΐου 2022 έως και Μάιο 2023 και οι νικητές στις 16 κατηγορίες προκύπτουν κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας Κριτικής Επιτροπής που αποτελείται από 45 προσωπικότητες του ευρύτερου πολιτιστικού χώρου, με ιδιαίτερη ενασχόληση στο θεατρικό χώρο. Τα τρία «Βραβεία Κοινού» προκύπτουν κατόπιν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των θεατών (25 χιλιάδες ψήφοι).

Θυμίζουμε μεταξύ 45 παραστάσεων τα περισσότερα βραβεία διεκδικούν οι εξής: «Κάποιος να με προσέχει» με 9 υποψηφιότητες, με 6 «Η Συνάντηση», «Οικόπεδα με Θέα» και «Ψηλά απ τη Γέφυρα» και με 5 υποψηφιότητες η παιδική παράσταση «Γκάρης το μιούζικαλ».

Πέραν των βραβεύσεων η βραδιά περιλαμβάνει θεατρικά χορευτικά και μουσικά δρώμενα, τιμητικά αφιερώματα, βίντεο ανασκόπηση, επώνυμες παρουσίες και όπως πάντα πολλές εκπλήξεις.

Η Καλλιόπη Ευαγγελίδου, μια σπουδαία καλλιτέχνις με τόλμη, με όραμα, με πάθος για την τέχνη της και ταυτόχρονα ένας άνθρωπος «γεμάτος» από εμπειρίες, κατασταλαγμένος και ώριμος καλλιτεχνικά σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης

Παρουσιάστρια της φετινής απονομής θα είναι η καταξιωμένη και εξαιρετικά ταλαντούχα ηθοποιός Ελευθερία Τέτουλα που είναι δύσκολο να χωρέσουν μέσα σε λίγες γραμμές τα βιογραφικά στοιχεία μίας προσωπικότητας, η οποία φαίνεται να μην μένει ήσυχη και επαναπαυμένη, αλλά να ψάχνει διακαώς την κάθε ευκαιρία για να εξελιχθεί δημιουργικά.

Μέσα από σκληρή δουλειά, το όραμα και την αγάπη της για τη μουσική έχτισε ένα από τα κορυφαία πολυφωνικά μουσικά σύνολα στη χώρα και πλέον είναι σήμα κατατεθέν για την πόλη μας στον πολιτιστικό και μουσικό χώρο. Η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης σε διεύθυνση Μαίρης Κωνσταντινίδου θα καλύψει μουσικά τα 12α ΘΒΘ.

Από μικρός ήταν το παιδί θαύμα της Θεσσαλονίκης, δίνοντας το πρώτο του ρεσιτάλ στην κατάμεστη αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε ηλικία μόλις 9 χρονών. Από εκείνη τη στιγμή το όνειρο του γιατρού που επιθυμούσε έδωσε τη θέση του στη μουσική και στο να μετατραπεί ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες, σολίστ, μαέστρους. Ο Μιχάλης Χατζηαναστασίου θα συνδράμει καθοριστικά καθ΄ όλη τη διάρκεια της βραδιάς με την καταλυτική του παρουσία.

Με απέραντο σεβασμό μεγάλο τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ο Κώστας Τσιάνος για την καθοριστική, πολύτιμη προσφορά και το αξιέπαινο πολιτιστικό έργο ενός κορυφαίου καλλιτέχνη που αποτελεί σπουδαίο κεφάλαιο για το εγχώριο θέατρο. Τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης τιμούν τον μεγάλο θεατράνθρωπο.

Στην ειδική κατηγορία Τιμητικού Βραβείου για την «Καλύτερη Ερασιτεχνική Ομάδα». τα ΘΒΘ τιμούν και βραβεύουμε το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας στον Δήμο Καλαμαριάς, που με την άγρυπνη φροντίδα της σκηνοθέτιδας Αγγελικής Σαπάτρα λειτουργεί εδώ και 36 συνεχή χρόνια με σταθερότητα, συνέπεια, πίστη, έχοντας κατακτήσει μέσα από την εξαιρετικά αξιόλογη δουλειά τους τις καρδιές των δημοτών και όχι μόνο.

Στη μακρά βραδιά, τέλος, 5 επαγγελματίες χορεύτριες, Δέσποινα Ηρακλείου, Ιφιγένεια Πουρλή, Σοφία Καραμάνογλου, Μαριλένα Τσιώμη και Μαριάννα Λεπτοκαροπούλου, συνοδεία πιάνου θα ερμηνευόσουν συμβολικά και καθοριστικά το «πνεύμα του θεάτρου»…

Η βραδιά θα καλυφθεί ζωντανά από το GRD Radio με όλο το παρασκήνιο της μεγάλης βραδιάς από τη δημοσιογράφο Ελπίδα Παπαδανιήλ και τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Τερζόγλου, μεταφέροντάς όλο το ρεπορτάζ από το παρασκήνιο, αλλά και τους βραβευθέντες, σε μία 3ωρη live εκπομπή!».

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ 

Δελτίο Τύπου ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ Κριτικής Επιτροπής & Κοινού 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023