101 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

Ο Δημήτρης Κολιοδήμος είναι συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου, ερευνητής, θεωρητικός, και πάνω από όλα φανατικός υποστηρικτής όλων των κινηματογραφικών ειδών. Φέτος επιστρέφει, μετά από το 101 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΕΙΣ, με το νέο του βιβλίο αναφοράς, αυτή τη φορά σε ελληνικές ταινίες που αγάπησε την καθεμία για κάποιο ιδιαίτερο λόγο. Ταινίες θαυμάσιες, καλές, λιγότερο καλές αλλά πάντα με ξεχωριστό ενδιαφέρον.  

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα της έκδοσης «Υπάρχουν ταινίες που θέλεις να δεις και να ξαναδείς! Είναι ταινίες που αγάπησες από την πρώτη στιγμή, που μίλησαν αμέσως στο θυμικό σου, που σε πλημμύρισαν συναισθήματα και γέμισαν το είναι σου. Σε μερικές ξέρεις τους διαλόγους απέξω, σιγομουρμουρίζεις τα τραγούδια τους, γνωρίζεις και την πιο μικρή λεπτομέρεια της υπόθεσής τους. Είναι ταινίες που τις κρατάς στην καρδιά σου.

Ορισμένες από αυτές, στην εποχή τους, πέρασαν απαρατήρητες και χρειάστηκε η πάροδος του χρόνου για να αναγνωριστεί η ψυχαγωγική τους δύναμη και/ή η καλλιτεχνική τους αξία. Κάποιες άλλες έγιναν πάραυτα μεγάλες επιτυχίες, προσελκύοντας πλήθη κόσμου και γεμίζοντας ασφυκτικά τις αίθουσες όπου προβάλλονταν. Μερικές έγιναν γνωστές μόνο σ’ ένα κινηματογραφόφιλο κοινό από τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Ελάχιστες, τέλος, δεν γνώρισαν ποτέ την επιτυχία στη φωτεινή οθόνη της κινηματογραφικής αίθουσας, αλλά στην κατά πολύ μικρότερή της τής τηλεόρασης, που σήμερα αποτελεί ένα αναγκαστικό καταφύγιο όλων των ταινιών του παρελθόντος.

Οι 101 ταινίες αυτού του βιβλίου είναι ταινίες όμορφες, με τον δικό της τρόπο η καθεμιά. Που έχουν (ή εξακολουθούν να έχουν) κάτι να πουν στον θεατή. Διότι πρόκειται για ταινίες γυρισμένες μέσα σ’ ένα χρονικό διάστημα 90 ετών: Από το 1931 (Δάφνις και Χλόη) μέχρι και το 2020 (Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς).

Που όλες τους έχουν μείνει αθάνατες».

Οι 101 ταινίες είναι πάνω από όλα ένα απολαυστικό ανάγνωσμα και ένας πολύτιμος οδηγός κινηματογραφικής πληροφορίας που δεν πρέπει να λείψει από καμία σινεφίλ τσάντα φέτος το καλοκαίρι. Ο τρόπος του συγγραφέα που μαρτυρά την άνευ όρων αγάπη του για τις κινηματογραφικές εικόνες θα σας κάνει να ανατρέξετε ξανά σε ταινίες που ίσως έχετε δει, αυτή τη φορά όμως θα τις εκτιμήσετε από μια άλλη οπτική γωνία.

Ταυτότητα έκδοσης

101 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΙΟΔΗΜΟΣ

ΗΜ/ΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ 13/3/2023

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 17 Χ 24

ΣΕΛΙΔΕΣ 232

ΕΚΔΟΤΗΣ ΟΞΥ

ISBN     9789604368822