Baradaran-e Leila – Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Παραγωγή: Ιράν 2022 

Διάρκεια: 165 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * *

Σκηνοθεσία: Saeed Roustayi

Πρωταγωνιστούν: Taraneh Alidoosti, Saeed Poursamimi, Navid Mohammadzadeh, Payman Maadi, Mohammad Ali Mohammadi, Farhad Aslani, Mohammad Javad Babapour, Nayereh Farahani, Mehdi Hosseinina, Sahar Khalili.

ΣΥΝΟΨΗ: Στα 40 της, η Λέιλα έχει περάσει όλη της τη ζωή φροντίζοντας τους γονείς και τα τέσσερα αδέλφια της. Για να ξεφύγουν από την ανέχεια, η Λέιλα καταστρώνει ένα σχέδιο σωτηρίας, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει ότι ο πατέρας τους κρύβει έναν οικογενειακό θησαυρό. Αυτή η αποκάλυψη θα φέρει χάος στην ήδη εύθραυστη δυναμική της οικογένειας και οι πράξεις κάθε μέλους θα τους οδηγήσουν σταδιακά ένα βήμα πιο κοντά στην καταστροφή.

Σενάριο! Αυτή η μαγική για το σινεμά λέξη που έχει γίνει συνώνυμη με το καλό Ιρανικό σινεμά. Ο δημιουργός του 6.5 Εκτός Ελέγχου μας παρουσιάζει την οικογένεια της Λέιλα, μια οικογένεια όπως πολλές άλλες μικρομεσαίες οικογένειες του Ιράν που πασχίζουν να καλύψουν το γεγονός ότι έχουν ξεπέσει στην ανέχεια εδώ και καιρό. Ο Ρουσταγί συνθέτει μια  αντιπροσωπευτική μικρογραφία της μεγαλύτερης ζοφερής εικόνας μιας χώρας προβληματικής, με το οικονομικό αδιέξοδο να προκαλεί τελικά αποσύνθεση του παραδοσιακού πατριαρχικού κοινωνικού μοντέλου. Ανισότητα, υποκρισία, κατάθλιψη αλλά και κρατική καταστολή χαρακτηρίζουν μια κοινωνία αυστηρά πατριαρχική, βουτηγμένη στη αδράνεια και την ψευτοπερηφάνια την οποία ο Ρουσταγί αντιμετωπίζει με πικρό, σχεδόν δηλητηριώδες χιούμορ. Λίγο πριν ξεχειλίσει το ποτήρι και ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους, παρακολουθούμε καταστάσεις εκρηκτικές, στα όρια του παραλόγου που κάνουν την απελπισμένη ηρωίδα μας να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, προκειμένου να σώσει οτιδήποτε σώζεται. Μόνη απέναντι στους άντρες της οικογένειας που επιδεικνύουν παροιμιώδη αναισθησία και κοινωνικό αυτοματισμό προκειμένου να καλύψουν το υπαρξιακό κενό τους , η Λέιλα μετατρέπεται σε «ψυχρό εκτελεστή» προκειμένου όλοι να δουν μια άσπρη μέρα, συγκρουόμενη με τους πάντες.

Καλογραμμένο και εξαιρετικά ερμηνευμένο το φιλμ βραβεύτηκε στις περσινές Κάννες με το βραβείο της FIPRESCI. Και αν θεωρείτε ότι μια τέτοια ταινία θα είχε όλα τα εχέγγυα μεγάλης επιτυχίας στη χώρας της να σας γνωρίσουμε ότι δεν επιτράπηκε τελικά η προβολή της στο εσωτερικό. Όχι, παίζουμε !

Διανομή: CINOBO 

Στις αίθουσες από 23.03.23 

 

Σημείωμα σκηνοθέτη Σαΐντ Ρουστάγι 

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της μιλά για παγκόσμια θέματα. Αυτό που αφορά συγκεκριμένα την ιρανική κοινωνία, είναι η μεσαία τάξη που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό ισχύει και για τις μικρές πόλεις όπου οι οικογένειες άρχισαν να φτάνουν σε ένα ορισμένο επίπεδο καθημερινής άνεσης, έχοντας π.χ. αυτοκίνητο και άλλου είδους ανέσεις. Αυτή η εξέλιξη δημιούργησε το εσωτερικό κέλυφος της κοινωνίας. Ωστόσο, μετά την κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ, αυτή η δομή έχει καταρρεύσει εντελώς. Η μεσαία τάξη εξαφανίστηκε σταδιακά, προκαλώντας ένα διευρυνόμενο ρήγμα στην κοινωνία και τη μαζική εξαθλίωσή της. Στην Τεχεράνη, όσοι ζούσαν σε περιοχές της μεσαίας τάξης σπρώχτηκαν στις περιφέρειες και οι φτωχοί έπρεπε να μετακομίσουν σε μέρη που έμοιαζαν με παραγκουπόλεις. Μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού μπόρεσε να συγκεντρώσει κεφάλαιο. 

Πάντοτε με ενέπνεαν οι σαιξπηρικές και οι ελληνικές τραγωδίες. Αυτά μου αρέσει να διαβάζω και να βλέπω στον κινηματογράφο. Ασυνείδητα έχουν επηρεάσει τη γραφή μου, ειδικά τους χαρακτήρες που δημιουργώ. Μια ιστορία με αγγίζει μόνο όταν μοιάζει με τραγωδία. Δεν μου προκαλεί ενδιαφέρον αν δεν είναι βαθιά δραματική, σε σημείο του να μπορώ να νιώσω ο ίδιος τα βάσανα των ηρώων. Αυτό προσπαθώ να αναπτύξω και στα σενάριά μου. Και η ρίζα αυτών των ιστοριών προέρχεται σχεδόν πάντα από πράγματα που έχω δει, και που με εξόργισαν και αναστάτωσαν στ’ αλήθεια. 

Για τη Λέιλα και τα Αδέρφια της, εμπνεύστηκα από την πραγματικότητα: την αληθινή ιστορία μιας πολυμελούς οικογένειας. Κάθε αδερφός αντιπροσωπεύει μεν μια συγκεκριμένη πτυχή της οικογένειας και της κοινωνίας, πρωτίστως όμως είναι όλοι τους μέρη ενός συστήματος, μιας οικογενειακής δυναμικής, στην οποία παίζουν βασικό ρόλο. 

Βιογραφικό σκηνοθέτη 

Γεννήθηκε στο Ιράν το 1989. Αφού σπούδασε σκηνοθεσία στο Soureh Film University, σκηνοθέτησε αρχικά τρεις μικρού μήκους ταινίες και στη συνέχεια ένα ντοκιμαντέρ που κέρδισε πάνω από 100 βραβεία παγκοσμίως. Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Life and a Day (2016), κέρδισε τα βραβεία Σκηνοθεσίας και Σεναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fajr του Ιράν, μαζί με πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Η δεύτερη ταινία του, 6.5 Εκτός Ελέγχου (2019), έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Orizzonti του Φεστιβάλ Βενετίας. Ήταν υποψήφια για το Βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας και κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο. Η Λέιλα και τα Αδέρφια της είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του.