Le bleu du caftan - Το Μπλε Καφτάνι

Παραγωγή: Μαρόκο 2022 

Σε συμπαραγωγή με Γαλλία/Βέλγιο/Δανία 

Διάρκεια: 122 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * * *

Σκηνοθεσία: Maryam Touzani

Πρωταγωνιστούν: Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui, Mounia Lamkimel, Abdelhamid Zoughi, Zakaria Atifi.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Χαλίμ και η σύζυγός του Μίνα ράβουν παραδοσιακά καφτάνια στο ραφείο τους που βρίσκεται στη Medina μιας από τις πιο παλιές πόλεις του Μαρόκου. Ο Χαλίμ επιμένει ακολουθεί την παραδοσιακή μέθοδο ραψίματος με αποτέλεσμα οι πελάτες να παραπονούνται για την καθυστέρηση. Για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν λοιπόν προσλαμβάνουν τον νεαρό Γιουσέφ. Ο ταλαντούχος μαθητευόμενος δείχνει τη μέγιστη αφοσίωση στην εκμάθηση της τέχνης του κεντήματος και της ραπτικής από τον Χαλίμ και πολύ σύντομα τρυπώνει καταλυτικά ανάμεσά τους.

Ο έρως φύλα δεν κοιτά ούτε και αυστηρές παραδόσεις. Τρυπώνει εκεί που δεν τον περιμένουν, αναστατώνει την ήρεμη επιφάνεια, ανατρέπει συνήθειες (και προτιμήσεις). Είναι αναπάντεχο αυτή η ταινία να προέρχεται από μια συντηρητική μουσουλμανική χώρα. Αλλά η Μαριάμ Τουζανί μοιάζει να γνωρίζει πολύ καλά πώς να «σερβίρει» το ανομολόγητο και απαγορευμένο, χωρίς να παραμελεί κανέναν από τους πρωταγωνιστές του δράματός της. Ο Χαλίμ, όπως γρήγορα καταλαβαίνουμε, παρά το γεγονός ότι αγαπά τη σύζυγό του δεν μπορεί να αντισταθεί στην καταπιεσμένη του φύση την οποία ξυπνά από το λήθαργο ο πανέμορφος βοηθός που εισβάλλει στο μικρό ραφείο. Εκείνος πάλι ανταποκρίνεται και με το παραπάνω αλλά γρήγορα προκύπτουν οι ανατροπές που φέρνουν στο προσκήνιο της αφήγησης την υπέροχη Μίνα, μια γυναίκα με δύναμη, κατανόηση και πολλή αγάπη. Όσο περνάει η ώρα και βυθιζόμαστε στον πολύχρωμο μικρόκοσμο του ραφείου τους, τόσο ανοίγει η ψυχή μας και γεμίζει με συναισθήματα αγάπης για αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που προσπαθούν να ισορροπήσουν με αξιοπρέπεια τον εσωτερικό τους κόσμο με τις κοινωνικές επιταγές. Η Μαριάμ Τουζανί εστιάζει με μεθοδικότητα και επιμονή σε μικρές λεπτομέρειες, βλέμματα και χειρονομίες για να αφηγηθεί μια επείγουσα ιστορία αναζήτησης της ελευθερίας, διαθέτοντας ως κύριο όπλο την σαρωτική παρουσία της Λούμπνα Αζαμπάλ στον ρόλο της Μίνα, μιας πιστής μουσουλμάνας που καταφέρνει να επιβληθεί σε ένα κόσμο αναχρονιστικό, με όπλο της την αγάπη και την αφοσίωση. Το Μπλε Καφτάνι αφηγείται πάνω από όλα την μοναχική πορεία της προς την Ελευθερία, ένα γολγοθά που καταλήγει σε μια γλυκιά λύτρωση.

Το Μπλε Καφτάνι είναι μια αξιολάτρευτη ταινία που καταφέρνει να μεταδώσει με βλέμματα όσα λένε δέκα μανιφέστα μαζί. Δεν χάνεται με τίποτε!

Διανομή: Danaos Films & Rosebud.21 

Στις αίθουσες από 30.03.23 

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΟΚΟΥ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ 2023

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ FIPRESCI ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΈΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2022.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ-ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ 28o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑΣ | ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΈΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΠΕΚΚ 28o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑΣ | ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Με τα λόγια της ΠΕΚΚ:

«Η ΠΕΚΚ επιλέγει να δώσει το βραβείο σε μια ταινία, στην οποία η σκηνοθέτις, με ριζοσπαστική κριτική διάθεση, αντιμετωπίζει μια σύνθετη πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα και παρουσιάζει εξαιρετικά τους έμφυλους διαχωρισμούς. Έτσι καθιστά για το ευρωπαϊκό κοινό την ταινία της αντίδοτο στον οριενταλισμό. Όλα τα παραπάνω τα επιτυγχάνει μέσα από τη σύγχρονη κινηματογραφική γλώσσα, το μοντάζ, την ευαισθησία του βλέμματος της κάμερας και τις υποβλητικές ερμηνείες».