Iso -Άϊζο

Μετά την πρεμιέρα σε μορφή οκτέτου που έγινε στις 04/05/2023 στο θέατρο Altera Pars,το ‘Άιζο’ σας καλεί να το βιώσετε εκεί που στήθηκε και έγινε παρτιτούρα, σε μια διαφορετική εκδοχή του. 

H παράσταση Iso -Άϊζο- είναι μια μουσική και σκηνική σύνθεση της Νεφέλης Σταματογιαννοπούλου, στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της,όπου μελετάει την ηχητική σύνθεση σε σχέση με την κίνηση, εσωτερική ή εξωτερική, καθώς και διάφορες εφαρμογές που εμπλέκονται στην τελική μορφή της, την καταγραφή αυτού αλλά και την δραματουργία του ήχου.

Ανεξάρτητες οντότητες, έχοντας μοναδικό κοινό ένα πουλί που ζούσε σε κλουβί, τον Αϊζο, συναντιούνται όλοι μαζί, ενώπιον κοινού, κάθε φορά σε διαφορετικά σχήματα, ακολουθώντας ο καθένας την πορεία του και τη δράση του σε κάθε κεφάλαιο της σύνθεσης αυτής.

Πολλές διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις μέσα από δύο ηχοχρωματικά άκρα σε κάθε έναν από εμάς, όπου αναπτύσσονται με αποκαλυπτικές λεπτομέρειες σε κάθε κεφάλαιο. 

*Chapter 1

Βυθός, Μέλλον, ανάμεσα στη Μέρα και στη Νύχτα,

Δράση, Σκοτάδι, ανάμεσα στο Θόρυβο και την Ησυχία, μόνιμη σταθερά ο Χρόνος.

 

Πέντε κεφάλαια, τρείς καλλιτέχνες που έχουν δουλέψει σόλο την πορεία τους ο καθένας, ο χρόνος: η Καμπάνα και η κινούμενη Εικόνα.

Ένα μουσικό πείραμα που αντικατοπτρίζει εν μέρει, την πραγματική ζωή.

 

Έχουμε κοινά μα ο καθένας βάδιζε το δρόμο του.

Πότε σταματά, τι μπορεί να κινήσει την καθεμία ύπαρξη και

πώς όμως συνυπάρχουμε έχοντας αντίθετους στόχους ή ακόμα και όμοιους.

 

Διαφορετικές αφηγήσεις έχοντας ταυτόχρονα μια κοινή ιστορία μεταξύ τους. Άϊζο.

 

Στην εκδοχή: -Άιζο, Quintet-, θα είναι πέντε από τους καλλιτέχνες επί σκηνής.

*Η σύνθεση Iso-αϊζο- είναι πολυμορφική και μπορεί να λειτουργήσει από ντουέτο + tape έως και οκτέτο (προτεινόμενο) 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΕΦΕΛΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η Νεφέλη Σταµατογιαννοπούλου είναι συνθέτις, performer και έχει ως βάση την Αθήνα. Έχει συνθέσει προσωπικά της έργα και μουσική για πολλές παραστάσεις και ταινίες ανά τον κόσμο. Παίζει, έχοντας συµµάχους κοντραµπάσο, ηλ.µπάσο, ηλεκτρονικά στοιχεία, πιάνο αλλά και φωνή. Είναι συνθέτις|ιδρύτρια του µουσικού σχήµατος Spooky RedRum και της ερευνητικής καλλιτεχνικής οµάδας Ον Off (ενδεικτικά έργα: Quintet '84, The Glass Between) καθώς και του Ον Off Στούντιο. Παρακολουθεί και καταγράφει λεπτομέρειες για το αϊζο από τον Ιανουάριο του 2020 και ανά περιόδους το εμφανίζει στον κόσμο σταδιακά.

Είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, του Ιονίου Παν/µιου. 

https://linktr.ee/nefelistam 

Συντελεστές: 

Μουσική|Σκηνική Σύνθεση, Σύλληψη:

Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου 

Ενδυματολογική επιμέλεια: Μαργαρίτα Δοσούλα

Δημιουργία Αφίσας: Περικλής Αγιανόζογλου

Eικαστική επιμέλεια : Ναταλία Μαντά

 

Επί σκηνής:

(πέντε καλλιτέχνες κάθε φορά!) 

Χάρης Παζαρούλας +κοντραμπάσο (σκοτάδι|φώς)

Δήμητρα Κουστερίδου +ηλεκτρονικά (βυθός|κορυφή)

Ειρήνη Σγουρίδου +φλάουτο (νύχτα|μέρα)

Justine Goussot + πλήκτρα(μέλλον|παρελθόν)

Rafal Habel + birbyne (θόρυβος | ησυχία)

Μιχάλης Καταχανάς+ βιόλα(δράση | αδράνεια)

Ιάκωβος Παυλόπουλος + κρουστά (Χρόνος: η Καμπάνα)

&

Περικλης Αγιανόζογλου: visuals (κινούμενη Εικόνα)

- σε συνεργασία με την Ναταλία Μαντά,

βασισμένο στην πρώτη εκτέλεση παρτιτούρας- 

Διεύθυνση του Χρόνου:Νεφέλη Σταμ.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνία & ώρα: 15 /05 | 21.00

απαραίτητη η κράτηση θέσεων: [email protected]

Επικοινωνία/πληροφορίες: 306936250571

Διάρκεια παράστασης : 60 λεπτά

Προτεινόμενη συνεισφορά: 10 ευρώ

Xώρος: Ον Οff Studio | Φειδιππίδου 22, 3ος όροφος

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Ναταλία Μαντά είναι εικαστικός. Στο επίκεντρο της έρευνάς της βρίσκονται οι έννοιες της μνήμης, του χρόνου και του μύθου. Η κύρια πρόθεσή της είναι η δημιουργία ενός συμβολικού συνόλου, όπου η ύλη αντικαθιστά το λόγο και δημιουργεί τη δική της αφήγηση. Μεταχειρίζεται διαφορετικά υλικά όπως μέταλλο, πηλό, φωτοευαίσθητα χημικά και βίντεο προβολές. Συνεργάζεται και αλληλεπιδρά με καλλιτέχνες από το ευρύτερο φάσμα των τεχνών, των εικαστικών, της μουσικής, του χορού και του θεατρου. Συνάντησε τον Αϊζο πρώτη φορά συναρμολογώντας εικονες.

 

Ο Ιάκωβος Παυλόπουλος σπούδασε μουσική και ηλεκτρονικά σε Ελλάδα και Ολλανδία. Παίζει πολλών ειδών κρουστά ενώ πάντα είναι διάθεσιμος να ανακαλύψει καινούργια. Τρέχει συχνά με τον σκύλο του στον Λυκαβηττό. Του αρέσει το λευκό κρασί, τα ζυμαρικά και αναζητά συχνά τον Αϊζο για οδηγό στα ταξίδια του.

 

O Περικλής Αγιανόζογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, Ελλάδα. Σπούδασε Οπτικοακουστικές Τέχνες στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το 2018 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό στο Visual FX and Animation από το Academy of Art University στο Σαν Φρανσίσκο. Εργάστηκε ως Senior Motion Graphics Designer για το Auto1 Group στο Βερολίνο, Γερμανία. Πριν από αυτό εργάστηκε ως Motion Graphics Designer για το PlayStation στο San Mateo της Καλιφόρνιας, όπου είχε την ευκαιρία να δουλέψει σε διάφορες παγκόσμιες καμπάνιες καθώς και στο re-branding του νέου PlayStation 5. Γνώρισε τον Άιζο μια κρύα νύχτα στο Βερολίνο και από τότε βάλθηκε να τους φτιάξει όλους να μοιάζουν σαν και Εκείνον.

 

Ο Rafał Habel είναι performer με βάση την Πολωνία. Ένας ηθοποιός, οργανοπαίκτης που διαθέτει μια περίεργη συλλογή οργάνων. Παίζει και διδάσκει σωματικό θέατρο σε όλο τον κόσμο με διεθνείς θιάσους. Και που δεν έχει παίξει; Έχει εμμονή με τους μεγάλους περιπάτους. Μια μέρα στην βόλτα του, πήρε μαζί του τον Άϊζο, τον μοναδικό του φίλο - αποδείχθηκε ότι ήταν η τελευταία βόλτα με τον Άϊζο. Τώρα είναι ελεύθερος και ζει με φίλους που δεν τον κρατούν μέσα σε τέσσερις τοίχους.

 

Η Δήμητρα Κουστερίδου είναι συνθέτρια, ερευνήτρια και καλλιτέχνης του ήχου, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Μέσα από διεπιστημονικές μορφές που περιλαμβάνουν εφήμερες καταστάσεις και θραύσματα αντικειμένων, δημιουργεί έναν χώρο για έρευνα, ενώ χρησιμοποιεί τον ήχο και τις φυσικές ιδιότητες των υλικών στο χρόνο. Αυτό τον καιρό εργάζεται πάνω σε αυτοσχέδιες ηχητικές συνθέσεις με χειροποίητα όργανα (διαδραστικά ηχητικά κυκλώματα) και παράλληλα αναζητά μορφές του Άϊζο , ενώ είναι η μοναδική μάρτυρας που άκουσε το κλουβί να πέφτει.

 

Ο Χάρης Παζαρούλας άρχισε να δραστηριοποιείται στον χώρο της σύγχρονης και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής πριν από περίπου 20 χρόνια. Συνάντησε τον Άϊζο ένα δροσερό πρωινό του Φλεβάρη. Ήταν πολύχρωμος, φανταχτερός και του ψιθύρισε στο αυτί μια ανάμνηση από τα παιδικά του χρόνια. Περίεργος καθώς ήταν, συνέχισε να τον συναντάει τυχαία, σε τακτά χρονικά διαστήματα και να καταγράφει τις συνομιλίες τους.

 

H Justine Goussot είναι Γαλλίδα performer και χορογράφος. Αρχικά σπούδασε μουσική, κλασική και τζαζ, πριν αποφασίσει να αφοσιωθεί σε μια επαγγελματική εκπαίδευση στον σύγχρονο χορό και τη χορογραφία και μετά στον ινδικό κλασικό χορό Kathak. Αφιερώνει την καλλιτεχνική της διαδρομή σε διεπιστημονική πρακτική, έρευνα και παραστάσεις τόσο μέσω της εταιρείας της, La Lali cie, όσο και μέσω των συνεργασιών της.

αϊζο…Japanese flower ?

Iso…Isolated self ?

A little bird I look for,

like these dreams where things disappear when we look at them.

Άϊζο… Timeless secret place.

 

O Μιχάλης Καταχανάς είναι βιολίστας αυτοσχεδιαστής και συνθέτης.

Στις αρχές του 2012 σχηματίζει το Michalis Katachanas Quartet και δίνει συναυλίες σε πολλές μουσικές σκηνές και φεστιβάλ. Ως Jazz βιολίστας, έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους Έλληνες και ξένους συνθέτες. Πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με τον Iso όταν τον άκουσε να κελαηδάει σε ένα μέρος χωρίς δέντρα. Μόνο βράχια και αέρας. Έκτοτε προσπαθεί να κρατήσει στην μνήμη του το απόκοσμο κελάηδισμα του πουλιού.

 

Η Ειρήνη Σγουρίδου μελετά και παίζει με τη μουσική και με άλλες τέχνες από παιδί και πάντα.

Είδε τον Άιζο πρώτη φορά νύχτα και εκεί σταμάτησε .Καθώς κρατούσε το φλάουτό της, παίξανε μαζί για λίγο.

Τον είδε και πίστεψε σε κάτι απλό