The Pope’s Exorcist – Ο Εξορκιστής του Βατικανού

Παραγωγή: ΗΠΑ 2023 

Σε συμπαραγωγή με Ισπανία/Βρετανία 

Διάρκεια: 103 λεπτά

Είδος: Τρόμου  

* *

Σκηνοθεσία: Julius Avery

Πρωταγωνιστούν:  Russell Crowe, Daniel Zovatto, Alex Essoe, Franco Nero, Peter DeSouza-Feighoney, Laurel Marsden, Cornell John, Ryan O'Grady.

ΣΥΝΟΨΗ: 1987: Ο Πάτερ Γκαμπριέλε Αμόρθ, επίσημος αρχιεξορκιστής του Βατικανού, ερευνά μία υπόθεση δαιμονισμού ενός αγοριού στην Ισπανία και καταλήγει να ξεσκεπάσει μία συνωμοσία αιώνων που το Βατικανό έχει προσπαθήσει απεγνωσμένα να καλύψει.

Ο Διάβολος αρέσκεται στο να κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει. Επίσης δεν γουστάρει καθόλου τα αστεία. Τάδε έφη Πάτερ Αμόρθ στα αυτοβιογραφικά βιβλία του οποίου βασίζεται η ταινία του Τζούλιους Έιβερι με τη συνεργασία στο σενάριο μεταξύ άλλων του δικού μας Έβαν Σπηλιωτόπουλου. Ο Ράσελ Κρόου μπαίνει στο ράσο και τον λίγο αυθάδη και απρόβλεπτο χαρακτήρα του Πάτερ και τα βάζει με τους Δαίμονες που έχουν καταλάβει ένα μικρό παιδί σε ένα Αρχαίο Αββαείο της Καστίλης. Με χιούμορ και διάθεση κατεδάφισης των στερεότυπων του είδους, ο Κρόου είναι η κύρια αρετή μιας ταινίας που όσο κι αν είναι αξιοπρεπής σεναριακά χάνει την ευκαιρία να ξεφύγει από τον χρυσό κανόνα του κλασσικού Εξορκιστή του Φρίντκιν και να αναδείξει το θέμα της με την ανατριχιαστική αληθοφάνεια που θα άρμοζε στα απομνημονεύματα ενός στυλοβάτη του Παπισμού, που κατά πως λέει ο ίδιος το 98% των περιπτώσεων που αντιμετώπισε ήταν θέμα ψυχολόγου. Αυτό το υπόλοιπο 2% θα μπορούσε να μας δώσει επιτέλους κάτι για να ανατριχιάσουμε και όχι να γελάσουμε όπως εδώ με τα τσαλίμια ενός δαίμονα και με τις βρωμιές που έχει θάψει βαθιά το Βατικανό στο πέρασμα του χρόνου. Το κοινό της avant-premiere φάνηκε πάντως να απολαμβάνει την ταινία. Οπότε περί ορέξεως…

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 06.04.23 

 

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ (ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 

Η ταινία γυρίστηκε στη Ρώμη και την Ιρλανδία. 

Το μοναστήρι που ανακαινίζει η οικογένεια της ταινίας στην Ισπανία είναι στην πραγματικότητα ένα κάστρο που βρίσκεται στην κομητεία του Λίμερικ, στην Ιρλανδία. Ο σκηνογράφος Alan Gilmore το διάλεξε γιατί είναι γοτθικού ρυθμού και βρίσκεται χωμένο σε ένα δάσος. 

Το εσωτερικό του μοναστηριού στήθηκε εξολοκλήρου στα στούντιο Ardmore, έξω από το Δουβλίνο και είναι εμπνευσμένο από το ύφος των ισπανικών μοναστηριών. Οι χώροι του μοναστηριού διακοσμήθηκαν με έπιπλα που βρέθηκαν σε εκκλησίες και μοναστήρια σε όλο τον κόσμο. 

Η ενδυματολόγος της ταινίας Lorna Mugan ανέθεσε στον ράφτη του Βατικανού τα κοστούμια του Russell Crowe. Στην ταινία, όπως και στη ζωή, ο Πατήρ Αμόρθ είναι ολιγαρκής. Φοράει ένα απλό ράσο, ένα σταυρό του Αγίου Βενεδίκτου και ένα μοβ επιτραχήλιο γύρω από τον λαιμό του. 

Όταν ο Russell Crowe έμαθε ότι ο Αμόρθ καταγόταν από τη Μόντενα, έδρα της Ferrari, πρόσθεσε στα ενδύματα του ρόλου ένα ζευγάρι κάλτσες στη γνωστή, ζωηρή, κόκκινη απόχρωση του θρυλικού brand. 

Ο Peter DeSouza-Feighoney πήρε τον ρόλο του δαιμονισμένου αγοριού όταν πήγε στην οντισιόν και μιμήθηκε τη φωνή του Πάπα με μία μείξη γερμανικής και ιταλικής διαλέκτου, πριν αρχίσει να βρυχάται σαν δαίμονας. 

Ο νεαρός Peter DeSouza-Feighoney περνούσε τρεις ώρες στην καρέκλα του μακιγιάζ για να του φορέσουν μία στραβή μύτη, ένα προσθετικό στο μέτωπο που του κάλυπτε τα φρύδια και ένα σαγόνι που ήταν κολλημένο στον λαιμό του. 

Ο δαιμονισμός του Henry απαιτούσε πολλές αφύσικες κινήσεις κι έτσι οι δημιουργοί της ταινίας συνεργάστηκαν με έναν χορευτή μπαλέτου που μπορούσε να «σπάσει» το σώμα του αναλόγως.