Benediction – Ευλογία

Παραγωγή: Βρετανία 2021 

Σε συμπαραγωγή με ΗΠΑ 

Διάρκεια: 137 λεπτά

Είδος: Δράμα Εποχής

* * *

Σκηνοθεσία: Terence Davies

Πρωταγωνιστούν: Jack Lowden, Jeremy Irvine, Peter Capaldi, Simon Russell Beale, Kate Phillips, Gemma Jones, Ben Daniels, Calam Lynch, Anton Lesser, Tom Blyth, Matthew Tennyson, Geraldine James, Richard Goulding, Lia Williams, Suzanne Bertish, Julian Sands, Jude Akuwudike, Giovanna Ria.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Ζίγκφριντ Σασούν υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς ποιητές του 20ου αιώνα, σύγχρονος του Τ.Σ.Έλιοτ. Γεννημένος από Εβραίο πατέρα και Καθολική μητέρα, και οι δύο από εύπορες επώνυμες οικογένειες, αντιστάθηκε σθεναρά με την ποίησή του στη φρίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στον οποίο συμμετείχε, κλείστηκε σε ψυχιατρείο για να «θεραπευθεί» χωρίς να προκληθεί σκάνδαλο στο στράτευμα, έζησε μια έντονη ζωή με πολλούς και διάσημους εραστές, παντρεύτηκε μια γόνο καλής οικογενείας που γνώριζε τα πάντα για αυτόν και στο ηλιοβασίλεμα της ζωής του στράφηκε στον καθολικισμό για να βρει την εσωτερική του γαλήνη, να εξιλεωθεί για την προηγούμενη ζωή του.

Η τελευταία ταινία του μεγάλου Βρετανού δημιουργού αφηγείται ιμπρεσιονιστικά αυτή την πολυτάραχη ζωή, εναλλάσσοντας σκηνές από τα νεανικά χρόνια του ποιητή με σκηνές από την ωριμότητά του και χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικούς ηθοποιούς προκειμένου να αναδείξει την μετάλλαξη του ήρωά του μέσα από τις ψυχικές κακουχίες μιας ζωής μοιρασμένης ανάμεσα «στον έρωτα που δεν τολμά να πει το όνομά του»  και στη δημόσια εικόνα ενός ποιητή που αντιστάθηκε στον ιμπεριαλισμό και τους πολεμοκάπηλους που οδήγησαν σε σφαγή εκατομμύρια νέους Ευρωπαίους.

Ταινία υπόκωφης συναισθηματικής δύναμης και μεγάλης εικαστικής επιμέλειας, υιοθετεί μια αποσπασματική, ποιητική, μελαγχολική αφήγηση αντίστοιχη με την ποίηση του Σασούν που ακούγεται συχνά πάνω από πολεμικά πλάνα αρχείου γεμάτα θάνατο και καταστροφή. Ο Τζακ Λόουντεν (γνωστός μας από τη Δουνκέρκη του Νόλαν) είναι ιδανικός στο ρόλο του δανδή νεαρού ποιητή ενώ ο Τζέρεμι Ίρβάιν είναι απολαυστικά σκληρός στο ρόλο του αδίστακτου εραστή του και διάσημου καλλιτέχνη της εποχής Άιβορ Νοβέλο.

Η Ευλογία, που θα μπορούσε να ονομασθεί και Επικήδειος για μια βασανισμένη ψυχή μπροστά από την εποχή της, είναι ένα ακόμη δείγμα της υψηλής ποιότητας που θα ανέμενε κάποιος από μια προσεγμένη Βρετανική παραγωγή. Μια μικρότερου βεληνεκούς, gay Εξιλέωση. 

Διανομή: NEO Films 

Στις αίθουσες από 27.04.23